BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Doğalgaza her ay zam

Kamuoyunda uzun süredir konuşulan elektrik ve doğalgazda otomatik fiyatlandırma konusu netleşti.

Abone ol Buna göre elektrik fiyatları her yıl nisan, temmuz ve ekim aylarında olmak üzere yılda 3 kez zamlanacak. Doğalgaz fiyatları ise her ay yeniden belirlenecek.

DÖVİZ, PETROL VE ENFLASYON BELİRLEYECEK

Uygulama, 1 Temmuz 2008'de başlayacak. Yeni dönemde kamuya ait enerji şirketleri, tarifelerini döviz kuru, petrol fiyatı, TEFE ve TÜFE gibi ekonomik göstergelerdeki değişimleri dikkate alarak belirleyecek.

MALİYETTE DÜŞÜŞ OLURSA FATURAYA YANSITILACAK

Enerji Bakanlığı ve Hazine yetkilileri, uygulamanın sadece zam olarak algılanmamasını isteyerek, maliyetlerde düşüş olması halinde bunun da faturalara yansıtılacağını açıkladı.

Hazine Müşteşarlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) öncülüğünde hazırlanan 'Enerji KİT'lerinin Uygulayacağı Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması Usul ve Esasları' çalışması tamamlandı. Çalışma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve ilgili kamu iktisadi teşebbüslerinden temsilcilerin katılımı ile hazırlandı. Konuyla ilgili Yüksek Planlama Kurulu kararı da dün yayımlandı.

TEMMUZ'DA HAYATA GEÇİRİLİYOR

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ile bunlara bağlı şirketler Temmuz 2008 itibarıyla 'maliyet bazlı fiyatlandırma sistemi'ne geçecek. Uygulamadan en çok doğalgaz fiyatları etkilenecek. Yeni sistemde gaz fiyatları aylık belirlenecek. BOTAŞ, uluslararası piyasalardaki fiyat değişimlerini faturalara anında yansıtacak.

İsmail Altunsoy-Zaman