BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Dizel egzosları kansere yol açıyor

Dünya Sağlık Örgütü, dizel egzoslarının kansere yol açtıgını doğruladı.

Abone ol

Bir panel calışması yürüten bir grup Dünya Sağlık Örgütü uzmanı, dizel motorlardan çıkan egzos dumanlarının kansere neden olduğunu söyledi.

Oturum, egzosların kesinlikle akciğer kanserine yol actığını, mesane tümörlerine de yol açabileceği neticesine vardı.

Bulgular, maden ve tren yolu çalışanları ile kamyon şöförleri gibi yüksek risk altında olan işçi grupları üzerine yürütülen araştırmalara dayanıyor.

Nitekim panel, herkesin dizel egzos dumanına olabildiğince daha az maruz kalmaya calışması gerektiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün bir kolu olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (International Agency for Research on Cancer), dizel egsozlarını daha önce de muhtemel bir kanserojenik madde olarak sınıflandırmıştı.

UKAA, farklı kanserojenlerin ne derecede risk taşıdığı karşılaştırmasında bulunmamasına rağmen artık egsozları kuşkuşuz kanser nedeni olarak tanımlıyor.

Dizel egzosları şu anda tahta talaşından, plütonyum, ve güneş ışığından alkole kadar uzanan kanserojenlerle aynı grupta yer alıyor.

"Riskli" endüstrilerde çalışan bireylerin akciğer kanserine yakalanma riskinin 40% daha fazla olduğu düşünülüyor.

Değerlendirmeyi yöneten Dr Christopher Portier, "Elde edilen bilimsel veriler oldukça güçlü ve Çalışma Grubu kararını oybirliği ile verdi; dizel motor egzosu insanlarda akciğer kanserine neden oluyor" dedi.

"Dizel partiküllerinin insan sağlığı üzerindeki diğer etkileri göz önünde bulundurulduğunda, bu kimyasalların karışımına maruz kalma durumu dünya çapında azaltılmalı."

Hava kirliği ve dizel egzosları

Dizel dumanına çok daha düşük seviyelerde ve daha kısa süreler boyunca maruz kalan sıradan insanların üzerindeki etki ise bilinmiyor.

Yine UKAA'dan olan Dr Kurt Straif, "Kanserojenlerin çoğunda, yüksek maruz kalma halinde risk de yüksek, düşük maruz kalma halinde ise risk de düşük olur" dedi.

Dizel egzoslarını temizlemek için önemli çabalar gösterildi.

Artık düşük sülfür yakıtları ve yakıtın daha verimli yakılmasını sağlayan motorlar kullanımda.

İngiltere Sağlık Bakanlığı, "Bu raporu dikkatle inceleyeceğiz. Hava kirleticileri ciddi bir sağlık sorunu; bu meseleyi kamu sağlığını geliştirme planlarımızın bir parçası olarak görüyoruz" dedi.

Cancer Research UK ise iş verenlerin ve çalışanların, işyerinde dizel dumanlarına maruz kalma durumlarını en aza indirgemek için gerekli önlemleri almaları gerektiğini söyledi.

Ancak kanser uzmanı Dr Lesley Walker, dizel dumanları yüzünden ortaya çıkan akciğer kanseri vakalarının, muhtemelen tütün kullanımı nedeniyle gözlemlenenlerin sadece bir fraksiyonu olduğunu belirtti.