BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,48
ALTIN 3.032,49

Doğrusu kaç delikli ?

Doğrusunu öğrenemeden masalardan kalkacak

Doğrusunu öğrenemeden masalardan kalkacak

----------------------------------------------------------------------

Restoranlarda yemek yerken hep tanık oluyoruz. Biri tuza uzanıyor ama dökerken biber dökülüyor ya da bibere uzanıyor tuz çıkıyor. Böyle durumlarda zaman zaman karşımdakine soruyorum;

- Biri tek delikli, diğeri üç delikli. Peki hangisi tuz, hangisi biber olmalı?

Cevaplar da çelişkili;

- Tek delikli olan tuz…

- Üç delikli olan biber olmalı…

- Tek delikli olan biberliktir…

Cevaplar her alternatifi zorluyor da benden beklemedikleri bir cevabı duyuyorlar;

- Hepsi yanlış !

Tabi arkasından açıklamak gerekiyor.

Masada tuzluk olmaz. Yemeği pişiren aşçıya hakarettir. Aşçılarımızla övünebiliriz. O yemeğin tadını verecek tuzun kararını en iyi o bilir. Onun yemeğini yiyorsak, saygı göstermeliyiz. Beğenmiyorsak, bir daha yemeyiz. Tercih bizim.

Masada biberlik de olmaz. Karabiberli yemeyi tercih ediyorsanız garsondan karabiber istersiniz, değirmenle getirir. Çünkü önceden öğütülüp toz haline getirilen karabiber, nemi çok çabuk çeker. Yiyeceğe serpileceği zaman değirmenle öğütülerek serpilen karabiberin tadı ve nefaseti bozulmaz.

MASADAN TUZLUK KALKIYOR

Hangisi tek delikli hangisi üç delikli sohbeti bitecek artık. Millet Meclisi Sağlık Komisyonu ve Türk Böbrek Vakfı, lokantalardan tuzlukları kaldırmayı ve hatta ekmekteki tuzun gramajının düşürülmesini öngören yönetmelik hazırlıyor.

Neden ?

Aşırı tuz kullanımının önüne geçebilmek için.

Doğru, güzel ve hatta gecikmiş bir girişim.

Bugünlerde şeker tüketimini düşürerek obeziteyi azaltmak için bazı ülkelerin şekeri yüksek gıda ürünlerine yüksek vergi uygulama girişimleri gibi. Neyse ki bizde de yüksek tuz oranına yüksek vergi uygulamaya kalkmadılar. Aklın ve mantığın yolu tercih ediliyor.

Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk, toplum sağlığı için herkesin kulak vermesi gereken bir şey söylüyor;

- Tuz alımında, yüzde 20’lik azaltma, hastane masraflarını yüzde 10 azaltıyor. Böbrek sağlığı ve kalp sağlığını korumuş oluyoruz.

Orta yaş ve üzerindekiler eminim bu sözün anlamını çok iyi biliyorlar ama ya gençler? İşte restoranlarda tuzluğun masalardan kaldırılması da onları, gelecek neslimizi koruyacak.

Komisyon ayrıca 16 Büyükşehir Belediye Başkanı ile bir araya gelecek ve illerde üretilen ekmeklerdeki tuz gramajının düşürülmesini isteyecekmiş.

Bu haber, ülkemde sağlık konusunda son zamanlarda duyduğum en güzel haber. Hastanelerin diyaliz servislerinin dolu. Diyaliz makinaları hastalara yetmiyor. Yaşlı insanlarımız başka sorunu olmadığı halde böbrekleri tükendiği için ölüyorlar. Tansiyon, göz sağlığı ve kalp sorunu olanları düşününce günümüzde komisyonun sadece engellemekle yetinmeyip, tuzun sağlık üzerindeki olumsuz etkileri konusunda halkı aydınlatacak kampanyalar da düzenlemesini bekliyorum.