BIST 9.885
DOLAR 35,08
EURO 36,64
ALTIN 2.956,84
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Doğum borçlanması nasıl yapılır?

Doğum borçlanmasına nasıl başvurulur? Doğum borçlanması ne kadardır? Doğum borçlanması emkliliği erkene alır mı? İşte tüm merak edilenler...

Abone ol

Doğum borçlanması ile emeklilik için eksik günlerin tamamlanması mümkün müdür? Doğum borçlanması nasıl yapılır? Memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen tüm bu soruların yanıtlarını veriyor...

Doğum borçlanması eski adıyla SSK yeni adıyla ise 4-1(a) sigortalısı olarak çalışmaları bulunan kadın sigortalılara tanınmış bulunan bir sosyal güvenlik hakkıdır.

Doğum borçlanması ile emeklilik için eksik günlerin tamamlanması mümkündür.

Ancak doğum borçlanması ilk defa sigortalı olunan tarihten sonraki doğumlar için yapılabildiğinden ilk işe giriş tarihini geriye çekmez, kademeli sistemde daha erken kademelere tabi olmayı sağlamaz.
 

EKSİK GÜNLERİ TAMAMLAR MI?

Doğum borçlanması halen en fazla iki çocukla sınırlı olmak üzere yapılabilmektedir. Konu ile ilgili yeni bir yasal düzenleme oluncaya kadar iki çocuktan fazla çocuk için borçlanma yapılamamaktadır.

Doğum borçlanması yapabilmenin şartları arasında, çocuğun yaşaması ve doğum sonrasındaki borçlanılacak iki yıl içerisinde sigortalının çalışmamış olması şartları vardır. Başka bir deyişle borçlanılacak dönemde zorunlu sigortalılığın olması şarttır.

Eğer doğumdan sonraki iki yıl içerisinde çalışılmış ise yalnızca sigortalının çalışmadığı süreleri borçlanabilmesi mümkündür.
 

NASIL BAŞVURULUR?

Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4/1-(a) kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri borçlanılabilir.

Doğum borçlanması için SGK’nın en yakın İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezi’ne borçlanma talep dilekçesi ile başvurulması gerekmektedir.

Söz konusu dilekçede borçlanmanın niteliği, borçlanmanın ne kadar tutar üzerinden yapılmak istenildiği, hangi sürelerin borçlanılmak istenildiği belirtilir.

Dilekçenin ekinde de doğuma müstenit belgeler ibraz edilir.
 

DOĞUM BORÇLANMASI NE KADARDIR?

Doğum yapmış olan kadın sigortalılar belirttiğimiz üzere iki çocuğa kadar, her bir doğum için yirmi dört aya kadar, toplamda kırk sekiz aya kadar borçlanabilir.

Borçlanma tutarları her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz’da asgari ücret artış oranında artmaktadır. Temmuz’da yapılan artışa göre 01.07.2013-31.12.2013 tarihleri arasında, yani Temmuz’un 1’inden yılsonuna kadar, en az borçlanma tutarı aylık da aylık 326 TL 88 Kuruştur.

Dört yıl (1440 gün) borçlanılması halinde her doğum için en az 7.845 TL 12 Kuruş, iki doğum için toplamda 15.690 TL 24 Kuruş ödemesi gerekmektedir.

Bu borçlanma sayesinde 1440 güne kadar hizmet kazanılabilir.
 

EMEKLİLİĞİ ERKENE ALIR MI?

Sigortalıların doğum borçlanması sigortalı olarak çalışırken olabilecekleri gibi emeklilik aşamasında da olabilmektedir.

Hangi tarihte borçlanma yapılırsa o tarihteki asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında sigortalının tercih edeceği tutarın %32’si oranında prim ödenecektir.

Doğum borçlanmasını asgari ücret üzerinden yapmalarını sigortalılara tavsiye ederiz.

Doğum borçlanması ilk defa sigortalı olarak çalışılmaya başlanılan tarihten sonraki doğumların borçlanılması imkânını getirdiği için emeklilik tarihini erkene çekmez. Askerlik borçlanması ya da yurtdışı borçlanma gibi sosyal güvenlik uygulamalarının aksine doğum borçlanması yalnızca eksik günlerin tamamlanmasını sağlar.


Yazarın tüm yazıları için tıklayınız...


Sorularınız için tıklayınız...