BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Doğar doğmaz kalp ameliyatına alındı

Samsun'da anne karnında kalbindeki şah damarı ile akciğer damarının ters olduğu fark edilen bebek doğar doğmaz ameliyata alındı.

Abone ol

Samsun'da anne karnında kalbindeki şah damarı ile akciğer damarının ters olduğu fark edilen bebek doğar doğmaz kalp ameliyatına alınarak, damarların yerleri değiştirildi.

Samsun'un Terme ilçesinde ikamet eden Ayşe Akay'ın (35) hamileliğinin 7. ayında Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde karnındaki bebeğin kalp damarlarında sorun olduğu tespit edildi.

Ayşe Akay, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne yönlendirildi. Burada gerekli tetkik ve incelemeleri yapılan Ayşe Akay'ın bebeğinin kalp ve akciğer damarlarının yerlerinin ters olduğu belirlendi.

Doktor takibinin ardından Ayşe Akay, OMÜ Tıp Fakültesi'nde sezaryenle 3 kiloağırlığında bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Bebek, doğar doğmaz kalp ameliyatına alındı ve kalbindeki damarların yeri değiştirildi. Kuvözde tedavi altında tutulan minik bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tayfun Alper, bu tür ameliyatlarda erken teşhisin önemine değindi. Prof. Dr. Alper, "Önceden sadece bebek kız mı erkek mi diye merak edilir ve ultrasyonla muayenesi yapılırdı.

Şimdi ise bebeğin sağlığı ile ilgili kalp muayenesi ve diğer muayeneler yapılıyor. Bebek doğduğu zaman neyle karşılaşacağımızı bilirsek tedavi olma şansı oluyor. Bu tür muayenelerde bebeğe şans vermiş oluruz. Biz bu hastayı bilmeseydikve bir takım sıkıntılar yaşandıktan sonra tedavi için adı konsaydı büyük ölçüde geç kalınmış olunacaktı" dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren OMÜ Tıp Fakültesi Rektör Yardımcısı ve Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, bebeğin doğumunu takiben ameliyata aldıklarını ifade ederek, "Bebeğin kalpten çıkan damarları tersti.

Vücuda gidecek damar akciğere, akciğere gidecek damar ise vücuda gidiyordu. Bu çocuklar normal şartlar içinde doğumu takiben müdahale edilmezse yaşama şansları yok. Damarlarının yeri değiştirildi. Operasyon 240 dakika sürdü. Ameliyat öncesi kadın doğum uzmanları takip yaptı,bize ameliyat yapmak kaldı" diye konuştu.

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Metin Sungur ise, bebeğe anne karnında tanı konulması ve doğduktan hemen sonra ameliyat olmasının büyük bir şans olduğunun altını çizerek, "Bu tür bebeklerin doğduktan sonra 10 gün içinde mutlaka ameliyat olması gerekiyor. Bebek doğduktan sonra elimize geldi. Ameliyat şartlarının uygun olup olmadığına baktım ve ameliyata aldık. Ameliyatı başarılı bir şekilde yapıldı" şeklinde konuştu.