BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.955,99
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Doğalgaza erişim için teşvik ve yatırım modeli

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, doğalgaz dağıtım bölgeleri dışında kalan ilçelerin daha kolay ve ucuz yoldan enerjiye ulaşması adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a yeni önerilerde bulundu.

Abone ol

Milletvekili Öz, Bakan Yıldız’a yönelttiği soru önergesiyle, Manisa’nın ilçelerini de örnek vererek, doğalgaz abone başvurularındaki yüzde 60’lık oranın ve 335 Liralık ilk abone bedelinin düşürülerek taksite bağlanmasını önerdi. Doğalgaz iletim hattını şehir içinde taşıyacak firmalar için açılacak ihalelerde, bu alanları kârlı görmediği için doğalgaz ihalesine katılmayan birçok firmaya ya da belediye şirketlerine teşvik ve yatırım paketlerinin hazırlanması teklif etti.

Gündemdeki Hazine garantili borçlanma taahhütlerinde büyük sorunlar bulunduğunu aktaran Sakine Öz, kamu garantilerinin çok daha acil olan yatırım projelerine ve sosyal maliyetler ile çevre koşulları da gözetilerek ayrılması gerektiğini ifade etti, doğalgaza erişim konusunda Bakanlığı göreve çağırdı.

Doğalgaz için Belediye-Bakanlık İşbirliği

Manisa Milletvekili Sakine Öz, bu önerilerini yerel düzeyde de çalışmayı sürdürüyor. 30 Mart seçimleri sonrasında koltuğuna oturan belediye başkanlarını ziyaret eden Öz, belediyelerin seçim kampanyalarında kullandığı doğalgazı ilçelere taşıma vaadinin yaşama geçmesi için yerel yönetimler ile Bakanlık arasında yeni bir model arayışında olduğunu da gündeme getirdi. Salihli’nin yeni Belediye Başkanı Zeki Kayda’yı CHP örgütüyle birlikte ziyaret eden Sakine Öz, hazırladığı dosyayı paylaştı. Belediyenin de katkısıyla, doğalgaza ulaşımın Bakanlık düzeyinde çözüme kavuşması için konunun takipçisi olacağını vurguladı.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz’ün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a kolay ve ucuz yollardan doğalgaza erişimi sağlayaacak yazılı soru önergesi şöyle:

Pahalı Abonelik Bedeli, Başvuruyu Düşürüyor

“İlçelerimizdeki doğalgaz abone sayısının artması ve bağlantı ağının genişlemesi adına yürütülen çalışmalarda, mevcut doğalgaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan ilçeler için öngörülen elektrik abone sayısının en az yüzde 60’ının, abone bağlantı bedeli için 335 Lira yatırmasının şart koşulması, birçok ilçemizde beklenen sonuçları vermemiş, doğalgaz aboneliği başvuruları yeterince artmamıştır.

Mevcut doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan merkez nüfusu 10.000'in üzerindeki ilçelere doğal gaz ulaştırılmasını sağlamak amacıyla yapılacak yatırımlara ilişkin usul ve esasları belirleyen 28 Nisan 2013 ve 7 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararlar da yatırım ve abonelik başvuruları için yeterli kolaylığı sağlayamamıştır.

Zorunlu Abone Oranı Düşürülmeli

Abone sayısının yüzde 60’ının bağlantı bedelini ödeyerek başvurusunu yaptığı ilçelerde ise, iletim hattının yerleşim yerleri içinde nasıl kurulacağı, dağıtımın hangi usullere göre gerçekleştireceği, ihale şartları, teşvik ve yatırım modelleri konusundaki belirsizlik sürmektedir.

Doğalgazda Yeni Model Önerisi

Sorunlarımız bu biçimde sürmekteyken; şu sorularımın yanıtını Bakan Taner Yıldız’dan bekliyorum:

İlçe sınırları içinde gerekli doğalgaz bağlantı hattının döşenmesini ve doğalgaz dağıtımı sürecini hızlandırmak adına, firmaları ya da belediyelerin kurabilecekleri şirketleri görece düşük kârlı bölgelerde yatırım yapmaya teşvik edecek modeller üzerinde çalışılmakta mıdır; çalışmalarda Bakanlığınız hangi aşamadadır?

Resmi Gazete kararlarında yer alan yüzde 60 abone oranı ve 335 TL abone bedeli hangi ölçütlere dayanılarak belirlenmiştir; bu oranın ve bedelin düşürülmesi gündeminizde midir; 335 Liralık abone bedelinin düşürülerek taksitlendirilmesi ya da doğalgaz ulaştıktan sonra faturalara yansıtılması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

Manisa Milletvekili Öz, Bakan Taner Yıldız’dan ayrıca nüfusu 10 binin üzerindeki doğalgaz bağlantısı olmayan ilçelere dair bilgileri şu sorularıyla talep etti:

Ülkemizde, mevcut doğalgaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan, merkez nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelerden, abone bağlantı bedelini yatıran elektrik abone sayısı toplamı, toplam elektrik abone sayısının %60'ını geçen ve İl Özel İdareleri nezdinde BOTAŞ’a başvuru sürecini tamamlamış ilçe ve abone sayısı nedir?

Abone bağlantı bedelini ödemesine karşın, yüzde 60’lık abone oranına ulaşılmadığı için yatırdığı bedel geri ödenen abone sayısı, ilçe düzeyinde kaçtır?

Bağlantı bedelini yatırmasına karşın, doğalgaz iletim hattı kurulmamış ilçeler hangileridir; bu iletim hattının kurulmama nedeni nedir?