BIST 8.619
DOLAR 34,30
EURO 37,52
ALTIN 3.025,03
HABER /  GÜNCEL

Doğalgaz zammının nedeni Gökçek!

Karayalçın Gökçek'i doğalgazdan vurmaya kararlı. Onun borcunu ödememesinin tüm Türkiye'ye zarar verdiğini söyledi.

Abone ol

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın, Ankara Belediyesi'nin peşin aldığı doğalgaz parasını BOTAŞ'a 1996'dan beri ödemediğini, bunun tüm Türkiye'ye zarar verdiğini söyledi.

Karayalçın, Tüketici Hakları Derneği'nin Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle Yılmaz Güney Sahnesi'nde düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, örgütlü toplum olmanın önemine işaret etti. Demokrasinin canlandırılması, renklendirilmesi, kentlerde işlerlik kazanabilmesi için tüketici derneklerinin ve okul aile birliklerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Karayalçın, Dünya Tüketiciler Günü'nü kutladı.

Ankara'da milli gelire oranla, hizmetlerin daha pahalı olduğunu, Ankaralının suya, doğalgaza ve bir çok hizmete ülkenin diğer ana kentlerine göre çok daha pahalıya ulaştığını belirten Karayalçın, ''Bu yönetim temel kentsel hizmetleri çok daha pahalıya sunmaktadır. Bunun yanı sıra hizmetlerle ilgili araçlar, aygıtlar da pahalı satılmaktadır'' dedi.

-''1996'DAN BU YANA BOTAŞ'A PARA ÖDENMİYOR''-

Ankaralılardan peşin olarak alınan doğalgaz bedellerinin, 1996'dan bu yana Büyükşehir Belediyesince BOTAŞ'a ödenmediğini ifade eden Karayalçın, bunun sonucunda yalnızca Ankaralıların değil, tüm Türkiye'deki doğalgaz abonelerinin zarar gördüğünü savundu. Karayalçın, dünya piyasalarında geçen sene doğalgaz fiyatında yüzde 40 artış olurken, Türkiye'de doğalgaza yüzde 82,5 zam geldiğini hatırlatarak, BOTAŞ Genel Müdürünün o dönem yaptığı açıklamada, bazı kamu kurumları ve belediyelerden alacaklarını tahsil edemedikleri için, borçlandıklarını ve aradaki farkın bundan kaynaklandığını belirttiğini ifade etti.

Ankara'nın doğalgaz şebekesinin bir yasayla ticarileştirildiğini belirten Karayalçın, ''Doğalgaz stratejiktir, ticarileştirilemez'' diye konuştu.

Doğalgazın Ankara için alternatifi bulunmadığını anlatan Murat Karayalçın, Ankara'nın 450 metre derinliğinde bir çanak şeklinde olduğunu, Türkiye'nin başka illerinin alternatif enerjileri kullanabileceğini, ancak Ankara'nın doğalgaz kullanmak zorunda olduğunu söyledi.

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Karayalçın, belediye başkanı seçilmesi halinde öncelikli olarak Ankara'nın doğalgaz şebekesinin yeniden kamulaştırılması için çaba göstereceğini, parti ayrımı yapmaksızın bütün il başkanlarından destek isteyerek, yasal düzenlemenin değiştirilmesi için çalışacağını bildirdi.

Atık su bedelinin alınmasının yasal bir zorunluluk olduğunu, hiç bir belediyenin ''Ben bunu almıyorum'' diyemeyeceğini ifade eden Karayalçın, ancak yasada atık su bedelinin yüzde 50 oranında alınacağına dair bir hükmün bulunmadığını belirtti. Murat Karayalçın, seçildiği takdirde atık su bedeli konusunda Ankara'da uygulanan yüzde 50 oranını indireceklerini kaydetti. Karayalçın, ön ödemeli sayaç zorunluluğunun da bir haksızlık olduğunu savundu.


-KIZILIRMAK SUYU-


Kendi dönemlerinde EGO'dan emekli olanlara otobüslere serbest biniş kartı verdiklerini hatırlatan Karayalçın, mevcut belediye yönetiminin bu kartları iptal ettiğini, seçilirse kartları yeniden vereceklerini söyledi.

60 yaş üzeri Ankaralılara verilen serbest biniş kartlarındaki gün içerisindeki saat sınırlamasını kaldıracaklarını, öğrenci bileti fiyatlarını normal biletin yüzde 50'sine çekeceklerini anlatan Karayalçın, ayrıca özel bir paso ücreti alınmayacağını, öğrencinin kimliğini göstermesinin yeterli olacağını vurguladı.

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın, Kızılırmak suyunun Ankara'ya getirilmesi için 1 milyar dolar para harcandığına yönelik söylentileri anımsatarak, bu suyun arıtılması için 300 milyon dolar harcanması gerektiğini ifade etti.

Karayalçın, bunun yerine devletin önerdiği Gerede Havzası'ndan su getirme projesinin 250 milyon dolar maliyetle yapılabilecekken, belediyenin Kızılırmak projesini tercih ederek, Ankara'yı doğalgazdan sonra ikinci bir batağın içine soktuğunu savundu.

CHP'nin Çankaya Belediye Başkan adayı Bülent Tanık da kentli olmanın önemli koşullarından birinin örgütlü olmak olduğunu söyledi. Tanık, tüketici haklarını korumaya yönelik çalışmaları çok önemsediklerini belirtti.

CHP'nin Yenimahalle Belediye Başkan adayı Fethi Yaşar da Türkiye'nin örgütlü toplum olmayı beceremediğini, bu nedenle vatandaşların haklarını arayamadığını, yönetimin verdiği kararlara boyun eğdiğini ve demokrasinin kökleşemediğini bildirdi.