İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Erkan, doğumdan sonraki ilk bin gündeki sağlıklı beslenmenin önemini anlattı.
Abone olKlinik Enteral Parentel Nütrisyon (KEPAN) Derneğince bu yıl 10'uncusu düzenlenen Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Kongresi, Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde başladı.
Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Erkan, malnütrisyonun (yetersiz, kötü beslenme veya hastalıklara bağlı beslenme bozukluğu nedeniyle vücutta görülen değişikliklerin tamamı) sadece kişisel yönden hastaların hayatını etkileyen bir problem değil, bir toplumsal sağlık sorunu olduğunu belirtti.
Bebeklerde yetersiz beslenmenin önüne geçme konusunda anne sütünün önemine dikkati çeken Erkan, ilk 6 ay "olmazsa olmaz" olan anne sütüne 2 yaşına kadar devam edilmesinin önerildiğini söyledi.
Anne sütü alamayan çocuklara verilen mamaların içeriklerinin anne sütüne yakın olduğunu ifade eden Erkan, şunları kaydetti:
"Anne sütü alanlar ile alamayanlar arasında ilerideki yaşamlarında sağlık sorunları açısından belirgin bir fark var. İlk bin gündeki sağlıklı bir beslenme, ileride oluşabilecek davranışsal sorunlar, psikolojik bozukluklar, kanser ve kalp hastalıklarının gelişimini önleyebiliyor. İleride yaşanan sorunlar bu dönemdeki beslenme bozukluklarından itibaren başlayabiliyor. İlk bin gündeki beslenmeyi anne sütü temelli, sağlıklı planlayabilirsek ileride yaşanabilecek sağlık sorunlarını da önleyebilmiş oluruz."
Hacettepe Üniversitesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Halil de toplumda 3 yaşlıdan birinde malnütrisyon riski olduğunu bildirdi.
Türkiye'deki huzur ve bakımevlerinde yapılan taramalarda ise 3 yaşlıdan ikisinde beslenme problemi tespit ettiklerini vurgulayan Halil, beslenme yetersizliği nedeniyle çok sayıda ilaç kullanıldığını ve oluşabilecek hastalıkların seyrinin yetersiz beslenme nedeniyle kötüye gittiğini anlattı.
Kongre, 2 Nisan'da sona erecek.