BIST 9.679
DOLAR 35,22
EURO 36,74
ALTIN 2.960,94
HABER /  GÜNCEL

Dizüstü bilgisayarınıza el konulursa...

ABD'de ve birçok ülkedeki yasal düzenlemeler, sınır giriş çıkışlarında yolcu bilgasayarındaki verilerin yetkililerce kopyalanmasına olanak veriyor. Bundan kaçınmak için dış sürücü veya şifreleme kullanılabilir.

Abone ol

New York'taki bir federal yargıç, yetkililerin hiçbir hukuki gerekçe göstermeden, seyahat eden kimselerin suç işlediğinden şüphelenerek veya herhangi başka bir şekilde, yolcuların dizüstü bilgisayarlarına el koyabalieceğine hükmetti.

Geçen bir yıl boyunca, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) izleme programı ve internette gizlilik hakkına yönelik risklerle ilgili haberler izledik.

Eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından açıklanan , küresel çaptaki elektronik casusluk programını gözler önüne serdi.

Fakat artık yetkililer, çok daha geleneksel bir yolla sizin hakkınızda bilgi edinebilir; sınırda eşyalarınıza el koyarak.

Eskiden, yetkililerin günlüğünüzü okumanızdan çekinirdiniz. Şimdi ise dizüstü bilgisayarınızın sabit sürücüsüne girebilirler.

ABD'nin geleneği

Federal yargıç, 2001'deki El Kaide saldırılarından sonra yürürlüğe sokulan sınırda el koyma uygulamasını onayladı.

Eğer ABD'li yetkililer isterse, sınırda bilgisayarınıza el koyabilir ve herhangi bir suç faaliyeti, yabancı istihbarat ilişkisi veya terör bağlantısıyla ilgili kanıtlar arayabilir.

Siyasi aktivistler, akademisyenler ve gazeteciler, sınırı geçerken dizüstü bilgisayarlarına el konulabilecek olmasından endişeli. Birçoğu ise bu tehdide karşı, seyahat ederken verilerine nasıl koruyacaklarını öğrenmek için, gizlilik uzmanları tarafından yürütülen seminerlere katılmakta.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'ndan bir yetkili şöyle diyor: "Kanunun verdiği izinle sınır ve liman girişlerinde yapılan elektronik medya taraması, ciddi zarara yol açabilecek bilgileri tespit etmek için hayati önemdedir."

Washington merkezli düşünce kuruluşu Heritage Foundation misafir araştırmacısı Paul Rosenzweig, bunun şaşırtıcı olmadığını düşünüyor: "ABD kurulduğundan beri, ülkeye girişte kişisel gizlilik hakkı hiç tanınmadı."

Rosenzweig, "Eğer ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza memuru kötü günündeyse, sizin çantanızdakilerin tümünü yere serebilir. Amerika'nın sınırlarını korumanın esası budur."

Çantalar, dizüstü bilgisayarlar, USB bellekleri, cep bilgisayarları - bunların hepsi incelemeye tabi.

Eğer yetkililer dizüstü bilgisayarınıza el koyarsa, sabit sürücüsündeki her şeyi kopyalayacaklardır. Daha sonra bu kopya ABD ordusunun Fort Belvoir, Maryland'deki suç soruşturma birimine gönderilecektir.

ABD ordusunun belgelerini sızdırdığı gerekçesiyle hapis yatan Chelsea (Bradley) Manning'in hukuki savunması için bağış toplayan aktivist David House'un bilgisayarına el konulduktan sonra yapılan bu oldu.

House'un eşyalarına, Kasım 2010'da Meksika tatilinden döndüğü sırada el konuldu. Amerikan Yurttaşlık Hakları Birliği tarafından açıklanan ABD Ordusu Suç Soruşturma Komutanlığı raporuna göre, yetkililer daha sonra, dizüstü bilgisayarındaki dosya ve fotoğrafları bir "adli inceleme aygıtına" kopyaladı.

Rosenzweig, dizüstü bilgisayarınız incelenirken yetkililerin soruşturmayla ilgisi olmayan dosyaları dikkate almayacağını ve resmi politikanın "suçla ilgili olmayan tüm dosyaların boşaltılması" olduğunu dile getiriyor.

Şöyle diyor Rosenzweig: "Eğer bir pizza tarifi veya sevgilinize notlar bulurlarsa, bunları görmezden geleceklerdir. Buna inanıp inanmamak, devlete olan güveninize göre, size kalmış."

Daha sonra dizüstü bilgisayarınızı geri alıyorsunuz ama hemencecik değil. Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden Peter Swire, bunun günler veya haftalar alabileceğini söylüyor.

Şifreleme seçeneği

Diğer ülkelerde de benzer uygulamalar var. İngiliz yetkililer, Ağustos 2013'te Heathrow Havalimanı'nda Brezilya vatandaşı 'nın bilgisayarına terörle mücadele yasaları uyarınca el koydu.

Miranda, Snowden belgelerine dayanarak Amerikan izleme programıyla ilgili ortaya çıkanları dizi halinde yayınlayan gazeteci Glenn Greenwald'un partneri.

Her şeye rağmen, yetkililer sıkça yolcuların dizüstü bilgisayarlarıyla ilgilenmiyor.

Örneğin, ABD İç Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, Ekim 2008-Ağustos 2009 arasında 220 milyon kişi ABD'ye giriş çıkış yaptı. Bu süre zarfında yaklaşık bin yolcu bilgisayarında tarama yaptı.

Olasılık düşük olabilir ama yine de endişe verici. Verilerini güvende tutmak isteyenler, sabit disklerini şifreleyebilirler.

Rosenzweig bu yolu seçenlerden: "Bütün özel bilgileri, muhtemelen Federal Soruşturma Bürosu'nun kırma kapasitesinin üzerinde olarak kadar güçlü bir programla şifreliyorum. Hiçbir yere yazmadığım şifreyi söylemeye zorlanamayacağımı düşünüyorum."

Başka bir yol ise dizüstü bilgisayarınızı 'temiz' tutup, her şeyi evinizde bıraktığınız dış sabit sürücüye depolamak. Böylece, en azından sınırdayken, gözünü üzerinize diken yetkililer karşısında güvende olabilirsiniz.