BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,69
ALTIN 2.955,35
HABER /  DÜNYA

Djukanovic'ten Türkiye mesajı

Karadağ'ın son 20 yılında söz sahibi olmuş eski Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic, Türkiye'nin Balkanlar'daki faaliyetlerinden beğeniyle bahsediyor...

Abone ol

Türkiye'yi 'dost' olarak gördüklerinin altını çizen tecrübeli politikacı, Türk yatırımcıları da ülkesine davet ediyor. Ülkesindeki zengin etnik ve dinî yapıya dikkat çekerek, Müslüman toplum ile iyi ilişkilerine vurgu yapıyor.

Karadağ Başbakanı Igor Luksic bugün Ankara'ya geliyor. Karadağ'ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana Türkiye'ye gerçekleşecek en üst seviyede temaslardan birisi olacak bu ziyarette iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirecek adımlar atılacak. 14 yıl başbakanlık, 4 yıl da cumhurbaşkanlığı yapan iktidardaki Sosyalist Demokrat Parti'nin lideri Milo Djukanovic, ziyaret öncesi Zaman vasıtasıyla Türkiye'ye önemli mesajlar yolladı. Halen resmî bir görevi olmasa da Karadağ'ın en önemli figürü olarak görülen Djukanovic, Türk işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Türkiye'nin Balkanlar'da oynadığı rolü 'yapıcı' olarak değerlendiren Karadağlı siyasetçi Balkanlar'da istikrarın ana kaynağının NATO ve AB üyeliği olduğunu vurguladı. Djukanovic ülkesinin çok etnikli ve çok dinli olduğuna dikkat çekerek, Karadağ'daki Müslüman toplumdan da övgüyle bahsetti.

"Türkiye, Karadağ için ne anlama geliyor?" sorusuna Milo Djukanovic gayet olumlu cevap verdi: "Bir dost olarak görüyoruz. Uzun zamandır tecrübemiz olan bir dost." Djukanovic ardından sözü hemen Türkiye'nin yükselen grafiğine getirdi: "Türkiye son dönemde son derece güçlü demokratik ve ekonomik gelişmenin işaretlerini gösteren; böylece dünyadaki önemli konumunu artıran bir dost. Türkiye'nin Balkanlar'daki işbirliğini yoğunlaştırmasından memnunuz. Bunu Balkanlar'ın gelişmesi için bir imkân olarak görüyoruz." Türkiye-Karadağ siyasî ilişkilerini "paha biçilmez" olarak değerlendiren eski cumhurbaşkanı, iki ülke liderlerinin ve yetkililerinin sık sık görüştüğünü anlattı.

Siyasî ilişkiler için iyi bir altyapı olduğunu kaydeden Djukanovic, artık sıranın ekonomide olduğuna dikkat çekti: "Özellikle ekonomik alandaki işbirliğimizi geliştirmek için fırsat ve imkân var. Başbakanımızın Türkiye ziyaretiyle karşılıklı ticareti artırmak için ve yatırımcıların daha aktif rol almasını sağlayacak temeller oluşturulacak. Türkiye ekonomik gelişmesi ile dikkat çekiyor. Karadağ da kalkınma düşüncelerini uygulamak içim yatırımcılar bekleyen bir ülke." Türk işadamlarını ülkesine yatırıma çağıran Milo Djukanovic Türk işadamlarının memnuniyetle karşılanacağını vurguladı. Başkent Podgorica'daki havaalanının gelişmek için ortaklar aradığını bildiren Djukanovic, "Burası da Türk yatırımcılara açık bir alan. Başbakanın ziyaretinde bu görüşme konularından birisi olacak." dedi.

TÜRKİYE'NİN GİRİŞİMLERİ ÇOK YAPICI

Djukanovic, Türkiye'nin Balkanlar'da artan rolü ve girişimlerini memnuniyetle karşıladığını ifade etti: "Ankara'nın rolünü çok yapıcı görüyorum. Bu anlamda hiçbir önyargım yok. Türkiye'nin Balkanlardaki rolünü genişletmesinden dolayı geçmişte bazı önyargılar olduğunu biliyorum ama bizim öyle bir önyargımız yok. Karadağ hem çok milletli bir devlet hem de çok dinli bir toplum. Bosna-Hersek örneğinde olduğu gibi Türkiye'nin Balkanlar'da yapıcı bir tavrı olduğu çok açık. Türkiye, Bosna-Hersek ve Sırbistan arasındaki üçlü girişim, Balkanlar'ın istikrarına hizmet ediyor ve Türkiye ile Batı Balkanlar arasında iyi işbirliğine yardımcı oluyor." Türkiye, bölgede Bosna-Hersek ve Sırbistan başta olmak üzere bölge ülkelerinin NATO ve AB üyeliklerini destekliyor. Bunu Balkanlar'ın istikrarı için anahtar olarak görüyor.

Milo Djukanovic, bu konuda da Ankara ile benzer düşünüyor. İnsanların zihninde Balkanlar'ın istikrarsız bir algısı olduğunu ifade ederek, "Yaşadıklarımız ve tecrübelerimiz bize bölgesel istikrar mekanizmalarımızın yeterince güvenilir olmadığını söylüyor. İstikrar için önerim: Balkanlar'ın ilacı NATO ve AB'ye entegrasyondur." değerlendirmesi yaptı. Bölge ülkelerinin NATO ve AB üyeliğine açık destek veren Djukanovic "Komşunuzda yangın varsa siz de acı çekersiniz." dedi.

630 bin nüfuslu Karadağ'ın yaklaşık yüzde 20'si Müslümanlardan oluşuyor. İktidar partisi lideri Djukanovic sayısal olarak ihtiyacı olmamasına rağmen Boşnak Partisi'ni koalisyona alarak Boşnaklara bir bakanlık vermiş. Müslüman toplumun çok iyi işbirliği gösterdiğini kaydeden Djukanovic 2006'daki bağımsızlık referandumunda azınlıkların Karadağ'ı ülkeleri olarak gördüklerini ortaya koyduklarını anlattı. Djukanovic, Boşnak toplumla ilişkisini ise şöyle anlatıyor: "Karadağ Müslüman toplumu ile çok iyi bir işbirliğimiz var. Ülkede iyi ilişkilerin oluşmasına yapıcı katkı veriyorlar. Türkiye'deki Karadağlılar ve buradaki Türkler iki ülke arasında köprü rolü görüyor."

20 yıl Karadağ'ın yönetiminde söz sahibi oldu

Milo Djukanovic, iktidardaki Sosyalist Demokrat Parti'nin lideri. 1991-1998 arası üç dönem üst üste Karadağ başbakanlığı yaptı. 1998-2002 arası cumhurbaşkanı; ardından tekrar 2003-2006 arası başbakan oldu. 2006'da Karadağ'ın Sırbistan'dan ayrılmasında asıl rolü oynadı; ardından başbakanlık görevini üstlendi. Partisi iktidarda olmasına rağmen 2010 sonunda başbakanlıktan istifa etti; ancak hem partinin hem de ülkenin en etkili siyasetçi olarak Karadağ'ın asıl lideri olarak görülüyor.

Berane Havaalanı'nı Türkiye yenilesin

Ülkedeki Boşnak toplumun temsilcilerinden Devlet Bakanı Rafet Husovic, Türkiye'ye göç etmiş Boşnakları Karadağ'a yatırım yapmaya davet etti. Başbakan Luksiç'in bugün başlayacak ziyaretinde önemli ticaret anlaşmaları imzalanacağını bildiren bakan, amacın ekonomik işbirliğini artırmak olduğunu kaydetti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Karadağ'a gelmek için söz verdiğini kaydeden Husovic, en kısa zamanda Türk lideri ülkelerinde görmek istedikleri bildirdi. Husovic, Türkiye'den Karadağ'da daha fazla etkin olmasını isterken özellikle Müslümanların yaşadığı ülkenin kuzeyine yatırım beklediklerini vurguladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gerçekleştirdiği ziyareti sevinçle hatırlatadan Husovic, Boşnak Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Berane'deki havaalanının, Türkiye tarafından yeniden inşa edilerek hizmete açılmasını istiyor.