BIST 9.685
DOLAR 34,18
EURO 38,29
ALTIN 2.898,64
HABER /  GÜNCEL

Doğalgazda indirim talebi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Yılmaz Kanbak doğalgazda indirim istedi.

Abone ol

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Yılmaz Kanbak, ''Özel sektörün elektrik üretime devam edebilmesi için doğal gaz fiyatının 26.5 sentten 18-20 sentlere çekilmesi gerekir'' dedi.

Kanbak, KSO meclis toplantısında, 1 Temmuz 2006 tarihinde ani yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle odaya bağlı işletmelerin, üretim hatlarının durması ve bazı otomasyon sistemlerinin zarar görmesi nedeniyle ciddi zararlara uğradığını söyledi.

Bu olayın benzerinin Ocak ayında Rusya ve Ukrayna arasında yaşandığını ve bölgedeki büyük ölçekli 21 sanayi kuruluşun üretime ara verdiğini anımsatan Kanbak, kesintilerin yanı sıra doğal gaz fiyatlarındaki artış ile elektrik ücretlerinin aynı kalmasının elektrik üreticilerini sıkıntıya soktuğunu belirtti. Kocaeli'nde, doğal gaz kullanarak elektrik üreten 13 firma bulunduğunu ve yıllık üretiminin 6 milyon 522 bin 732 megawatt olduğunu ifade eden Kanbak, şunları kaydetti:

''Yani ülkemizde elektrik üretiminde özel sektörün de ciddi payı vardır. Ancak doğal gaz temininde yaşanan sıkıntılar, doğal gaz fiyatlarında gerçekleşen büyük zamlar ve elektrik fiyatlarının aynı kalmasıyla, elektrik üreten firmaların ekonomik olarak faaliyet göstermesine imkan bırakmamıştır. Bu firmaların üretime devam edebilmesi için doğal gaz fiyatının 26.5 sentten 18-20 sentlere çekilmesi gerekir. Ayrıca, üretimden serbest tüketiciye nakil ve dağıtımda uygulanacak dağıtım iletim bedellerinin aşağıya çekilmesi, elektrikte TRT payının ve Özel Tüketim Vergisinin kalkması gerekmektedir.''