Türkiye'de kadın hareketi ve kadın araştırmaları konusunda öncü isimlerden Doç. Dr. Şirin Tekeli yaşamını yitirdi.
Abone olTürkiye'de kadın hareketi ve kadın araştırmaları konusunda ilk akla gelen isimlerden biri olan Doç.Dr. Şirin Tekeli 73 yaşında hayatını kaybetti. Tekeli bir süredir beyin tümörü tedavisi görüyordu.
Şirin Tekeli'nin hayatını kaybetmeden önce bedenini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne bağışladığı öğrenildi.
Tekeli'nin en yakınında bulunan isimlerden HDP İstanbul Milletvekili, hukukçu Filiz Kerestecioğlu, T24 internet sitesine yaptığı kısa açıklamada, "Bir bilim kadınını bilim kadınına teslim edeceğiz; Şebnem hocaya (Prof. Şebnem Korur Fincancı) teslim edeceğiz" dedi. Cenaze töreni yapılmayacağı bildirilen Tekeli için daha sonra özel bir anma etkinliği yapılacağı duyuruldu.
ŞİRİN TEKELİ KİMDİR?
Paris'te hukuk ve Fransızca, ardından İsviçre'deki Lozan Üniversitesi'nde siyaset bilimi öğrenimi gören Tekeli, 1968-1981 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğretim üyeliği yaptı ancak 12 Eylül darbesinin ardından YÖK döneminin başlamasıyla üniversitedeki görevinden istifa etti.
Doçentlik tezi olarak hazırladığı kadınların siyasete katılımı üzerine karşılaştırmalı araştırma 1982'de Birikim Yayınları tarafından "Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat" adıyla yayımlandı.
Tekeli, Türkiye'de Kadın Hareketi'nin önde gelen isimlerinden oldu. Hareketin "Medeni Kanun değişikliği için Dilekçe kampanyası-1984), "Dayağa karşı protesto yürüyüşü-1987" ve "Kariye Şenliği"nin de aralarında bulunduğu çok sayıda etkinlikte rol aldı.
Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nın kuruluş çalışmalarını başlatan Tekeli, 1997 yılında KA-DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği), Anakültür Kooperatifi ve Winpeace - Türk ve Yunan Kadınları Barış Girişimi'nin oluşumunda kurucu olarak bulundu. 1996 yılında kendisine Fransa Kültür Bakanlığı'nın Akademik Palmiye Ödülü Officier dans l’ Ordre des Palmes Académiques verildi.
"Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat", "80’ler Türkiye’sinde Kadın Bakış Açısından Kadınlar", "Kadınlar İçin", "Meryem Koray ile: Devlet-Kadın-Politika", "David Easton`un Sistem Teorisine Katkısı Üzerine Bir İnceleme" gibi pek çok kitabı bulunan Tekeli ayrıca Fransızca ve İngilizceden çoğu kadınlar ve demokrasiyle ilgili 25 kitabı da Türkçeye kazandırdı.