BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  EKONOMİ

Doğalgaz hala en ucuz yakıt

Yüzde 6.8 oranındaki zamma rağmen doğalgaz en ekonomik yakıt olma özelliğini koruyor.

Abone ol

BOTAŞ'ın açıkladığı yüzde 6.8 oranındaki zamma rağmen doğalgaz "en ekonomik yakıt" olma özelliğini koruyor. 100 metrekarelik bir alanda doğalgaz kullanarak, kömürden yüzde 45.72, LPG'den ise yüzde 69.34 daha az ödemeyle ısınma, pişirme ve sıcak su ihtiyacının karşılandığı bildirildi.
Bursagaz'dan yapılan açıklamaya göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, BOTAŞ'ın doğalgaz satış fiyatlarını 1 Ağustos 2006 tarihinden itibaren yüzde 6.8 oranında artırdığını açıkladı. Bu artışa rağmen doğalgaz hala en ekonomik yakıt olma özelliğini koruyor. Isınma, pişirme ve sıcak su ihtiyacında temiz, konforlu, rahat ve çevreci bir yakıt olan doğalgazı tercih edenler kömür ve tüp kullananlara göre yüzde 45.72, LPG kullananlara göre yüzde 69.34 daha az ödüyor.

Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (DOSİDER) verilerine göre, 100 metrekarelik bir alana sahip sobalı konutta ısınma ihtiyacında kömür, mutfak ve sıcak su ihtiyacının giderilmesinde de tüp kullanılırsa yıllık bin 464 YTL harcanıyor. LPG kullanılması halinde ise yıllık maliyet 2 bin 592 YTL oluyor. Bu maliyet doğalgaz kullanılması halinde yüzde 69.34 düşerek 794 YTL'ye geriliyor.

Bursagaz Genel Müdürü Ertuğrul Altın, doğalgaz satış fiyatlarının Bursagaz'ın kontrolü dışında, EPDK tarafından belirlendiğinin altını çizerek, fiyatlardaki artış ve azalışların Bursagaz'ın metreküp başına aldığı hizmet bedelini değiştirmediğini söyledi. Altın, artışa rağmen doğalgazın en ekonomik yakıt olma özelliğini koruduğunu belirterek, Bursalılar'ı, temiz, çevreci, konforlu ve bütçelerine en uygun yakıt olan doğalgazı kullanmaya davet etti.