Diyarbakır valisi Mustafa Toprak, çözüm sürecinin bölge halkına olan olumlu yansımasını anlattı
Abone olDiyarbakır Valisi Mustafa Toprak, çözüm sürecine ilişkin, "Vatandaşın bakışı, selam verme tarzı değişiyor. Endişe kaybolmuş vaziyette" dedi.
Çözüm sürecine destek gezileri kapsamında Balıkesir'den Diyarbakır ve Batman'a gelen 12 gazeteci, il yöneticileri, basın mensupları, esnaf ve vatandaşlarla görüştü etti.
İlk olarak Diyarbakır'ın Suriçi bölgesindeki Hasan Paşa Çarşısı'nı gezen heyet, kentin diğer tarihi ve turistik mekanlarını da ziyaret edip vatandaşlarla görüştü.
Esnaf ve vatandaşlar, gazetecilere, barış içinde yaşamayı arzu ettiklerini ve kardeşin kardeşi vurmasını istemediklerini söyledi.
Diyarbakır'ın 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını dile getiren vatandaşlar, çözüm sürecinin olumlu sonuçlanmasıyla bölgede ekonomi ve turizm bakımından önemli bir canlılık yaşanacağını belirtti.
"Diyarbakır ve Batman'da oteller dolmaya başladı"
İzlenimlerini aktaran gazeteciler, son günlerde Diyarbakır ve Batman'daki otellerin doluluk oranlarının artmasının bile sürecin olumlu ilerlediğinin en büyük göstergesi olduğunu bildirdi.
Batman'da otellerin yüzde 100 doluluk oranına yaklaştığını öğrendiklerini anlatan gazeteciler, bölgede yatırım yapmayı planlayan firmaların ilgili birim yöneticileri ve turistlerin, otel sahiplerinin yüzünü güldürdüğüne dikkati çekti.
Gazeteciler, barış ve kardeşliğin hakim kılınmasıyla Diyarbakır'ın, sadece inanç turizmiyle yılda 1 milyonun üzerinde yabancı turist ağırlayabileceğini dile getirdi.
Sokakta yürüyen kadın, erkek, genç, yaşlı halkın önemli bölümünün, barışı içine sindirmişcesine gülüp huzuru yaşadığını kaydeden gazeteciler, onların, batıdan, kuzeyden ve güneyden insanların korkmadan Diyarbakır'a, Güneydoğu'ya gelmesini istediklerini ve medeniyetler şehri Diyarbakır'ın, "barışın başkenti" olacağına inandığını vurguladı.
Vali Toprak ile görüştüler
Gazeteciler, Diyarbakır'daki gezinin ardından Vali Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret etti.
Toprak, ortada bir sorun bulunduğunu ve bunun çözülmesi gerektiğini dile getirerek, vatandaşların huzuru, saadeti, esenliği için samimi bir çalışma başlatıldığını söyledi.
Samimi konuşulur hale geldikten sonra insanların gözünde umudu ve parıltıyı görebildiklerini ifade eden Toprak, şöyle devam etti:
"Vatandaşın bakışı, selam verme tarzı değişiyor. Endişe kaybolmuş vaziyette. Silahın, tehdidin, korkunun, endişenin olmaması büyük rahatlık oluşturuyor. Güvenmek, inanmak ve sahiplenmek lazım. İnşallah çıkılan yolda, kazasız, belasız güzellikler içinde sonuca ulaşılır. Diyarbakır, inanç merkezi olma özelliği sayesinde ülkeye turizm anlamında önemli katkı sağlayabilir."
Baydemir, gazetecileri kırmızı güllerle karşıladı
Heyet, daha sonra Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek ve yönetim kurulu üyeleriyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne geçti.
Gazetecileri kırmızı güllerle karşılayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, benzer şekilde daha fazla buluşmalar yapılması gerektiğini anlattı.
Bu buluşmaların, 30-40 yıllık yabancılaşma ve haksız yargıların ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacağını dile getiren Baydemir, şu anda yaşanan süreç ve atmosferin, ülkedeki tüm etnik kimlikler için tarihi bir dem olduğuna dikkati çekti.
"Temennim odur ki bu tarihi zaman dilimi, hepimizin arzu ettiği, kalıcı, onurlu bir barışa evrilir ve nihayet bulur" diyen Baydemir, kardeş kavgası ve çatışmaların bir daha yinelenmemek üzere sona ermesini diledi.
Baydemir, eşitlik ve kardeşlik hukuku temelinde bir kucaklaşma, helalleşme ve yeni bir sayfanın açılmasına her yurttaşın destek vermesi gerektiğini bildirerek, barış ve kardeşlik hukukunun inşası için çaba gösterenlere teşekkür etti.
Çözüm sürecine, barış ve kardeşliğe karşı çıkanlara çağrıda bulunan Baydemir, "Bu coğrafya, yeteri miktarda acıya, trajediye, kardeş kanına doydu diye düşünüyorum. Savaş çığırtkanlığı yapmanın yüzyılı değildir. Hepimizin bu ülkenin ve bu ülkede yaşayan bütün halkların selameti için mutlaka barışa güç ve destek vermemiz gerekiyor. Sadece yaptıklarımızdan değil, yapamadıklarımızdan da mesulüz" değerlendirmesinde bulundu.
Batman'daki temaslar
Gazeteciler, Batman Valisi Yılmaz Arslan ile bu ilde görev yapan gazetecilerle de yemekte bir araya geldi.
"Barışın sağlanması konusunda gazetecilerin ayağa kalkması, süreci savunması gerektiği" görüşünde birleşen gazeteciler, sürecin desteklenmesinin, ülkenin geleceği adına büyük önem taşıdığını belirtti.
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir ise Diyarbakır ve Batman'daki ziyaretlerle, barışın kalıcı olarak gelmesi için sürecin herkes tarafından desteklenmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.
Ülkesini, vatanını seven herkesin sürece katkı vermesi inancında olduklarını vurgulayan Demir, şunları kaydetti:
"Doğusuyla batısıyla kardeşçe, birlik, beraberlik içinde yaşamayı arzuluyoruz. Ülkesini seven, bölünmez bütünlüğünü, birlikteliğini savunan herkesin süreç için elini değil, gövdesini taşın altına koyması gerektiğine inanıyoruz. Sonuçta bizim çocuklarımız bu topraklarda yaşayacak. Akan kanın durması, geleceğe herkesin umutla bakmasını istiyoruz. Sokaklarda vatandaşların gözlerindeki parıltıyı, umudu koruyalım, sürekli kılalım istiyoruz."