BIST 9.916
DOLAR 35,06
EURO 36,50
ALTIN 2.946,07
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır'da tango bir başka

Diyarbakır'da, Tango Med Dans ve Sanat Merkezince düzenlenen gecede Kürtçe şarkı eşliğinde tango gösterisi sunuldu.

Abone ol

Diyarbakır'da geçen yıl bazı kesimlerin tepkilerine rağmen açılan Tango Med Dans ve Sanat Merkezi, tarihi Keçi Burcu içerisinde tango gecesi düzenledi.

Dans hocaları Kemal Civan Işık ve partneri Sevgi Almış'ın organize ettiği geceye, Diyarbakır'da bulunan yaklaşık 300 tango tutkunu katıldı. Aralarında avukat, öğretmen, doktor, esnaf ve işadamlarının bulunduğu yüzlerce dans tutkunu tango gecesine akın etti.

Arjantin tango danslarıyla açılan gecede, çiftler gönüllerince dans etti. Gece için tarihi Keçi Burcu'nun bir bölümüne ahşap parke döşenerek pist oluşturuldu. Diyarbakır'da düzenli olarak yapılan tango gecelerine dansçı olarak katılanlar, partnerleriyle Arjantin tangosu yaptı. Sur ilçesindeki tarihi Keçi burcunda düzenlenen geceye, Türkiye'nin en ünlü tango hocalarından Utku Kulay ve Ilgın Tetikcan'da katıldı. Kulay ve Tetikcan'ın yaptığı danslar uzun süre ayakta alkışandı.

Diyarbakırlı tango tutkunları, ünlü Kürt sanatçı Mehmer Atlı ve Ciwan Haco'nun 'Carêk Were' (Bir kez gel) isimli Kürtçe şarkıları eşliğinde dans etti. Kürtçe şarkı eşliğinde tango büyük ilgi görürken, ünlü dansçılar Utku Kulay ve Ilgın Tetikcan'da bu şarkıyla dans etti. Tango gecesine katılan Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğrencisi Melin ışık, "Diyarbakır'da daha öncede tango etkinlikleri düzenlendi. Ama tarihi Keçi burcunda ilk kez yapılıyor. Diyarbakır'da tango zor yapılan bir dans türü değil. Herkes son derece olumlu karşılıyor. Öğrenci sayısı yüksek ve ilgi çok büyük. Öğretmenler, doktorlar, öğrenciler var. Her kesimden insanlar var" dedi. Diyarbakır'da doktor olarak görev yapan Aybar Dinçer ise, Diyarbakır'da doktor olarak çalışmaktayım ve tango ile ilgileniyorum. 10 aydır tangoya katıldım. Tangoya ilk başlarda 3-4 kişi ile bir çekirdek kadro ile başladık. Şu anda 100-150 kişinin sürekli devam ettiği bir alan oldu. Hedefimiz bin 500 kişi ile sokak tangosu yapmak. Tarihi bir yerde tango yapmak inanılmaz bir duygu. Bir arkeolog gibi tarihin bedenine tangonun adımları ile ilerliyoruzdedi. Tango gecesine katılan öğretmen Arzu Temizkan ise, 5 aydır tango yaptığını ve ev arkadaşının sayesinde tango kursunu gittiğini söyledi.

DİYARBAKIR VE BÖLGENİN İLK YAZ OKULU

Tango'nun Diyarbakır'da büyük ilgi gördüğünü söyleyen Merkezin Koordinatörü Kemal Işık ta, 26 medeniyetin izlerini bıraktığı bir yerde tango yapmanın güzel bir duygu olduğunu ifade ederek, 4 yıl önce başladık çalışmalarımıza. Diyarbakır ve bölgenin ilk dans okuluyuz. Kentimizin sahip olduğu kültürel, sanatsal, tarihsel zenginlikleri dile getirmek, göstermek, inşa etmek için buradayız. Bin 500'e aşkın bütün dallarda ögrencilerimiz var. Tango derslerine başladığımızdan beri Diyarbakır'da çok yoğun bir ilgi var. Diyarbakır sanatsal faaliyetin kalbi durumunda. Diyarbakır dediğim zaman Berlin, New York gibi bir yer geliyor aklıma. Amed bunun başlıca temsilcilerinden biri. Dünyanın atar damarlarından biridirdiye konuştu.