BIST 9.954
DOLAR 35,20
EURO 36,69
ALTIN 2.972,00
HABER /  EKONOMİ

Doğan Holding yeni sulara yelken açıyor

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner, yeni yatırım alanlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu

Abone ol

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner, Doğan Grubu'nun 2010 yılında aldığı bir kararla medya sektöründe küçülmeye gittiğini ve bazı kurumları elden çıkardığını belirterek, bugün itibariyle bu operasyonun tamamlandığını bildirdi.

Boyner, Grubun enerji ve perakendeye odaklandığını, e-ticaret alanında ise özellikle inşaat sektörünün gelişmesine bağlı olarak ev dekorasyonu, mobilya sektörü ve anne çocuk ürünlerine yöneldiklerini söyledi.

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği'nin (GYİAD) düzenlediği "Genç Patronlarla Sohbetler" konferansına katılan Hanzade Doğan Boyner, e-ticaret, bilişim sektörü ve Doğan Grubu'ndaki son durum hakkında bilgi verdi.

Bilişim dünyasının son 30 yılda çok hızlı gelişme gösterdiğini vurgulayan Boyner, bu nedenle dünyanın en büyük şirketi sıralamasının 5 kez el değiştirdiğini ifade etti. Çığ gibi büyüyen e-ticaret alanında Türkiye'nin henüz yolun başında olduğuna dikkat çeken Boyner, gidilecek çok uzun bir yol ve yapılacak çok iş olduğunu söyledi.

Apple'ın dünyanın en büyük şirketi olduğunu, ancak dünyanın en büyük şirketi olma unvanının 1980'den beri 5 kez el değiştirdiğini dile getiren Boyner, şöyle devam etti:

30 YILDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 5 ŞİRKETİ YER DEĞİŞTİRDİ

"Yani ister 'teknoloji devrimi' deyin, ister 'dijital çağ' deyin, bizim yüzyılımızın eğişmeyen tek gerçeği değişim. Değişim baş döndürücü derecede hızlı. 30 yıl çok kısa bir süre. 30 yılda dünyanın en büyük şirketi 5 kere değişti. Bunların dışında devler ligine çıkıp sonra kaybolan bir sürü şirket var. Çünkü bu yüzyılın değişmeyen gerçeği baş döndürücü hızda bir değişim ve değişimin altında yatan yıkıcı teknolojiler. Farkında olmadan yeni modeller, yeni teknolojiler gelip bizim dev zannettiklerimizi yok edebiliyor. Bizler kapitalizmin sorgulandığı, 50 yıllık dikta rejimlerinin yıkıldığı, yıkılmaz zannedilenlerin var olma savaşı vermeye başladığı bir devirde yaşıyoruz. 845 milyon facebook kullanıcısı var. 1 milyar PC var. İnternet reklam gelirleri birçok ülkede gazete reklam gelirlerini geçti. ABD'de e-ticaret toplam perakendenin yüzde 11'ine ulaştı."

Hanzade Doğan Boyner, bir soru üzerine Doğan Grubu'nun 2010 yılında aldığı bir kararla medya sektöründe küçülmeye gittiğini ve bazı kurumları elden çıkardığını belirterek, bugün itibariyle bu operasyonun tamamlandığını bildirdi.

Boyner, Grubun özellikle enerji başta olmak üzere, inşaat sektörünün gelişmesiyle birlikte ev dekorasyonu, mobilya sektörü ve perakendeye odaklandıklarını sözlerine ekledi.

E-TİCARETTE EN HIZLI BÜYÜYEN İKİNCİ ÜLKEYİZ

Konferansın açılışında konuşan GYİAD Başkanı Burcu Akdarı ise Arupa'da e-ticaretin 326 milyar euroya ulaştığına dikkat çekti. Türkiye'de de e-ticaret çok hızlı bir yükseliş gösterdiğini ifade eden Akdarı Türkiye'nin şu anda 35 milyon internet kullanıcısı ile Avrupa'da 4'üncü sırada olduğunu belirtti. Akdarı sözlerine şöyle devam etti:

"Araştırmalara göre Türkiye'de 9 milyon online alışveriş kullanıcısı var. Kredi kartı kullanıcılarının sayısı ise 51 milyon. Yüzde 64'lük kredi kartı penetrasyonuyla dünyadaki en büyük yedinci pazar konumunda bulunuyoruz. Türk internet kullanıcısı aylık internette 32,4 saat zaman geçiriyor. Bu da Avrupa ülkeleri içinde 3. sırada olduğumuz anlamına geliyor. Ayrıca sosyal medya kullanım oranlarımızda oldukça dikkat çekici. Facebook kullanımında dünyada altıncı, Friendfeed kullanımında dünyada birinci, Twitter kullanımında ise dünyada dokuzuncu sıradayız. Artık şirketlerimizde sosyal medyanın önemini fark ettiler. Bir çok firma sosyal medyada nasıl en iyi şekilde fark yaratırız sorusuna cevap arıyor.

E-TİCARETE DAMGA VURACAĞIZ

E-ticaret alanında yüzde 68 büyüme hızıyla Hindistan'dan sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesiyiz. Türkiye'nin genel ekonomisinin yüzde 8 büyüdüğünü düşünürken, e-ticaretin oluşturduğu sıçramayı çarpıcı bir şekilde ortaya koyarız. Bu arada Türk halkı genç demografik yapısıyla artık internette izleyici olmaktan çıkarak, alışveriş yapan bir kitle haline geliyor. Tüm bunları üst üste koyduğumuzuda Digital Boshphoros benzetmesini kesinlikle hak ediyoruz. Ben Türkiye'nin bu hızla çok kısa süre içerisinde Silikon Vadisi'ni tahtından edeceğine inanıyorum. İnanıyorum ki ülkemiz birkaç yıl içinde e-ticaret alanında tam anlamıyla bir rol model ülke olacak. Genç nüfusumuz, girişimcilik ruhumuz, kıvrak zekamızla e-ticarete de damgamızı vuracağız".