Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ensarioğlu yoğun yolcu trafiği bulunan Diyarbakır'a ikinci havaalanı istiyor.
Abone olDiyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Galip Ensarioğlu, Diyarbakır'a sivil hava alanı yapılmasını istediklerini söyledi.
Başkan Ensarioğlu, günde 14 uçak seferinin düzenlendiği Diyarbakır Hava Alanından 2009 yılında uçan yolcu sayısının bir milyonu aştığını belirterek, Diyarbakır'ın günlük uçak ve yolcu sayısının Şanlıurfa ve Gaziantep'in toplam yolcu ve uçak sayısından fazla olduğunu söyledi.
Yurt içi uçuşlar bakımından Diyarbakır'ın Ankara ve İstanbul'dan sonra üçüncü olduğunu bildiren Ensarioğlu, Dalaman ve Antalya'ya yurt dışından gelen yolcu sayısının fazla olduğunu, Diyarbakır'ın ise şu anda yurt içi uçuşlarda 3. sırada olduğunu kaydetti.
Ensarioğlu, Diyarbakır'ın uluslararası uçuşlara açılması halinde, Erbil, Süleymaniye, Şam ile Avrupa'nın çok sayıda ülkesine yapılacak uçuşlardan, çevre illerden gelecek yolcuların da faydalanacağını belirterek, şöyle konuştu:
''Kıbrıs uçuşları buradan çok rahat yapılabilir. Ciddi bir potansiyel ve hareket var. Ayrıca sınır kapılarımızda ciddi zorluklar yaşanıyor. Bir süre önce fuarımızı yaptık. Erbil'den, Duhok'tan gelen misafirlerimiz sınır kapısında çok beklediler. Fuarlara gelen heyetler bundan çok şikayetçiler. Halbuki hava alanımız uluslararası uçuşa açık olsa bu tür problemler yaşanmaz. Çünkü alanda yolcu bekletilmiyor. Bu konuda ciddi talep var.
Diyarbakır'a sivil hava alanı istiyoruz. Şu anki hava alanımız askeri hava alanıdır. Oysa buradan kargo uçaklarının da uçabilmesi lazım. İhracatın ve ticaretin gelişmesi açısından bu da bir gerekliliktir. Hatta şöyle bir öneride bulunuyoruz. Eğer devletin kaynakları bunun için müsait değilse, bize kamulaştırma yapılsın arazi tahsis edilsin, izin verilsin biz kendimizde yaparız. İmkan sağlanırsa yap-işlet-devret modeli ile hava alanını kendimiz de yapabiliriz. Batman, Mardin, Diyarbakır üçgeninde böyle bir hava alanının yapılması için zaten daha önce belirlenmiş bir çalışma da var. Oranın hava alanı olmaya müsait olduğuna dair yapılan fizibilite çalışmaları da var. Hava alanı yapılırsa yıllık 3 milyon yolcu kapasitesine ulaşırız. Bu 3 milyon yolcu bana göre başlangıç rakamıdır. Turizmin ve ticaretin artmasıyla bu paralel olarak artacak. Diyarbakır'a günde 13 ile 14 uçak inip kalkıyor, buna rağmen uçaklarda yer yok.''