Son yıllarda Aralık deresinin taşıdığı alüvyonlarla dolan gölün yaklaşık 6 dönümü yok oldu, 30 metre olan derinliği 8 metreye düştü.
Abone olKaragöl Doğayı Koruma ve Tanıtma Derneği Başkanı Necip Kara, tonlarca alüvyonla dolan ve her yıl küçülen gölün ölüme terk edildiğini belirterek tepki gösterdi.
Borçka Tabiat Parkı'nda yer alan ve bin 800'lü yıllarda Aralık deresinin, oluşan heyelan sonucu önünün kapanmasıyla oluştuğu bilinen Karagöl günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
Son yıllarda Aralık deresinin taşıdığı alüvyonlarla dolan gölün yaklaşık 6 dönümü yok oldu, 30 metre olan derinliği 8 metreye düştü. Karagö'ün alüvyon tehdidine karşı önlem alınmaması halinde yok olacağını savunan Karagöl Doğayı Koruma ve Tanıtma Derneği Başkanı Necip Kara, Doğu Karadeniz'in doğa harikalarından biri olan Karagöl'ün ölüme terk edildiğini söyledi. Her yıl tonlarca alüvyonun göle dolduğunu belirten Kara, şöyle konuştu
'30-40 yıl önce 100 dönüm olan göl şimdi 90 dönümün altına düştü. Alüvyonlara karşı önlem alınmazsa gelecek yıllarda daha da küçülecek. Göl alanı her yıl daralıyor. Sadece bu yıl 2-3 dönüm daha yok oldu. 30 metre derinliği sahip olan gölün derinliği 8 metreye düştü. Alüvyonların göle dolmasının engellenmesi gerekiyor. Karçal Dağı eteği ile Aralık Deresi üzerinde ağaç ve taşlarla yapılacak menfezlerle, gölün alüvyonla dolması engellenebilir. Ancak bu tehdidi yılladır gündeme getirmemize rağmen bir önlem alınmadı ve doğa harikası Karagöl göz göre göre yok oluyor. Maalesef Karagöl'ü ölüme terk ettiler. Bunda özellikle Milli Parklar yetkililerinin ilgisizliğinin payı büyük. Devlet Su İşleri (DSİ) burada alüvyon tehdidine karşı bir proje hazırlamıştı. Ancak bu proje bir türlü hayata geçirilemedi.ö
YILDA 25 BİN ZİYARETÇİ
Karagöl'ü her yıl 25 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Kara, doğa turizmi için cazip hale gelen gölün sonbaharda, çevresindeki bitki örtüsünde her tondan rengin görüldüğünü belirtti. Bölgeye gelen turistler de Karagöl'ün büyüleyen bir güzelliğinin olduğunu belirtti.