Bir dizinin maliyeti en fazla 200 bin YTL, getirdiği kar ise iştah kabartıyor.
Abone ol Yapımcılar 180-200 bin YTL'ye mal ettikleri bir diziyi yüzde 15-20 kâr marjıyla pazarlıyor. Reyting artınca elde ettikleri kâr da artıyor. 15 reytinge ulaşan bir dizide yapımcı haftada 150 bin YTL kar ediyor.Yapımcıların bir diziden ne kadar kâr elde edecekleri, reytinglere bağlı. Yapımcı dizinin satışından ortalama yüzde 15 ila 20 arasında kâr elde ediyor. Genellikle 7 reytingden sonra elde edilen her bir puan reyting için yapımcıya haftada 10 ila 15 bin YTL arası ek ödeme yapılıyor.
Reytinge göre para
15 reytingden sonra ise televizyon kanalı ek ödeme yapmıyor. Bu çerçevede, 15 reytinge ulaşan bir yapımcının haftada 150 bin, ayda ise 600 bin YTL kâr sağlayabildiği görülüyor.
Dizi tutmazsa yandın
Bir televizyon kanalı bir yıl için en az 30 dizi siparişi veriyor. Anlaşma yapılırken, sözleşmeye "dört bölümde tutmazsa yayından kalkar" maddesi konuluyor. Bir yıl içinde başlayıp, bitirilen bir dizinin maliyeti ortalama 150 milyon dolar oluyor. Bu rakam 500 milyon dolara kadar da çıkabiliyor. Dizi ilk 4 bölümde tutmadığında yapımcı yanıyor. Ama en büyük zararı ortada kalan oyuncular ödüyor.
En iyi reyting karesini seçiyorlar
Peki yapımcı dizisi tutsun diye ne yapıyor? Hatırla Sevgili, Ihlamurlar Altında, Kara Yılan gibi dizilerin proje tasarımcısı Tomris Giritlioğlu, işin sırrını anlatıyor; "Dakikalık reytingleri gözlemleyip timecode'larıyla reytingin en çok yükseldiği sahneleri takip ediyorum. En büyük şansım, çok iyi yazarlarla çalışıyor olmak. Senaryolar sağlam olunca oyuncuların da inancı hiç eksilmiyor."
KÂR MARJI % 15-20
Yapımcılar kanallara dizi teklifi götürdüklerinde, maliyetin üzerine ne kadar kâr marjı koyuyorlar? Bu soruyu, Yağmur Ajans'ın sahibi Osman Yağmurdereli şöyle cevaplıyor: "TRT terbiyesinden geçtiğimiz için biz yüzde 15-20 kâr marjı koyarız. Ama teklif ettiklerinin çok altında fiyatlara iş yapan yapımcılar da var." (Kaynak: Sabah)