Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğal gaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağı sorusunu yanıtladı.<br/>Enerji ve Tabii Kayna...
Abone olEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğal gaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağı sorusunu yanıtladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldi. Bir basın mensubunun “Filistin’de yapılacak olan elektrik santralin hangi aşamada olduğunu” sorması üzerine Yıldız, şöyle cevap verdi:
“Filistin’in elektrik ihtiyacını karşılamak için gemilerle elektrik üretebilen bir yapı var. 5 ayrı ülkede özel sektör aracılığı ile bu hizmet veriyor. Özel şirket hazırlıklarını tamamladı. Bir abluka bölgesinden Gazze’ye yapılacak olan elektrik ile alakalı belli izinlerin alınması lazım. Karadan da deniz santrallerde beraber bunun üretilebileceğine dair teklifler alıyoruz. Doğal gaz ve termik santrallarle beraber Gazze’nin ihtiyacının karşılanmasıyla alakalı biz onlara da sıcak baktığımızı ve özel şirketlerin bir kısmının da bunu belli makamlarla görüşmeye açtıklarını izliyoruz. Önemli olan oradaki insani ihtiyacın, elektrik, hastanelerde, okullarda buralarda çocuklarımızın yararlanması lazımdır. Türkiye, Filistin için elinden gelen bütün çabayı üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya hazırdır. Bununla alakalı çalışmaları devam ettirmektedir.”
Doğal gaza zam yapılması söz konusu olup olmadığı yönündeki soruya Yıldız, şunları aktardı:
“Türkiye’nin her türlü ürettiği kaynak değer, maliyet açısından da hazineyle hangi sektör olursa olsun karşılaştırıp değerlendiriliyor. Enflasyona olan etkisi değerlendiriliyor. Bugün don vurmuş bir kayısının enflasyona etkisi değerlendiriliyorsa tabii ki enerji maliyetlerinin enflasyona etkileri de hazine tarafından değerlendiriliyor. Merkez Bankasıyla fili bir görüşmemiz yok. Biz hazine ile bunları görüşüyoruz. Bunların hangi oranda neyi etkileyebileceğini, neyle tesir edebileceğini çok açık seçik görüyoruz. Elimizdeki en önemli veri şuan da aldığımız doğal gaz fiyatlarının daha altında satıyor olmamız. Diğer giderlerle beraber maliyetleri ne kadar düşürebiliriz, ne kadar yerli kaynaklarla düşürebiliriz hep beraber tartışıyoruz. Elimizdeki en önemli veri, HES’lerden, sudan elde edilen maliyet düşüşleriydi. Bu yıl yağışlardaki düşüşlerle beraber bizi olumsuz manada etkiliyor. Biz her ay sonunda doğal gaz, her 3 ayda bir elektrik maliyetlerini tekrar elden geçiriyoruz. Ondan sonra bunu kamuoyuyla paylaşıyoruz.”
BARAJ FACİASI
Siirt’in Alkumru Barajı’nda yaşanan olayın hatırlatılması üzerine Yıldız, şunları söyledi:
“Siirt Alkumru Barajı’nda hepimizi üzen bir hadise oldu. Şöyle bir haberi pek duymayız. Atış poligonunda birisi vuruldu. Veya uçak pistinde bir kişi uçak çarptı. Bir barajın, suyun aktığı kısmında her an bu suyun akabileceğini bilmemiz gerekiyor. Bunun için illa tel örgüye gerek yok. 3 gün önce yine aynı baraj da piknik yapmak isteyen vatandaşlarımız oldu. Bu doğru bir şey değil. Enerji üretim talimatlarıyla beraber bir haftada 10 defa devreye girip çıkabilir. Bu bizim yıllardan bu yana uyguladığımız bir sistemdir. Bin 100 civarındaki santralin ister özel ister kamu ile yürütülsün bir sistem tarafından yönetiliyor. Hangi bölge de hangisi ne kadar elektrik üretecek bu bir hesap işidir. O baraj ve diğer HES’ler br saat sonra devreye girmek zorunda kalabilirler. 3 saat sonra tekrar devreden çıkabilirler. Piknik alanında kaç kişi var dememiz doğru değil. Lütfen HES’lerin, suların aktı yerde herhangi bir piknik yapmamaları lazım. Kamulaştırılmış alanlarda bulunmaması geldiğini kendi can tehlikeleri acısında da bir kez daha hatırlatmak isterim. Tel örgü için binlerce kilometrelik bir alandan söz ediyoruz. Biz bu kurala beraberce uymuş olacağız.”
(İHA)