BIST 9.774
DOLAR 34,05
EURO 37,88
ALTIN 2.799,16
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Diyarbakır'da kasaplar denetimden geçti

Diyarbakır İl Tarım Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, göreve başladığı günden itibaren sürdürdüğü denetimleri ara vermeden sürdürüyor.

Abone ol

Diyarbakır İl Tarım Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, göreve geldiği günden bu yana sürdürdüğü denetim ziyaretlerine aralıksız olarak devam ediyor.

Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Diyarbakır şehir merkezinde bulunan bütün lokanta ve kasapları ziyaret ederek aynı zamanda denetleyen İl Tarım Müdürü Koçkaya, "İnsan sağlığıyla oynayan, hijyen ve sağlık kurallarına riayet etmeyen tüm işletmeler hakkında yasal mevzuat ne öngörüyorsa onu yapacağız. Bu kapsamda bir süre önce Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerle birlikte kent genelinde sayıları 700'e varan lokanta esnafını denetlemiş, bu denetlemeler sırasında iki ayrı lokantada tek tırnaklı hayvan eti bulundurulduğunu saptamıştık. Bunun üzerine sözkonusu iki ayrı lokanta ve bir kasap hakkında gerekli yasal işlemleri başlatmıştık. Bizim amacımız, ilimiz genelinde gıda üretimi ve satışı yapan işletmeleri denetlerken, sadece birtakım eksikleri bulup ceza yazmak değil. Elbetteki yasal mevzuat ne gerekiyorsa onu uygulayacağız. Ama temel amacımız, işletmelerimize yol göstermek, teknik konular hakkında bilgilendirmek, eğitici ve aydınlatıcı bilgiler vermektir.

Örneğin üretim yerlerinde etin eksi 18 derecede muhafaza edilmesi gerekiyor. Çöplerin nasıl atılacağı, havalandırmanın nasıl olacağı gibi konularda bilgiler veriyoruz. Bu amaçla bir süreden beri, un fabrikaları, beyaz et üretimi ve dağıtımı yapan firmaları, kasap, lokanta ve gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaları denetliyoruz. Bizler aslında aynı zamanda bu işletmelerin de müşterisiyiz. Yani köyde üretim yapan bir çiftçimiz de bizim müşterimizdir, beyaz et dağıtımı yapan firmalar da" dedi.

Koçkaya, yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte il genelinde düğünlerin sayısının arttığına dikkat çekerek, "Düğünlerde et tüketimi fazla olduğundan bu dönemlerde zehirlenme vakaları sık görülmektedir" diye devam etti. Bu kapsamda Şen Piliç firmasını ziyaret ederek, firma Yönetim Kurulu Başkanı Fesih Atlı ile görüştüğünü söyleyen Tarım Müdürü Koçkaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada yaptığımız incelemelerde hijyen, havalandırma, sağlık ve temizlik kurallarına azami derecede riayet edildiğini görmek bizleri memnun etti. Gıda denetimlerini yapan kurum olmamız nedeniyle bizim hitap ettiğimiz kurumlardan biri beyaz et sekörü.

Beyaz et sektöründe ilimiz belli bir düzeye ulaşmış durumda. Beyaz et sektörü halkımızın ciddi anlamda protein ve et ihtiyacını ciddi olarak karşıladığı bir sektörü. Gezdiğimiz Şen Piliç firmasının soğuk zincirine uyduğunu görüyoruz. Eksi 4 dereceden eksi 18 dereceye kadar farklı soğuk odaların bulunduğu modern bir sistem ile hijyen kurallarına uyulduğunu görmek bizleri memnun etti. Firma yetkililerini tebrik ediyorum."