BIST 9.949
DOLAR 35,23
EURO 36,69
ALTIN 2.987,97
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır'da STK'lar tarihi çağrı için ne dedi?

Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri, Öcalan'ın PKK'ya yönelik silah bırakma çağrısını okumasını değerlendirdi.

Abone ol

BAŞBAKAN Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP heyetinin ortak yaptığı toplantının ardından HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in, Abdullah Öcala'nın PKK'ya yönelik silah bırakma çağrısını okuması, Diyarbakır'daki sivil toplum örgütü temsilcilerinden destek gördü.

Söz konusu çağrıyı yerinde bulup desteklediklerini dile getiren sivil toplum örgütü temsilcileri, açıklamanın hükümet ve HDP tarafından ortak yapılmasını ise diyalogdan müzakereye geçiş olarak değerlendirdi.

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, PKK'nın silahsızlanması için HDP ve hükümetin ortak açıklama yapmasının çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Çok önemli gelişme. Özellikle endişelerin olduğu bir ortamda yeniden çözüme evrilmesi önemli bir gelişme o anlamda sevindirici. Ama bu bir rehavet yaratmamalı. Çünkü bir sonuç değil. Bu Kürt sorunun yarattığı sonuçlardan birinin ortadan kalkmasıdır. Bunun kalıcı barışa evrilmesi çok çok önemli. Bunun için de gerçekten daha yapılacak bir çok şey var, bunun bilinmesi gerekiyor. Özellikle hükümet kanadı tarafından bunun 'daha ne yapalım' değil 'daha çok şey yapmamız lazım'ın hükümet tarafından bilinmesi gerekiyor. Kürt sorunu bugün Ortadoğu'dan bağımsız değerlendirecek bir sorun değil. Bu gelişmeleri de dikkate alarak kalıcı barışa bu çerçevede bakmak lazım. Bu adım bence Kürt ve Türk birlikteliğinin Ortadoğu'ya barışı getirebilecek bir ilk adımı olarak görülmeli ve bu çerçevede politika üretilmelidir. Eğer biz bu atılan adımı sonuç olarak görürsek korkarım ki gelecekte daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalırız. Ortadoğu'da bugün tamamen örgütün silahtan arındırılmasını istemek çok gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Önemli olan kalıcı barışın sağlanmasıyla ilgili diyalog ortamlarının oluşması ve bu çerçevede çalışmaların hızlanmasıdır."

"DİYALOGDAN MÜZAKEREYE GEÇİŞ"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, söz konusu açıklamayı diyalogdan müzakereye geçiş olarak gördüğünü dile getirerek, "Ben bu açıklamayı devam eden çözüm sürecinin artık diyalogdan müzakereye geçilmesi ve daha önemli bir aşamaya gelinmesi olarak değerlendiriyorum. Bu tarihi bir çağrıdır. Türkiye özellikle son 30 yıldır ve daha da gerilere gittiğimizde 100 yıllık Kürt sorunun artık demokratik siyaset kanallarıyla çözülmesine dönük somut bir şekilde hayata geçirilmesi ve silahların artık devre dışı bırakılması aşamasına geçilmesi memnuniyet vericidir. Çağrıyı bu örgütü kuran, yıllar boyunca yöneten lideri yaptı. Dolayısıyla bu örgütün kendi liderine olan bağlılığını geçmiş süreçlerden de değerlendirdiğimizde bunun örgüt tarafıdan çağrıya olumlu yanıt vereceğin inanıyoruz" dedi.

"HEDEFE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE YAKLAŞILDI"

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, silahların devreden çıkması ve demokratik yöntemlerin esas alınmasının somut adımlara dönüşmesinin son derece tarihi ve önemli olduğunu söyledi. Elçi, şunları söyledi:

"Öyle görülüyor ki, İmralı'da yapılan diyalog ve müzakere görüşmelerinde çok somut ve önemli bir aşamaya gelinmiş. Bu bakımdan ben gerçekten Türkiye'de Kürt sorunun barışçıl ve demokratik yollardan çözülmesi bakımından bir dönüm noktasına vardığımızı, özellikle PKK'nın kongresini toplayarak böyle bir karar alması durumunda Ortadoğu'nun içinde bulunduğu bu kaotik ortamda demokratik bir Türkiye bakımından çok önemli bir umut olur. Türkiye toplumunun bütün kesimleriyle bir arada yaşadığı demokratik bir Türkiye'ye doğru çok önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Silahların devreden çıkarılması barışın ve çözüm sürecinin en stratejik hedeflerinden biriydi. Bu hedefe de önemli ölçüde yaklaşıldığı anlaşılıyor."

"İÇ GÜVENLİK PAKETİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ"

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, diyalogun müzakereye dönüştürülmesi ve bu sürecin ilerlemesinin kendileri için son derece önemli olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Diyaloğun müzakereye dönüştürülmesi ve bu sürecin ilerlemesi bizim için son derece önemlidir. Tarafların belli bir mütabakat çerçevesinde anlaşmış olmaları önemlidir ve bunu sürdürmek gerekir. Kalıcı barışın gerçekleşinceye kadar her iki tarafında üzerlerine ne düşürüyorsa yapmaları gerektiğine inanıyoruz ve yapmalılar da. Hükümet de derhal bu güvenlik yasası paketini geri çekmelidir. Eğer gerçekten Türkiye'nin demokratikleşmesine ve evrensel değerlerin egemen olmasını, bunun yerleşmesini istiyorsa derhal bu yasayı geri çekmelidir. Bu şunu gösterecek. Hükümetin sürece ve gelecek döneme vereceği önemi de ortaya koyar. Toplumda ciddi anlamda bir güven yaratılmasına da neden olur. Biz İHD olarak destekliyoruz. Sorunların şiddeti devre dışı bırakarak diyalog müzakereyle çözülmesi gerektiğini yıllardır söylüyoruz. Yine söylemeye devam edeceğiz ve bu şekilde olması gerekir. Dolayısıyla silahların devre dışı bırakılması öemlidir ve gerekiyor."