Doğan’ın 'Başkanlığını ben yaptım' dediği Batı Çalışma Grubu, 303 kaymakamı fişleyip tayin ve terfi listesini hazırladı
Abone olBatı Çalışma Grubu 28 Şubat sürecinde kaymakamları tek tek fişlerken, hangi kaymakamların terfi ettirileceği, hangi kaymakamın açığa alınacağı, kimin yerinin değiştirileceğini de kararlaştırmış.
Balyoz Darbe Planı davasının 100. duruşmasında seminerde darbe planının konuşulduğunu itiraf eden emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın, 28 Şubat sürecinde iktidarı rehin aldığı ortaya çıktı. Doğan’ın “Başkanlığını ben yaptım” dediği Batı Çalışma Grubu (BÇG), tam 303 kaymakamı fişleyip tayin ve terfi listesini hazırlamış.BÇG’nin hazırladığı tayin ve terfi listesi Anasol-M Hükümeti tarafından aynen hayata geçirilmiş.
303 KAYMAKAM TEK TEK FİŞLENMİŞ
TBMM Darbe Komisyonu ile Genelkurmay arasında gönderilip gönderilmediği tartışma konusu olan BÇG’nin fişleme listesine STAR ulaştı. 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan dönemin Genelkurmay Başkanlığı Plan Harekat Daire Başkanı Orgeneral Çetin Doğan tarafından hazırlanan BÇG listelerinde, sivil iktidarın yapması gereken tayin terfi işlerinin bizzat organize edilip iktidara dikte edildiği görülüyor.
İÇKİ İÇMEZ ONUN İÇİN İRTİCADIR
Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir başkanlığında hayata geçirilen BÇG faaliyetleri kapsamında tam 303 kaymakam tek tek fişlenmiş. Aralarında solcu ve ateistlikle suçlananların da bulunduğu; ancak çoğunluğunu irtica ile suçlanan kaymakamların oluşturduğu listede kimin hangi gazeteyi okuduğu, içki içip içmedikleri, eşlerinin giyim tarzları, ne tür müzikleri dinledikleri, hangi siyasi ve sivil toplum kuruşlarına yakın durdukları ile geçirdikleri soruşturmalar tek tek yazılmış.
HÜKÜMETE 'EMİR GİBİ' TALİMATLAR
Fişleme ile yetinmeyen BÇG, bürokrasiyi de resmen şekillendirmiş. Raporun ‘Yapılan işlemler’ başlıklı kısımda Batı Çalışma Grubu, hangi kaymakamların nereye atanacağı ve terfi durumlarını da kararlaştırmış. Kaymakam listesinde bazı kaymakamların yerinde kalması yönünde rapor verilirken, bazılarının ise başka yerlere gönderilmesi isteniyor. Bazı kaymakamlar için, “Yerinde kalsın”, “Yer değişikliği yapılacak”, “Disiplin cezası uygulanacak”, “Üst gruba atanacak”, “Üst maktama atanması uygundur” gibi ibareler kullanılması dikkat çekiyor.
1998 yılında hazırlandığı anlaşılan BÇG raporlarında alınan kararların, dönemin hükümeti Anasol-D’ye de dikte ettirilmesi isteniyor. Eşleri başörtülü olduğu için ‘Atamalı irtica kaymakam’ ile damgalanan bazı kaymakamlar için: “Konunun, Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu (UTKK) İçişleri Bakanlığı’na bildirilmesi” notunun düşülmesi dikkat çekiyor.
İHTİLAL PLANINI İTİRAF ETMİŞTİ
Balyoz Darbe Planı davasının 100. duruşmasında 1 numaralı sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan, Balyoz seminerinde gerçek kişi ve olaylar üzerine bir senaryonun oynandığını kabul etmişti. Doğan (Adil düzen mutlaka gelecek, kanlı mı kansız mı gelecek onu zaman gösterecek) mealinde söylemlerin parti liderlerince gündeme pervasızca taşındığı ortamda, ordunun geri bölgesinde bölücü ve irticai kalkışmaların, sıkıyönetim planlarının tartışılması için senaryoya dahil edilmesinden acaba neden rahatsızlık duyulmaktadır’’ sözleri savcı tarafından itiraf sayılmıştı.