BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Dizel otomobile ilgi yoğun

Türkiye’de dizel otomobil satışları 2002 yılından itibaren önemli bir yükseliş gösterdi ve son 5 yılda pazar payını 20 kat artırmayı başardı. Her 5 otomobilden biri diz

Abone ol

Avrupa’daki toplam otomobil satışlarının yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan dizel motorlu araç satışları, özellikle son 3 yılda hızlı bir yükseliş gösterdi. 1999 yılında toplam binek otomobil satışları içinde yüzde 1.5 olan dizel araç payı bu tarihten itibaren sürekli yükselen bir grafik çizdi. 2000 yılında yüzde 2.4, 2001’de yüzde 2.8, 2002’de yüzde 11.9 seviyesinde olan dizel motorlu araç satış oranı 2003 yılında yüzde 19.4’e, 2004 yılında ise yüzde 21.2’ye yükseldi. Böylece, dizel araç satışlarının pazar payı son 5 yılda 20 kat artış gösterdi. Geçen yıl satılan her 5 otomobilden birinin dizel olduğu Türkiye pazarındaki dizel payının büyüme trendine devam etmesi bekleniyor.

Geçen yıl dizel otomobil satışlarının payı yüzde 21’ler seviyesine ulaşmış olsa da bazı otomobil markalarında bu oran yüzde 70-80’lere çıktı. Toplam binek otomobil satışları içindeki dizel payı önemli oranda artış gösteren markaların başında Tofaş, Citroen, Land Rover ve Chrysler geliyor. 2003 yılında dizel otomobil satışlarının payı yüzde 11 olan Tofaş, bu oranı 2004’ün Ocak-Temmuz döneminde yüzde 74’e yükseltti. Citroen’in 2003’te sattığı otomobillerin yüzde 63’ü dizel modellerden oluşurken, geçen yılın ilk 6 ayında bu oran yüzde 73 olarak gerçekleşti. 2003’te toplam satışları içinde dizelin payı sıfır olan Land Rover’ın, 2004’ün Ocak-Temmuz döneminde bu oranı yüzde 86’ya çıkarması dikkat çekti. Aynı şekilde Chrysler’in, geçen yılın ilk yarısında satışlarındaki dizel payını sıfırdan yüzde 55’e çıkardığı görüldü. Renault ve Peugeot’nun ise geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde sattıkları her 3 binek otomobilden 1’i dizel oldu.

LÜKS SINIFTA DA TALEP ARTTI

Geçmişte dizel motorların benzinlilere göre daha hantal ve daha gürültülü olmalarından kaynaklanan önyargılar nedeniyle, tüm pazarlarda, birkaç yıl öncesine kadar lüks otomobil satın alırken dizel motorlu olanları seçmek otomobile saygısızlık olarak nitelendirilir ve tercih edilmezdi. Bu zorlukları gören birçok üretici bu yargıyı silmek için araştırma ve geliştirme fonlarının büyük kısmını dizel teknolojilerini geliştirmeye aktardılar. Özellikle 4x4 pazarında, araçların daha büyük ve ağır olduğu gerçeği dizel avantajlarını daha da öne çıkartıyor. Dizel motorlar büyük hacimli motorlara sahip 4x4 araçlarda özellikle daha fazla talep ediliyor. Dünyadaki genel gelişim, yakında pazarın çoğunluğunun dizel motorlu araçlardan oluşacağı yönünde.

Dizel otolarda dikkat edilmesi gereken hususlar

Türkiye’de dizel motora sahip bir çok otomobil 1.6 litrenin üzerinde. Bu yüzden vergi dezavantajına sahip. Bu durum tüketiciye ekstra ücret olarak geri dönüyor. Otomobili kullanırken sağlanan ekonomi, ilk satın aldığınızdaki fiyat farkı altında eziliyor. Eğer satın aldığınız otomobili uzun süre kullanan veya çok uzun yol kat eden bir tüketiciyseniz, dizel motorlu bir otomobil kazandırıyor. Yılda 40-50 bin kilometreyi geçmeyen bir tüketiciyseniz veya otomobilinizi 3 yıldan az kullanacaksanız, dizel motorlu bir otomobil kullanmak ekonomik değil.

Yeni teknoloji dizel motorlu otomobiller, görünüm olarak benzinli kardeşlerinden farksız. Bu yüzden yakıt alırken siz ‘motorin’ deseniz bile pompacılar ‘kurşunsuz’ gibi algılıyor. Yanlışlıkla depoya benzin konulması gibi olaylar sıkça yaşanıyor. Eğer depoya yanlışlıkla benzin konulmuşsa, motoru çalıştırmadan konulan benzinin mutlaka depodan çıkartılması gerekiyor.

Motor soğukken mutlaka kontağı yarım çevirerek uyarı ışıkların sönmesini bekleyin. Gerekli sistemler ısındığında ışıklar sönecek ve motor soğuk olmasına rağmen bir seferde çalışacaktır.

Motor soğukken ısınmasını bekleyin. Dizel motorlar benzinlilere göre daha yavaş ısınmaktadır. Kalkışta soğuk motor, konforu bozacak şekilde sarsıntılı olur.

Diesel buldu, Bosch geliştirdi 100 yıl sonra moda oldu

Rudolf Diesel’in 110 yıl önce icat ettiği dizel teknolojisi, otomotiv dünyasına damgasını vuran en önemli gelişmelerden biri oldu. İlk yıllarda sabit motorlar ve gemi motorlarında kullanılan dizel teknolojisi, Robert Bosch’un geliştirdiği yakıt püskürtme sistemi sayesinde binek otomobillerde de kullanılmaya başlandı.

Dizel sahip olduğu 110 yıllık geçmişe rağmen, hak ettiği yeri yakın zamanda buldu. Dizel motorlu araçlara olan talep, 1980’lerden sonra hızlı bir artış gösterdi. Özellikle, son yıllardaki teknolojik gelişmeler bu talep artışında önemli bir rol oynadı. Dizel teknolojisinin önemli kilometre taşları şöyle:

Rudolf Diesel, 1895 yılında kendi adını alan icadını dünyaya tanıttı. Bu icat sıkıştırmalı ateşlemeli motor, yani herkesin bildiği ‘dizel motor’du. O dönemde bilinen benzinli motorlara göre daha az yakıt tüketen bu yeni teknoloji yüksek güç taleplerini karşılamak için de çok uygundu.

- Fakat, dizel motorun önemli bir dezavantajı vardı. O da yüksek devir hızlarına çıkamamasıydı. Buna ilave olarak, karmaşık bir parça olan hava pompasının büyüklüğünü ve ağırlığını bir binek araçta kullanabilecek ölçülere indirebilmek mümkün olmamıştı.

- Dizeli Rudolf Deisel icat etti. Ama dizel motorlu bir otomobilin üretilmesini olanaklı kılan kişi ise Robert Bosch oldu. 1923 yılının başında Bosch, püskürtme pompaları için bir düzine temel tasarıma sahip bulunuyordu. Aynı yılın ortalarına doğru, motor üzerindeki ilk denemeleri gerçekleştirdi. 1925 yazında pompanın son tasarımı onaylandı ve 1927 yılında ilk üretilen pompalar Bosch fabrikasından çıkmaya başladı. Bosch sayesinde dizel motorun evrimi bundan sonra büyük bir hız kazandı. Böylelikle Bosch, motor üreticilerine ticari araçlar, otobüsler ve daha sonra binek araçlarda kullanılmak üzere silindir hacim düşük, yüksek devirli dizel motorların ekonomik üretimini mümkün kılan bir enjeksiyon sistemi buldu.

- 1989 yılında piyasaya sürülen Audi 100’ün aksiyal pistonlu distribütör pompasıyla kat edilen bu yolun kilometre taşlarından biriydi. Bunu, 1990’ların sonuna kadar yüksek basınçlı direkt enjeksiyon sistemleri takip etti. 1996 yılında radyal pistonlu distribütör pompası, 1997’de Common Rail sistemi ve 1998’de Unit Injector sistemi (UIS) piyasaya sürüldü. Sonraki yıllarda ise dizel motoru gittikçe daha popüler oldu ve özellikle otomotiv sektöründe olmak üzere pek çok uygulama sahasında kullanılmaya başlandı.

Dizellerin payı artıyor

Yıl Dizel % Benzinli %

1999 1.5 98.5

2000 2.4 97.6

2001 2.8 97.2

2002 11.9 88.1

2003 19.4 80.6

2004 21.2 78.8

Kia’nın dizel ailesi genişliyor

Kia, Türkiye pazarında dizel modelleriyle de yer alıyor. Kia’nın Türkiye’de satılan 4X4 araçları Sportage ile Sorento, MPV segmentinde bulunan Carens ile Carnival ve sedan modeli Cerato’da dizel motor seçenekleri sunuluyor. Bu modellerden Cerato hariç diğerleri sadece dizel motor versiyonlarıyla pazarda yer alıyor.

Kia’nın dizel motorlarında kullanılan common-rail teknolojisi ile daha az yakıt ile daha fazla güç üretilirken, motor gürültüsü ve titreşimi minimum seviyeye indiriliyor.

Sorento’da kullanılan 2.5 litre, üstten çift eksantrikli, turbo şarjlı ve intercooler’lı dizel motor, Bosch’un yeni jenerasyon common-rail yakıt sistemi ile donatılmış. Aynı şekilde, Carens modelinde kullanılan 2.0 litre ve Carnival’de görev yapan 2.9 litrelik dizel motorlarda da, bu yeni jenerasyon common rail yakıt sistemi kullanılıyor.

Kia Cerato’da dört silindirli 1.5 CRDi dizel motor görev yapıyor. Bu common-rail dizel motor 4000 d/d’de 102 beygir, 2000 d/d’de ise 235 Nm tork üretiyor. Maksimum hızı saatte 175 kilometre olan araç, 100 kilometrede ortalama 4.9 litre yakıt tüketiyor. Aracın şehir içinde yakıt tüketimi ise 6.3 litre. Cerato’yu takiben, benzer dizel motor teknolojisine sahip Rio, Picanto ve Magentis modellerinin de Türkiye pazarında sunulması bekleniyor.

Kia’nın C segment mono space aracı Carens ise 2.0 litrelik CRDi motora sahip. Dört silindirli bu motor, 112 beygir güç üretirken, aracın saatte azami 172 kilometre hıza ulaşmasını sağlıyor.

Ayrıca, 2.9 motor seçeneği ile yenilenen Kia’nın MPV aracı Carnival, Türkiye’de sadece 2.9 litrelik CRDi common-rail dizel motorla satışa sunuluyor. 4000 d/d’de 145 beygir güç üreten motor, 2000 d/d’de 310 Nm tork değerine ulaşıyor.

Kia’nın küçük SUV’u Sportage’de 2.0 litre 112 beygirlik common-rail dizel motor görev yapıyor. Sadece 4 ileri tiptronik şanzımanla satılan aracın maksimum azami hızı 162 km/s. Şehir içinde 10.1 litre yakıt tüketen aracın 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi ise 8 litre.

Büyük bir 4X4 araç olan Sorento’da 2.5 TIC CRDi motorla satışa sunuluyor. Dört silindirli bu common-rail dizel motor, 3800 d/d’de 140 beygir güç, 2000 d/d’de 345 Nm tork üretiyor. 5 vitesli triptronik şanzımanla satışa sunulan Sorento, azami 171 km/s hıza ulaşıyor.

Skoda’dan her keseye dizel

Türkiye pazarında Fabia, Octavia ve Superb modelleriyle yer alan Skoda, bu modellerin tamamında dizel motorlara sahip versiyonları da satışa sunuyor. Skoda, ürün gamındaki dizel modellerde TDI teknolojisiyle geliştirilmiş motorları kullanılıyor.

Skoda Fabia, Türkiye’de benzinli motorlara ek olarak 1.4 TDI motor seçeneğiyle de satın alınabiliyor. Fabia’nın sahip olduğu 1.4 litrelik bu dizel motor 2200 d/d’de 195 Nm tork üretiyor. 75 beygir gücündeki motor aracı, 0’dan 100 kilometre hıza 14.2 saniyede ulaştırırken, aracın saatte 168 kilometre maksimum hız yapmasını sağlıyor. Şehir içi yakıt tüketimi 100 kilometrede 5.6 litre, şehir dışında 4.0 litre ve ortalama 4.5 litre. Skoda Fabia’da sedan, hathcback ve combi karoser seçenekleri bulunuyor.

Yeni Octavia’larda ise 1.9 TDI PD motor tipi ile birlikte düz ve DSG tiptronik şanzıman seçenekleriyle satışa sunuluyor. 105 beygir gücündeki motor 250 Nm tork gücünü 1900 d/d’de veriyor. 0’dan 100 kilometreye hızlanmasını 11.8 saniyede tamalayan aracın azami hızı ise saatte 192 kilometre. 1.9 litrelik bu dizel motor 100 kilometrede şehir içinde 6.4 litre, şehir dışında ise 4.2 litre yakıt tüketiyor. Turbo dizel motor seçeneğinde ise yeni nesil DSG otomatik şanzıman sistemi görev yapıyor. Bu şanzıman çift plakalı dizaynı sayesinde vites atma hızını saniyenin yüzde 3-4’ü gibi düşük bir değere indiriyor. Ambiante ve Elegance olmak üzere iki farklı donanım seçeneği bulunan Octavia’lar 47 bin 800 YTL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Skoda’nın lüks modeli Superb ise, 1.9 TDI PD 131 beygir ve 2.5 TDI PD 163 beygir olmak üzere iki farklı dizel motor seçeneğiyle satışa sunuluyor. Superb’in sahip olduğu 131 beygir gücündeki motor 1750 d/d’de 285 Nm’lik tork üretiyor. 0’dan 100 kilometre hıza 10.4 saniyede ulaştıran aracın azami hızı ise 205 kilometre.

Tata Türkiye’ye dizelle giriş yaptı

Hindistan’ın en büyük otomobil üreticisi Tata Motors, ilk etapta üç farklı dizel seçeneği ile Türkiye pazarına giriş yaptı. Hintli Indica’lar ‘Basic’, ‘Trend’ ve ‘Comfort’ olmak üzere üç farklı donanım seçeneği ile satışa sunuluyor.
Indica’nın Basic modelinde 1.4 litrelik bir dizel motor görev yapıyor. 50 beygir güç üreten bu motor, 2500 d/d’de 85 Nm’lik tork sağlıyor. Araç maksimum hızı ise saatte 150 kilometre.

Indica’nın Trend ve Comfort donanım seviyelerinde ise 75 beygir gücündeki 1.4 litrelik motor bulunuyor. Turbo Intercooler özelliği bulunan motor, 2000-2500 d/d arasında 135 Nm tork üretiyor. aracın azami hızı ise 155 km/s.

Tata Motors tarafından üretilen Indica hatchback otomobilleri, İsotlar Grup Türkiye pazarına sunuyor. Basic, Trend ve Comfort olmak üzere üç farklı donanım seçeneği ile satışa sunulan Indica’nın tüm modellerinde sürücü hava yastığı, hidrolik direksiyon, immobilizer, kapı içi koruma barları, uzaktan kumandalı merkezi kilit, JVC CD çalar, klima, ön sis farı, elektrikli camlar, dijital saat, gövde rengi tampon ve kapı kolları standart olarak yer alıyor. Indica 2 yıl sınırsız kilometre garantisi ile satışa sunuluyor.

Bugüne kadar otomobilden arazi araçlarına, kamyondan otobüse 5 milyondan fazla araç üreten Hintli Tata Motors’un Indigo sedan ve Indigo Marina station wagon modellerinin ise yaz aylarında Türkiye pazarına sunulması bekleniyor.

Tata Motors’un Türkiye pazarına sunulan bir diğer aracı ise Safari modeli. Küçük bir 4X4 olan Safari’de 2.0 litrelik Turbo Intercooler özelliği bulunan dizel motor görev yapıyor. 4300 d/d’de 90 beygir güç üreten motor, 2500 d/d’de 190 Nm’lik tork değerine ulaşıyor. Safari’de ABS, EBD, sürücü ve yolcu havayastığı gibi güvenlik donanımlarıyla; klima ve radyo cd-çalar gibi özellikler standart olarak sunuluyor.

Ford’un dizelleri kendini dinliyor, gürültüyü kesiyor

Ford dizel modellerinde ikinci nesil ortak yakıt hatlı (common-rail) TDCi teknolojisine sahip olan motorları sunuyor. Ford, en son ortak yakıt hattı teknolojisine sahip bu dizel motorlar Fiesta, Fusion, Focus ve Mondeo modellerinde yer alıyor.

Ortak basınç hattı teknolojisi, adını motorun yakıt enjeksiyon sisteminin yapısından alıyor. Her bir silindire mekanik enjektörler yoluyla yakıt pompasından gelen basınçlı yakıtı sağlayan geleneksel dizellerin aksine, ortak basınç hattı sistemlerinde, elektronik solenoid ile hareket ettirilen enjektörler yoluyla yakıtı silindirlere sağlayan yüksek basınçlı bir depo, yani hat kullanılıyor.

Ortak basınç hattı sistemi, depodaki yakıt basıncını korumak için güçlü bir yüksek basınç yakıt pompası kullanıyor. Performansı sağlam, hassas ve büyük oranda motordan bağımsız; bu da geleneksel döner pompa uygulamalarına göre önemli bir avantaj. Bu sayede yakıt enjeksiyon işlemleri büyük bir hassasiyetle elektronik olarak kontrol edilebiliyor.

Fiesta ve Fusion 1.4 Duratorq TDCi, 2000 d/d’de 160 Nm; Focus 1.6 Duratorq TDCi, 1750 d/d’de 240 Nm; Mondeo 2.0 Duratorq TDCi 1800 d/d’de 330 Nm tork sağlıyor. Buna ek olarak, gelişmiş geçici yüksek tork özelliği sayesinde anlık olarak daha da fazla torka sahip olunabiliyor.

Focus ve Mondeo TDCi’da bulunan geçici yüksek tork özelliği, sürücüye özellikle dördüncü ve beşinci viteste orta devirlerde hızlanırken otomatik olarak daha fazla performans sağlıyor. Bu özellikle otoyoldaki geçiş manevralarında çok işe yarıyor. Geçici yüksek tork durumunda, örneğin Focus C-MAX TDCi’ın en yüksek torku 1750 d/d’de 260 Nm’ye kadar yükseliyor.

TDCi motorların çalışma kalitesi hemen fark edilebiliyor, çünkü bu motorlar oldukça sessiz çalışıyor. İkinci nesil ‘common-rail’ teknolojisi, Ford Duratorq TDCi’ın yumuşak çalışmasının temelini oluşturuyor. Mikro-elektronik kontrollü sistemin motordaki yanma işlemini çok hassas bir şekilde kontrol edebilme yeteneği, motorun kaba çalışmasının önlenmesinde önemli bir rol oynarken aynı zamanda daha temiz ve dumansız bir çalışma sağlıyor.

İkinci nesil bu common-rail teknolojisi, pilot yakıt miktarının daha da iyi kontrol edilmesini sağlayarak daha fazla hassaslık sağlıyor ve böylece genel çalışma yumuşaklığına önemli katkıda bulunuyor. Çeşitli algılayıcılar, sürekli olarak motorun çalışmasını izliyor ve en iyi yumuşaklığı sağlamak için pilot ve ana enjeksiyonu gerektiği gibi ayarlıyor.

Ford Mondeo’daki TDCi motor, yanmanın düzgün bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini dinleyen yeni bir elektronik gürültü azaltma teknolojisiyle bu yetenekleri daha da geliştiriyor. Motor bloğunun ortasına yerleştirilen bir elektronik vuruntu algılayıcısı, motorun titreşimlerini izliyor ve yanma işlemini en iyi çalışmaya göre ayarlamak üzere sistemin elektronik beynine, yani enjektör hareket modülüne sinyaller gönderiyor.

Jeep Cherokee yeni dizelle daha güçlü

Yepyeni görünümü ile dikkat çeken Jeep Cherokee, geliştirilmiş yeni 2.8 VGT CRD motoru sayesinde, sunduğu maksimum düzeyde asfalt konforu ve arazi kabiliyetiyle dikkat çekiyor. Jeep Cherokee, değişken geometrili yeni 2.8 litrelik common-rail turbo dizel motor Limited ve Renegade olmak üzere iki farklı Cherokee modelinde sunuluyor.

Değişken geometrili turbo şarja (VGT) sahip olan ve gaz pedalı komutlarına çok çabuk tepki veren 2.8 litrelik VGT CRD motor, 5 ileri otomatik şanzımanla birlikte kullanılıyor. Eski 2.8 litrelik dizel motorun yerini alan tamamen yeni 2.8 VGT CRD motor; yerini aldığı motora oranla daha fazla güç ve daha fazla tork sunuyor. Yeni 2.8 VGT CRD motor, 3800 d/d’de 120 kW (163 beygir) güç ve 400 Nm tork üretiyor.

Hyundai’de ekonominin adı CRDi dizel motor

Hyundai’ın motor gamında üç farklı dizel motor bulunuyor. Bu dizel motorlar şöyle sıralanıyor: Accent Admire ile Getz modellerinde kullanılan 3 silindirli 1.5 CRDi, Santa Fe’de kullanılan 8 subaplı 2.0 CRDi ve Tuscon’da kullanılan 16 subaplı 2.0 CRDi.

Hyundai Assan’ın Türkiye’de ürettiği küçük sedanı Accent Admire’de kullanılan common-rail direkt enjeksiyon sistemi bulunan 3 silindirli dizel motor oldukça ekonomik. Turbo Intercooler özelliği bulunan 1.5 litre hacmindeki motor 4000 d/d’de 82 beygir güç ve 2000 d/d’de 185 Nm tork üretiyor. Şehir içinde 7.2 litre, şehir dışında 4.5 litre yakıt tüketen aracın 100 kilometrede ortalama tüketimi ise 5.5 litre. Accent Admire sahip olduğu dizel motor sayesinde maksimum saatte 170 kilometre hıza ulaşırken, 0’dan 100 kilometre hıza 14 saniyede çıkıyor.

4x4 araçların en büyük dezavantajları yüksek yakıt tüketimleridir. Fakat, dizel motorların bu araçlarda yer bulmasıyla bu dezavantajı da ortadan kalkmış oldu. Hyundai’nin SUV aracı Santa Fe’de 8 subaplı 2.0 litrelik Turbo Intercooler özellikli bir motor görev alıyor. 4000 d/d’de 125 beygir güç üreten motor, 1950-2600 d/d arasında 285 Nm maksimum tork geliştiriyor. Son hızı saatte 172 kilometre olan aracın şehir içi yakıt tüketimi 100 kilometrede 9.4 litre, şehir dışında 6.4 litre ve ortalamada 7.5 litre.

Küçük 4x4 sınıfında Hyundai’ı temsil eden Tuscon’da 16 subaplı 2.0 litrelik bir dizel motor görev yapıyor. Turbo Intercooler özelliği bulunan bu motor, 4000 d/d’de 112 beygir güç, 1800-2500 d/d arasında da 250 Nm’lik tork üretiyor. 0-100 km/s hızlanmasını 23.8 saniyede tamamlayan Tuscon, saatte 168 kilometre hıza ulaşabiliyor. Şehir içinde 9.2 litre yakıt tüketen aracın 100 kilometredeki ortalama tüketimi ise 7.1 litre.

VW Touareg 750 Nm torkla en güçlü dizel

1991 yılına kadar atmosferik dizel teknolojisini kullanan Volkswagen, 1991’de turbo beslemeli direk enjeksiyonlu dizel motorları pazara ilk olarak sunan otomotiv üreticisi oldu. Volkswagen Grubu, bu teknoloji için TDI ifadesini kullandı.

Buna paralel olarak, Volkswagen Grubu tarafından kullanılan bu teknoloji basınç üretimi konusunda da çok başarılı. Çünkü bu teknoloji 2050 bara kadar yakıtı silindir içine direkt püskürtebiliyor. Bunun sonucunda güç ve emisyon değerlerindeki iyileşmenin yanı sıra gözle görülür fark tork üretiminde oluyor. Polo, Golf, Bora, Touran ve Passat’ta kullanılan tüm dizel motorlar Volkswagen’in pompa enjektör teknolojisine sahip.

Pazara yeni tanıtılan 1.9 litre 105 beygir ve 2.0 litre 140 beygir motorlar Euro 4 normuna uygun olarak üretiliyor. Ayrıca, bu yeni teknoloji ürün motorların rakiplerinden ayrıldığı diğer bir nokta ise 6 ileri manuel ve 6 ileri otomatik seçenekleriyle birlikte sunuluyor olmaları. Bu motorların otomatik seçeneklerinde direkt çift kavramalı otomatik şanzıman (DSG) teknolojisi bulunuyor. Vites geçişleri hissedilmeden çok seri değiştirilen vitesler sayesinde DGS teknolojisi konforlu ve sportif sürüşü aynı zamanda sunuluyor.

Volkswagen’in lüks segmentte kullandığı V6 ve V10 TDI motorlarda, ayrıca dizel partikül filtresi bulunuyor. Dizellerde görülen en yüksek tork değerine sahip olan 5 litrelik V10 TDI motor 313 beygir güç üretirken, 2000 d/d’de 750 Nm torka ulaşıyor. Motoru çalıştırdığınızda ise (1000 d/d’de) 400 Nm gibi oldrukça yüksek bir tork değeri sizi karşılıyor. Volkswagen tarafından Türkiye pazarına sunulan modellerde kullanılan dizel motorlar ise şöyle sıralanıyor:

Polo’da 1.4 TDI 75 beygir; Golf’te 1.9 TDI 105 beygir ve 2.0 TDI 140 beygir; Bora’da 1.9 TDI 100 beygir ve 1.9 TDI 130 beygir; Touran’da 1.9 TDI 105 beygir ve 2.0 TDI 140 beygir; Passat’ta 1.9 TDI 130 beygir; Touareg’te 2.5 R5 TDI 174 beygir; Phaeton’da ise 5.0 V10 TDI 313 beygir.

Fiat Multijet’le yakıt tüketimi yüzde 10 düşüyor

Fiat’ın dizel modellerinde tek bir motor kullanılıyor: 1.3 16V Multijet. Multijet dizel motor, Fiat’ın Albea, Palio, Punto, Doblo, Doblo Family ve Doblo Premio binek otomobil modellerinde bulunuyor.

Günümüzde dizel motorlarda kullanılmakta olan ‘common-rail’ (ortak hat) sisteminin daha gelişmiş bir versiyonu olan ‘Multijet Sistemi’ Fiat Araştırma Merkezi’nin (Centro Ricerche Fiat, CRF) turbo dizel motorlar üzerinde geliştirdiği yeni bir sistem. Bu sistem sayesinde; daha hızlı püskürtme yapabilen enjektörler yardımıyla yanma odası sıcaklığı ve basıncı sürekli kontrol altında tutulabiliyor. Böylece, yanma odasına giren havanın tamamından püskürtülen yakıtın yanması için faydalanmak mümkün oluyor. Ayrıca, elektronik kontrol ünitesi aracılığıyla sürekli olarak püskürtülen yakıtın miktarı ve zamanlaması kontrol altında tutularak motorun her zaman en verimli ve en az gürültülü koşullarda çalışması sağlanabiliyor. Multijet sisteminin en dikkat çekici özelliği ise motorun yanma odasına elektronik kontrollü olarak birkaç milisaniyelik süre içinde ard arda yapılan püskürtmeler. Bu sayede yanma işlemi çok daha düzenli bir hale getirilirken, birinci kuşak common-rail sistemlere göre yüzde 10’lara varan yakıt tasarruf avantajı sağlanıyor. Ayrıca, kullanılan hidrolik valf iticileri sayesinde de gürültü seviyesi yüzde 30-40 aşağı çekiliyor. Fiat’ın sunmuş olduğu 1.3 litrelik bu motor Multijet Sistemi’nin uygulandığı ilk motor olmasının yanı sıra bu seviyede küçük hacme sahip ilk jet turbo dizel motor özelliğini de taşıyor.

Yeni Albea’da da kullanılan 1.3 16V Multijet motor 4000 d/d’de maksimum 70 beygir güç üretirken, aracı azami 160 km/s hıza ulaşabiliyor. 1750 d/d’de 180 Nm tork geliştiriyor bu motor aracı 0’dan 100 kilometre hıza ise 14.5 saniyede çıkarıyor. Yeni Albea 1.3 litrelik dizel motorla 100 kilometrede ortalama 4.7 litre yakıt tüketiyor. Bu tüketim şehir içinde 6.0 litre, şehir dışında ise 3.9 litre olarak gerçekleşiyor.

1.3 Multijet motor, Euro 4 emisyon limitlerine uyacak şekilde, Euro 3 ve Euro 3 üstü standartlara uyan bir yakıtın kullanılması için tasarlanmış. Bu nedenle, Türkiye’de Euro 3 Avrupa standartlarının gerisinde olan yakıtların kullanılması durumunda motorda sorunlar yaşanmasını engellemek amacıyla Tofaş, ithal ettiği ve ürettiği dizel motorlu modellerin motor kontrol ünitelerinin yazılımlarını güncelleyerek, motorlar üzerinde bazı mekanik değişiklikler yapıyor.

En ekonomik Volvo Nisan’da geliyor

2003 yılı Frankfurt Otomobil Fuarı’nda, 2.5 T5 ve 2.4 i motor versiyonlarıyla dünya tanıtımı gerçekleşen ve 2004 yılı başında Türkiye’de aynı motorlarla satışa sunulan yeni Volvo S40 ve V50 modelleri, turbo dizel motorlarla güçleniyor. S40 serisi, yeni 1.6 litrelik turbo dizel motor sayesinde, 100 kilometrede 4.9 litrelik yakıt tüketimi ile (manuel şanzıman) şimdiye kadar üretilen en ekonomik Volvo olma özelliğine de sahip.

S40 ve V50 serilerinin 1.6 turbo dizel versiyonu Türkiye pazarına Nisan ayında sunulacak. Böylece, yeni S40 ve V50 serisinde daha önce 2.0 litre ile sunulan dizel modeller, şimdi 1.6 litrelik opsiyon ile tamamlanmış olacak. Yeni motor, düşük yakıt tüketimi, çevreyle uyum gibi özellikleriyle dikkat çekiyor. 1.6 litrelik dizel, modern, üstten çift egzantrikli ve son teknoloji ürünü dört subap donanımına sahip, dört silindirli bir motor. Hem silindir bloğu hem de silindir başları ağırlık ve yakıt tüketimini minimum seviyeye indirgemek için alüminyumdan üretilmiş. Bu dizel motor, değişken turbo geometrisine sahip turbo şarj donanımına sahip. Yakıt enjeksiyon sistemi ise daha verimli bir yanma sağlamak amacı ile yüksek basınç altında çalışmak üzere (max 1600 bar) modern ortak yakıt hattı teknolojisi baz alınarak geliştirilmiş. 110 beygir maksimum güce ve 240 Nm maksimum tork kapasitesine sahip yeni dizel motor, aracı 0’dan 100 kilometre hıza 12 saniyede ulaştırıyor. 100 kilometrede ortalama 4.9 litre yakıt tüketen bu versiyon, şimdiye kadar üretilen en ekonomik Volvo olma özelliğine de sahip.

S40 ve V50 serilerinde sunulan direk enjeksiyonlu dört silindirli 2.0 litre turbo dizel motor, ortak basınçlı yakıt hattına ve değişken türbin geometrisine sahip. En son nesil dizel motor teknolojisiyle üretilen bu motor çabuk tepki verirken, daha temiz egzoz atıkları ve daha düşük yakıt tüketimi sağlıyor. 136 beygir güç üreten motor, 2000 d/d itibaren yüksek torku (maks. 320 Nm) sayesinde iyi bir performans sergiliyor. Motorun düşük ağırlığı düşük yakıt tüketimine ve iyi dengelenmiş yol davranışına katkıda bulunuyor. Bu motorlar en sıkı çevre standartlarına uygun ve ayrıca kendi kendini temizleyen bir parçacık filtresi de takılabiliyor. Bu filtre ile egzoz gazındaki is parçacıkları önemli oranda ortadan kaldırılıyor ve motorun çevreye etkisi daha da azaltılıyor. Beş ileri vitesli düz şanzımanla sunulan 2.0 motor seçeneğinde, ayrıca altı ileri vitesli düz şanzıman da bulunuyor.

Citroen’in HDi motoru yüzde 50 daha güçlü

Citroen, Türkiye pazarına sunduğu dizel binek otomobil modellerinde HDi teknolojisine sahip olan motorları kullanıyor. Citroen tarafından geliştirilen HDi teknolojisinde enjeksiyon tamamen elektronik bir ünite tarafından yönetiliyor. Sistemde kullanılan basınç, klasik dizellerde 400 bar civarındayken, bu değer HDi motorlarda 1350 bara yükseliyor. Böylece, daha mükemmel olan hava-yakıt karışımı kusursuz yanmanın sağlayabiliyor. Bu egzoz emisyonunu düşürürken, çok daha fazla güç üretilebilmesine olanak sağlıyor. Bu da HDi motorların aynı hacimdeki dizel motorlardan yaklaşık yüzde 50 daha fazla beygir gücü üretebilmeleri anlamına geliyor. Citroen‘in Türkiye pazarına HDi motorlu satışa sunduğu araçlar ise şöyle sıralanıyor: C2, C3, C4, C5, C8, Xsara ve Picasso.

Citroen, C2 modelinde 1.4 litrelik HDi motor kullanıyor. Bu dizel motor, 4000 d/d’de 70 beygir güç ve 1750 d/d’de 144 Nm tork üretiyor. Maksimum hızı saatte 177 kilometre olan araç, 0’dan 100 kilometre hıza 13.5 saniyede ulaşıyor. Aracın yakıt tüketimi, şehir içinde 5.1 litre, şehir dışında 3.6 litre. 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi ise sadece 4.1 litre.

Citroen C3’te 70 beygir ve 98 beygir olmak üzere iki farklı 1.4 litrelik HDi motor seçeneği sunuluyor. 70 beygir gücündeki motor 1750 d/d’de 147 Nm tork üretirken, 98 beygir gücündeki diğer motor ise aynı devirde 196 Nm tork değerine ulaşıyor. 70 beygir gücündeki motor aracı 0’dan 100 kilometre hıza 13.4 saniyede, 98 beygirlik motor ise 11.7 saniyede ulaştırıyor. 70 beygirlik motorun 100 kilometre’de ortalama yakıt tüketimi 4.2 litreyken, 98 beygir gücündeki motor ortalama 4.3 litre.

Citroen C4’te de iki farklı 1.6 litrelik HDi motor seçeneği bulunuyor. Biri 98 diğeri 110 beygir güç üretiyor. Torkları ise sırasıyla 1750 d/d’de 210 ve 235 Nm. 100 kilometrede ortalama 4.7 litre yakıt tüketen araçlar, şehir içerisinde 6 litre yakıt tüketiyorlar. Maksimum hızları ise sırasıyla 180 ve 192 km/s. 0-100 km/s hızlanmaları da sırasıyla 12.5 ve 11.2 saniye.

Citroen C5’te ise 2.0 litre hacimli ve 138 beygir gücünde bir HDi motor görev alıyor. Motorun maksimum torku 1750 d/d’de 235 Nm olan araç, 6 ileri vitese sahip. 0-100 km/s hızlanmasını 9.8 saniyede tamamlayan C5’in maksimum hızı 205 km/s. Şehir içi tüketimi 7.8 litre olan araç, 100 kilometrede ortalama 6.0 litre yakıt tüketiyor.

Citroen C8’de görev alan 2.0 litrelik HDi motor 109 beygir güç, 1750 d/d’de 270 Nm tor üretiyor. Maksimum hızı saatte 174 kilometre olan araç, 0-100 km/s hızlanmasını 14.6 saniyede tamamlıyor. C8, şehir içinde 9.4 litre, şehir dışında da 5.9 litre yakıt tüketiyor.

Opel’in dizel motor seçenekleri arttı

Opel’in Corsa, yeni Astra, Vectra, Signum, Meriva ve Zafira modellerinde dizel motor seçeneği sunuluyor. Opel’in Türkiye’de satışa sunduğu modellerdeki dizel motorlar ise şöyle sıralanıyor: 1.3 CTDi, 1.7 CTDi, 1.9 CTDi ve 2.0 CTDi.

Opel, Aralık 2004 tarihinde Türkiye’de satışına başlanan 1.9 CDTi motor seçeneğiyle orta-üst sınıfta iddialı. Avrupa’da Nisan 2004 tarihinde piyasaya sunulan 1.9 CTDi motor seçeneği Opel’de Vectra NB, Vectra Caravan ve Signum modellerinde bulunuyor. Opel, common rail-direkt ve çok noktalı enjeksiyona sahip 1.9 CDTi motora sahip olan modellerinin özellikle Vectra satışları içinde önemli bir pay almasını bekleniyor.

İKİ FARKLI ŞANZIMAN

1.9 CDTi motor 8V 120 beygir ve 16V 150 beygir olarak, 6 ileri şanzımana sahip iki farklı seçenekle Vectra NB’de bulunuyor. 120 beygir güç üreten CDTi motor 2750 d/d’da 280 Nm tork üretiyor. 150 beygirlik versiyon ise 2750 d/d’da 320 Nm gibi yüksek bir tork değerine ulaşıyor. 16V 150 beygir gücündeki motor otomobili 0’dan 100km/s hıza 9.8 saniyede ulaştırırken, 120 beygirlik versiyonda aracın 0-100 km/s hızlanması ise 11.5 saniyeyi buluyor. 150 beygirlik dizel motor aracı maksimum 217 kilometre hıza ulaştırırken, 120 beygirlik versiyonun ise maksimum hızı 200 kilometreyi buluyor. 120 beygirlik versiyon 100 kilometrede ortalama 5.7 litre yakıt tüketirken, bu rakam 150 beygir gücündeki motor ile manuel şanzımana sahip versiyonda 5.8 litre olarak gerçekleşiyor.

150 beygirlik versiyon Comfort, Design Edition ve Elegance olmak üzere farklı donanım seviyelerinde, opsiyonel Active Select otomatik şanzıman seçeneğiyle satışa sunuluyor. 8V 120 beygirlik motora sahip versiyon ise Comfort donanımıyla ve 6 ileri düz şanzımanla satın alınabiliyor.

Yeni geliştirilen 1.9 litre CDTi motora sahip olan Signum Cosmo modeli sadece 150 beygirlik versiyonla piyasaya sunuluyor. Bu motor aracı 0’dan 100km/s hıza 10.7 saniyede ulaştırıyor. 1.9 CDTi modelinin 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi ise 7.2 litre. 1.9 CDTi Signum Cosmo’da Active Select şanzıman standart olarak bulunuyor.

Vectra Caravan 1.9 CDTi ise Elegance donanım seviyesi ve standart Active Select şanzıman ile satışa sunuluyor. 16V 150 beygir 1.9 litrelik dizel motora sahip aracın 100 kilometrede ortalama yatık tüketimi 7.1 litre. 150 beygir gücündeki Caravan modeli 0’dan 100 kilometre hıza 10.6 saniyede ulaşıyor.

Opel Corsa’da ise 70 beygir gücündeki 1.3 CDTi dizel motor seçeneği bulunuyor. Bu motor 1750-2500 d/d’de 170 Nm tork geliştiriyor. Maksimum saatte 165 kilometre hıza ulaşan Corsa, 0-100 km/s hızlanmasını 14.5 saniyede tamamlıyor. Yakıt tüketiminde oldukça cimri olan Corsa, 100 kilometrede ortalama 4.5 litre yakıt tüketiyor. Bu rakamlar şehir içinde 5.7, şehir dışında ise 3.8 litre olarak gerçekleşiyor.

Meriva ve yeni Astra modellerinde Opel tarafından geliştirilen 1.7 CDTi dizel motor kullanılıyor. 4000 d/d’de 100 beygir güç üreten bu motor, 2300 d/d’de 240 Nm tork değerine ulaşıyor. Yeni Astra’yı 0’dan 100 kilometre hıza 12.2 saniyede ulaştıran motorun ortalama yakıt tüketimi ise 5.0 litre. Araç şehir içinde 100 kilometrede 6.4 litre, şehir dışında ise 4.2 litre yakıt tüketiyor.

Opel Zafira’da ise 2.0 DTi dizel motor görev yapıyor. 100 beygir gücündeki motor, 1500-2500 d/d’de 230 Nm tork geliştiriyor. Azami hızı 175 km/s olan araç, 0-100 km/s hızlanmasını 14 saniyede tamamlıyor. Zafira 100 kilometrede ortalama 6.6 litre yakıt tüketiyor.

Audi dizel tarihine adını yazdırdı

Dizel motorun icadından beri geçen uzun yıllar içinde, çeşitli yakıt enjeksiyon sistemleri geliştirildi. Direk enjeksiyon ekonomikti ama başlangıçta, motorun rölantide çalışırken gürültülü ve düzensiz olmasına neden olmuştu. Bu nedenle ilk zamanlar sadece ticari araçlarda kullanıldı.

Audi ilk dizel motoru 1978 yılında, Audi 80’de kullandı ve 1989’da Frankfurt Almanya Uluslararası Otomobil Fuarı’nda, tam elektronik motor yönetimli direkt enjeksiyonlu dizel motora sahip dünyanın ilk binek otomobili Audi 100’ü tanıttı.

Audi 100 Avant’ta kullanılan bu teknoloji, dizel motora tamamiyle yeni bir imaj kazandırdı. Bu motorlar, buji ateşlemeli (benzinli) motorların gücüne ulaşmakla kalmadı, tork olarak önemli oranda aşmayı da başardı. Yakıt enjeksiyon teknolojisi ve motor üretimindeki gelişmeler de motorları daha sessiz hale getirdi.

Audi TDI, dinamik ve sportif bir karakter ile düşük yakıt tüketimini bir araya getirerek çift etkili bir motor haline geldi. Geleneksel dizel motordan geriye bir tek, dizellerin uzun ömürlülüğü kaldı. TDI teknolojisinin en büyük avantajı ise düşük devirlerde bile son derece güçlü ve bütün devir aralığında çok ekonomik olmaları. Bu da TDI motorlara üstün kısa ve uzun mesafe özellikleri kazandırıyor

Ortak yakıt hattı (common-rail) sistemine sahip TDI motorlarda bütün silindirlerde ortak bir yüksek basınçlı yakıt hattı bulunuyor. Bu yüksek basınçlı hatta yüksek basınç oluşturuluyor, yakıt saklanıyor ve enjektörlere besleniyor. Enjeksiyon hızı ve enjeksiyon noktası, motor işletim sistemiyle birlikte solenoid valfler ya da ayrı enjektörler ya da piezo enjektörlerle kontrol ediliyor. Solenoid valfli sistemler, 1350 bara ulaşan bir enjeksiyon basıncına sahip; piezo enjektörler kullanıldığında bu basınç 1600 bara ulaşıyor.

Audi, 2004’ün ilk yarısında lüks A8 3.0 TDI sedan için bir dizel parçacık filtresi sunmaya başladı. Sistem herhangi bir yakıt katkısı gerektirmiyor ve aracın ömrü boyunca dayanıyor. Parçacık filtreleri şu anda TDI motorlu bütün Audi modellerinde isteğe bağlı olarak sunuluyor. FSI (Direk Enjeksiyon Teknolojisi), buji ateşlemeli motorların torkunu ve gücünü arttırıyor, yüzde 15’e varan oranda daha ekonomik hale getiriyor ve egzoz atıklarını azaltıyor. Geleneksel emme manifoldlu enjeksiyondan farklı olarak, FSI motorlar yakıtı doğrudan yanma odalarına püskürtüyor. Bu teknoloji, gaz kelebeğini ortadan kaldırıyor. Bu da motoru gaz kelebeksiz hale getiriyor, ısı kaybını azaltıyor ve böylece gücü arttırırken yakıt tüketimini düşürüyor.

Audi’nin motor ailesinin tepesinde, A8 modelinde sunulan 4 litre hacminde ve 275 beygir gücündeki V8 TDI yer alıyor. Audi bugün, lüks sınıfta TDI ve quattro, TDI ve Multitronic ya da TDI ve ortak yakıt hattı yakıt enjeksiyonu birlikte sunan tek üretici. Audi’nin Türkiye pazara sunduğu diğer dizel modellerde yer alan motor seçenekleri ise şöyle sıralanıyor:

Audi A3’te 2.0 TDI 140 bg; A3 Sportback’te 1.9 TDI 105 bg; A4 ve A4 Avant’ta 1.9 TDI 115 bg, 2.0 TDI 140 bg ve 3.0 TDI 240 bg; A6’da 2.0 TDI 140 bg ve 3.0 TDI 224 bg, A8’de 3.0 TDI 233 bg.

Türkiye’de satılan dizel otomobil modelleri

AUDI

A3 1.9 TDI 34.484 Euro

A3 2.0 TDI 36.388 Euro

A3 Sportback 1.9 TDI 35.554 Euro

A3 Sportback 2.0 TDI 37.454 Euro

A4 1.9 TDI 42.500 Euro

A4 2.0 TDI 48.803 Euro

A4 3.0 TDI 73.257 Euro

A6 2.0 TDI 53.163 Euro

A6 3.0 TDI quat. 85.975 Euro

A8 3.0 TDI quat. 122.239 Euro

BMW

120d 38.438 Euro

525d Sedan 81.194 Euro

530d Sedan 89.008 Euro

X3 2.0d 58.262 Euro

X3 3.0d 85.752 Euro

X5 3.0d 98.779 Euro

730d 136.775 Euro

740d 164.974 Euro

CHRYSLER

Cherokee Lmt. CRD 2.8 58.666 Euro

Grand Cherokee CRD 2.7 77.785 Euro

CITROEN

C2 SX 1.4 HDI 24.199 YTL

C3 SX 1.4 HDI 16V 29.963 YTL

C4 SX 1.6 HDI 90 bg 38.834 YTL

C4 SX 1.6 HDI 110 bg 40.906 YTL

C5 SX 2.0 HDI 16V 54.070 YTL

C8 SX 2.0 HDI 93.585 YTL

FIAT

Albea 1.3 MULTIJET 24.900 YTL

PALIO 1.3 MULTIJET SL 22.224 YTL

PUNTO 1.3 MULTIJET 28.065 YTL

FORD

Fiesta Comfort 5K 1.4 TDCi 29.607 YTL

Fusion Comfort 5K 1.4 TDCi 31.500 YTL

Focus Comfort 4K 1.8 TDCi 39.468 YTL

Focus C-max 1.6 TDCi 41.304 YTL

Mondeo Trend 2.0 TDCi 51.294 YTL

HYUNDAI

Getz 1.5 CRDi 24.650 YTL

Accent Admire 1.5 CRDi 31.312 YTL

Santa Fe 2.0 CRDi 71.772 YTL

Tuscon 2.0 CRDi 65.079 YTL

KIA

Cerato 1.5 EX D. 29.780 YTL

Carens 2.0 EX D. 46.605 YTL

Carnival 2.9 D. 37.970 Euro

Sportage 2.0 D. 34.500 Euro

Sportage 2.5 D. 43.500 Euro

LAND ROVER

Freelander 2.0 Td4 46.934 Euro

Discovery 3 2.7 TdV6 SE 87.923 Euro

Range Rover 3.0 Td6 HSE 129.176 Euro

MERCEDES-BENZ

C 200 CDI Sedan 67.361 Euro

C 220 CDI Sedan 71.277 Euro

C 270 CDI Sedan 77.435 Euro

C 30 CDI AMG-T 103.055 Euro

CLK 270 CDI 91.787 Euro

E 200 CDI 75.069 Euro

E 220 CDI 80.714 Euro

E 270 CDI 85.469 Euro

E 320 CDI 91.475 Euro

E 400 CDI 119.216 Euro

S 320 CDI 127.603 Euro

S 400 CDI 161.011 Euro

ML 270 CDI 96.433 Euro

ML 400 CDI 125.903 Euro

G 270 CDI 122.922 Euro

G 400 CDI 177.577 Euro

OPEL

Corsa CTDi 1.3 27.418 YTL

Yeni Astra 1.7 CTDi 41.472 YTL

Meriva 1.7 CTDi 38.282 YTL

Zafira 2.0 DTH 49.289 YTL

Vectra HB 1.9 CTDi 120 bg 57.552 YTL

Vectra HB 1.9 CTDi 150 bg 60.185 YTL

Vectra Caravan 1.9 CTDi 84.469 YTL

Vectra Caravan 3.0 CTDi 113.002 YTL

Signum 1.9 CTDi 150 bg 88.490 YTL

Signum 3.0 CTDi 24V 117.342 YTL

PEUGEOT

206 X-Line 1.4 HDi 5K 30.420 YTL

307 XR 1.4 HDi 5K 36.040 YTL

307 XS 1.6 HDi 5K 41.290 YTL

307 XT 2.0 HDi 5K 50.420 YTL

407 Sedan 2.0 HDi 63.070 YTL

407 SW 2.0 HDi 70.960 YTL

RENAULT

Clio HB 1.5 dCi 27.987 YTL

Clio Symbol 1.5 dCi 26.500 YTL

Clio Symbol 1.5 dCi 80 bg 29.491 YTL

Megane Sedan 1.5 dCi 40.112 YTL

Megane HB 1.5 dCi 38.576 YTL

Megane Wagon 1.5 dCi 39.126 YTL

Megane Scenic 1.5 dCi 41.130 YTL

Laguna 1.9 dCi 54.395 YTL

SAAB

Saab 9-3 TiD 40.415 Euro

SEAT

Ibiza 1.4 TDI 27.791 YTL

Cordoba 1.4 TDI 27.989 YTL

Leon 1.9 TDI 51.848 YTL

Yeni Toledo 1.9 TDI 45.411 YTL

Yeni Toledo 2.0 TDI 49.503 YTL

Altea 1.9 TDI 43.875 YTL

Altea 2.0 TDI 48.037 YTL

SKODA

Fabia 1.4 TDI HB 30.960 YTL

Yeni Octavia 1.9 TDI 53.425 YTL

Octavia Combi 1.9 TDI 38.100 YTL

Superb 1.9 TDI 63.280 YTL

Superb 2.5 TDI 102.970 YTL

VOLKSWAGEN

Polo 1.4 TDI 29.272 YTL

Golf 1.9 TDI 47.674 YTL

Golf 2.0 TDI 56.454 YTL

Touran 1.9 TDI 69.286 YTL

Touran 2.0 TDI 69.287 YTL

Bora 1.9 TDI 100 bg 45.083 YTL

Bora 1.9 TDI 130 bg 64.651 YTL

Passat 1.9 TDI 70.747 YTL

Phaeton V10 TDI 139.840 Euro

Touareg R5 TDI 87.580 Euro

VOLVO

S40 1.6 D 29.043 Euro

V50 1.6 D 30.418 Euro

S40 2.0 D 38.904 Euro

V50 2.0 D 40.506 Euro

S60 2.4 D5 50.477 Euro

S80 2.4 D5 66.609 Euro

V70 2.4 D5 52.952 Euro

XC90 D5 AWD 80.787 Euro 

HÜRRİYET