BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,31
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Diyet yapmadan da kilo verebilirsiniz!

Diyet artık yaşamın vazgeçilmezi haline geldi. Ama diyet yapmadan da kilo vermek mümkün!..

Abone ol

Sağlıklı beslenmek, yiyecekler ve içeceklerden kendinizi mahrum etmek değildir. Daha çok, kendini iyi hissetmek, daha enerjik olmak ve mümkün olduğu kadar sağlıklı yaşamakla ilgilidir.

Bunlar, beslenmenin bazı temel maddelerini öğrenmeniz ve uygulayabileceğiniz bir şekilde yaşamınıza katmanızla gerçekleşebilir. Sağlığınızı geliştirecek yiyecek tarzlarını seçerseniz, kalp rahatsızlıkları, kanser ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltabilirsiniz. Hayatımız yeterince zor. Bu nedenle beslenme biçiminizi değiştirirken, sizi zorlayacak katı kurallar yerine, basit ve rahatlatıcı öneriler paylaş  mak istiyorum

Kalçaya yapışan yağlar

Aldığınız kalori ile harcadığınız arasında denge sağlayın. Spor yaptığız veya çok enerji harcadığınızı düşündüğünüz gün, biraz ölçüyü kaçırabilirsiniz ama hiç hareket etmediğiniz bir dönemde yediklerinizi abartmak, fazla kalorinin çok hızlı olarak yağa dönüşmesi ve genetik yapıya göre kalça veya karnınıza yapışması anlamına gelir.

Yemeğinizi paylaşın

Yüksek yağlı veya kalorili besinleri yasaklayıp, tamamen hayatınızdan çıkartmayı bir süre başarabilirsiniz, ama kısa bir süre sonra mahrumiyet duygusu ve yasağı delme arzusu tamamen yoldan çıkmanıza sebep olabilir. O nedenle,bu tür besinlerin yeme sıklığını azaltmak daha doğrudur. Örneğin, her hafta risotto veya mantı yerine her ay bir defa yemeye çalışarak denge yaratabilirsiniz. Büyük porsiyonları bir arkadaşınızla paylaşmak da iyi bir tercihtir.

İştahınızı sebzeyle kesin

İştahınızı kontrol etmekte zorlanırsanız, bol sebze, meyve, kabuklu tahıl ve baklagil tüketimine ağırlık verin şekerli yiyecekler iştahınızı daha çok açabilir. Karbonhidrat, lif, vitamin ve mineral yönünden zengin, yağ oranı düşük ve kolesterol içermeyen sebze, meyve, tahıl ve baklagilleri tüketin. Taze ve bölgenizde yetişenleri tercih edin.

Daha fazla su için

Vücudumuzun hemen hemen yüzde 75’i sudur. Su, sağlıklı beslenmede hayati önem taşır. Su, sistemimizin temizlenmesine, özellikle idrar kesesi ve böbreklerimizin, toksinlerin atılmasına yarar. Üstelik tokluk hissi verir. Su içmekte zorlanıyorsanız sıcak su içine limon ve 1-2 dilim taze zencefil ekleyerek farklı bir içecekmiş gibi içmeyi deneyin.

Şekerli yiyecekleri beslenmenizden çıkarın

Şeker, çok geniş bir yelpazedeki yiyeceklere katılmıştır. Günlük şeker tüketiminizi azaltmanız, kilonuzu kontrol etmenizde büyük etken olacaktır. Böylece bir diyet listesine bağımlı olmadan kilo kontrolüne ufak bir adım atmış olacaksınız.

SABAH KAHVALTI YAPMAYANLAR ÇABUK KİLO ALIYOR

Kahvaltıda mutlaka karbonhidrat, protein birlikte tüketilmeli
Sadece karbonhidrat içeren kahvaltı daha çabuk acıkmanıza sebep olur, kahvaltıda mutlaka karbonhidrat ve protein beraber olmalıdır. Uzun aralıklarla yemek yendiğinde vücut yağı artar, Sabah uyanınca yaklaşık 12 saatlik açlık gerçekleşmiştir eğer öğlene kadar bir şey yenilmez ise vücut 16- 17 saat aç kalmış olur ve bundan sonra yediklerinizin doğrudan yağa çevrilme oranı artar. 24 saatlik bir günün 17 saati aç durup geri kalan yedi saatte yemek yemek vücudun çalışma ritmine aykırıdır.

Tuzağa düşmeyin!

Karbonhidratı aşırı yemek kan şekeri ve enerjide önce hızlı bir artışa sebep olur. Ancak bir saat sonra kan şekeri ve enerji düzeyi birden düşerek açlık belirtilerini oluşturur, çünkü insülin aşırı derecede uyarılmıştır. Eğer kahvaltı edip uzun süre tok kalmak istiyorsanız kahvaltıda protein (süt, peynir, fındık, ayran, yoğurt) ve rafine edilmemiş tahıl (tahıl gevrekleri ekmek) tüketerek, bu tuzaktan kurtulabilirsiniz.

Kahvaltıyı kolaylaştırın

Evde hazır yiyecekler bulundurmaya çalışın. Dilimlenmiş kepekli ekmek, dilimlenmiş az yağlı kaşar sadece iki dakikanızı alır. Evde, yolda veya dilerseniz iş yerinde tüketebilirsiniz. Tahıl gevrekleri, az yağlı süt, biraz kuru meyve de kolay ve sağlıklı bir çözümdür.

SABAH AÇLIK HİSSETMEYENLERDEN MİSİNİZ?

Eğer bir önceki gün akşam yemeğini geç yediyseniz ve gece yatarken de atıştırma yaptıysanız, sabah tok uyanabilirsiniz. Bu durum, en çok gece özel bir davette yemeği abartıp ertesi gün sabah ve öğlen öğününü atlayıp vicdan rahatlatmak şeklinde karşımıza çıkar. Ama bu çok yanlış olacaktır! Çünkü tüm gün bir şey yemezseniz, akşam kan şekeriniz düşer ve gece boyu daha fazla yersiniz. Bu durumda sabah yine tok uyanır ve gece aynı kısır döngüye girersiniz.

TOK TUTAN KAHVALTI ÖRNEKLERİ
* Kahvaltılık tahıl gevreği (şekersiz, yağ oranı düşük) ile az yağlı süt
* 1 bardak süt ve meyve
* 1 bardak kefir, yağsız kraker (tam tahıl veya kepekli)
* 1 kutu yoğurt ve 2 kuru kayısı
* 1 bardak süt, yarım muz, 10 badem veya fındık
* Tost (yağsız)
* Yumurta, ekmek, domates, salatalık, yeşil biber
* Peynir, ekmek, zeytin domates, salatalık, biber vb

Dilara Koçak- Milliyet