BIST 9.550
DOLAR 34,49
EURO 36,30
ALTIN 3.012,10
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Doğum gününde en istenmeyen hediye

Demokratik Eğitim Sendikası Ankara'da kitap okuma alışkanlıklarıyla ilgili araştırma yaptı. Ortaya çok ilginç sonuçlar çıktı.

Abone ol

Demokratik Eğitimciler Sendikası'nın (DES) yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla yaptığı araştırma, gençlerin büyük bir çoğunluğunun kitap okuma alışkanlığına sahip olmadığını ortaya koydu. Üstelik kitap doğum günlerinde en istenmeyen hediye.

Sendika, 16 Mart-26 Mart tarihlerinde, Ankara'da yaşayan 18-30 yaş arasında bin 861 kişi üzerinde kitap ve gazete okuma alışkanlıkları üzerine bir araştırma yaptı.

Araştırmaya yüzde 66.71'i ortaöğretim, yüzde 24.85'i üniversite, yüzde 3.01'i ise yüksek lisans mezunu gençler katıldı. Gençlerin yüzde 30.77'si bir eğitim kurumuna devam ediyor, yüzde 28.80'i çalışıyor, yüzde 5.64'ü hem çalışıp hem bir eğitim kurumuna devam ediyor, yüzde 34.79'u ise işsiz.

Araştırmaya göre, başkentli gençler, ''Hangi aralıklarla kitap okuyorsunuz?'' sorusuna yüzde 67.2 oranda ''düzensiz aralıklarla'', yüzde 15.5'i ''belirli aralıklarla'' yanıtını verirken, yüzde 8.9'u ise düzenli olarak kitap okuduğunu bildirdi.

Gençler, düzenli kitap okumalarına engel olarak yüzde 36.3'lük oranla televizyon ve internet kullanımını gösteriyor. Yüzde 20.5'lik kesim ise hiç kitap okuma alışkanlığına sahip olmadığını belirtirken, yüzde 15.9'u iş yoğunluğu nedeniyle okumaya vakit bulamadığını söylüyor.

''ÇOĞUNLUK BİR YILDAN UZUN SÜREDİR KİTAP ALMIYOR''
Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 52.8'i bir yıldan uzun süredir kitap almadığını belirtirken, yakın bir tarihte kitap alanların oranı sadece 9.7'si olarak saptandı.

KORSAN KİTAP TERCİH EDİLİYOR
''Korsan kitap satın alıyor musunuz?'' sorusu ise araştırmanın başka bir ilginç yönünü ortaya koyuyor. Gençlerin yüzde 84.2'si bu soruya evet derken, yalnız yüzde 9.1'i hayır yanıtını veriyor.

Gazete okuma alışkanlıkları üzerine soruların da bulunduğu araştırmaya katılanların yüzde 72.5'i günlük gazete almıyor. Gazete alanlar ise sırasıyla en çok yüzde 31.1'lik oranla spor, yüzde 27.2 ile magazin, kültür, eğitim haberlerini okurken, ekonomi, siyaset ve köşe yazıları en az okunan sayfalar arasında bulunuyor.

KİTAP HEDİYESİ SEVİLMİYOR
Doğum günlerinde kitap hediye edilmesini istemeyenlerin oranı yüzde 72.6 olarak belirlenirken, gençlerin yüzde 20.1'i kitap hediye edilmesini istiyor.

''BİR TÜRK İSE 10 YILDA ANCAK 1 KİTAP OKUYOR''
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, gençliğin kitap okumadığı gibi, ciddi televizyon programlarını da izlemediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda kitap okuma oranında Türkiye, Libya, Tanzanya, Kongo ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu dünya ülkeleri arasında 86. sırada yer aldığını dikkati çeken Avcı, ''Bir Japon bir yılda ortalama 25 kitap okuyor, bir Türk ise 10 yılda ancak bir kitap okuyor'' dedi.