BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,35
ALTIN 2.836,09
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır'da tansiyonu düşürecek gelişme!

Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, DEDAŞ'ın DİSKİ'ye ait bazı tesislerde uyguladığı elektrik kesintisine ilişkin "ihtiyati tedbir" kararı verdi

Abone ol

Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (DEDAŞ) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne (DİSKİ) ait bazı tesislerde uyguladığı elektrik kesintisine ilişkin "ihtiyati tedbir" kararı verdi.

Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, DİSKİ'nin kesilen elektrik aboneliklerine ilişkin "ihtiyati tedbir" kararı verilmesi yönündeki başvurusunu değerlendirdi. Mahkeme, DİSKİ'nin talebini kabul etti.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

"Davacıya ait bu aşamada elektrik temin edilmemesi halinde Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 389. maddesindeki tedbir şartlarından olan 'gecikme sebebiyle ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi halinin' oluştuğu ve HMK'nın 391. maddesi gereğince 'bir şeyin yapılması yönünde sakıncayı ortadan kaldıracak veya zararı engelleyecek her türlü tedbire karar verilir' hükmü gözetilerek, bu aşamada tedbir talebinin kabulüne karar vermek gerekmiştir."

Mahkeme, Diyarbakır'ın kent merkezindeki 4 ve bağlı 11 ilçede kesilen elektriğin tekrar bağlanması için DEDAŞ'a yazı yazılmasını kararlaştırdı.

KIŞANAK: AÇIKÇA PROVOKASYON
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, bugün DBP, DTK ve kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte belediye binası önünde basın açıklaması yaptı. Kışanak, iki gündür kentte büyük bir gerilim yaşandığını, şehir merkezi ve ilçelere içme suyu pompalayan bütün istasyonlardaki enerjinin yargı kararı olmadan kesildiğini belirterek, "İki gündür yaşanan kesintiler nedeniyle yurttaşlarımız mağdur edilmiştir. Ortada yasalar, hukuk, mevzuat ve yargı var. Yargı yolu takip edilebilir. 1.5 milyonluk kenti susuz bırakmak açıkça provokasyondur. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu eşkıyalıktır, hukuk tanımamazlıktır. Gidip yasal yollarla alacaklarını alabilirler, halkı susuz bırakamazlar" dedi.
 
 
"ATIK TESİSİ 2 SAAT ÇALIŞMAZSA KİMSE DİCLE’Yİ KURTARAMAZ"
 
Atık su tesisinin elektriğinin bile kesildiğini söyleyen Kışanak, "Atık su tesisinin çalışmasını engellemek bu kentte ihanettir. Atık su tesisi 2 saat çalışmaz ise Dicle Nehri’ni kimse kurtaramaz" dedi.
 
SORUN GEÇMİŞTE BİRİKEN BORÇLAR
 
Kışanak, halkın susuz kalmaması için bütün tedbirleri alacaklarını belirterek, "Biz DEDAŞ’a 2014 yılında 28 milyon ödeme yapmışız. Sorun geçmişte birikmiş borçlardır. Hakları olmayan parayı bizden istiyorlar. İhtilaflı 45 abonenin durumu vardır. 125 abone ile ilgili onlarla anlaşarak protokol imzaladık ve protokolün altında ihtilaflı olan abonelerin sorunu çözülene kadar ödeme yapılmayacak diye bunu imza altına aldık. Yeni genel müdür eski müdürün imzasını tanımıyorum diyor. Eğer onlar şu şehirde pervasızca halkı susuz bırakıyorsa biz buna izin vermeyeceğiz" dedi.
 
"BU ŞEHRİ ONLARA DAR EDERİZ"
 
Kışanak, bir gazetecinin DİSKİ’nin DEDAŞ’ın önüne kanal kazması ile ilgili sorusu üzerine, "Bu konuda hiç bir kaçamak cevap vermeyeceğim. Eğer onlar bu şehre su veren ana pompa istasyonunun trafosunu sökmeye cesaret edecek kadar pervasızlar ise ben de gider onların kaçak sularını mühürletirim. Kaçak kanalizasyonlarının önünde kazı yaparak kapatırım. Bir milyon insana içme suyu verdiğimiz ana pompa istasyonunun trafosunu sökmek istediler dün gece, trafodan parça söktüler. DEDAŞ’ın yasalara aykırı çalışması varsa durdururuz, suyu kaçak kullanıyorsa kesiriz, kanalizasyonu kaçak bağlamış ise kapatırız. Hiç kaçamak cevap vermiyorum, bu kadar açık ve net cevap veriyorum. Bu şehri onlara dar ederiz. 
 
DEDAŞ: 6 İLDE 260 MİLYON LİRA BORÇ VAR
 
Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Genel Müdürü Murat  Karagüzel ise dün Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne (DİSKİ) ait  atık su arıtma tesisinin elektriğinin kesilmesini ilişkin, "DİSKİ'ye ait 45 abonenin elektriğini borcundan dolayı kestik ancak kesinti yapılan yerlerin  çoğunda usulsüz şekilde elektrik bağlandı" demişti.
 
DİSKİ'nin kendilerine yaklaşık 90 milyon lira borcu bulunduğunu  vurgulayan Karagüzel şöyle konuşmuştu: "Arıtma tesislerinin borcu olmadığı iddia ediliyor. Arıtma  tesislerine ait iki aboneleri var. 28016 nolu abonenin sadece 49 milyon lira  borcu bulunuyor. DİSKİ'ye ait 45 abonenin elektriğini borcundan dolayı kestik ancak  kesinti yapılan yerlerin çoğunda usulsüz şekilde elektrik bağlandı. Dört hizmet  binamızın suları kesildi, işletmelerimiz mühürlendi. 'Sayaç  kontrolü yapıyoruz'  diyerek sayaçlarımızı alıp götürdüler. Belediyelerin 6 ilde 260 milyon lira elektrik borcu var.