BIST 9.949
DOLAR 35,28
EURO 36,74
ALTIN 2.985,58
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakıra manevi destek

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl Kutlu Doğum Haftası etkinliklerini Diyarbakır'dan başlatıyor.

Abone ol

Son günlerde terörle gündeme gelen Diyarbakır, önümüzdeki hafta manevî bir iklim yaşayacak, ‘Peygamber Sevgisi' ile farklı bir mesaja ev sahipliği yapacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl Kutlu Doğum Haftası etkinliklerini Diyarbakır'dan başlatıyor. 9 Nisan'da Anadolu'nun ilk tarihî mabedi olan Ulucami'de akşam namazından sonra okunacak mevlid-i şerifle, adeta bir kaynaşma seferberliği ilan edilecek. Bölgenin diğer illerinde de hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor.

Ali Maraşlıgil Diyarbakır Müftüsü
Bugüne kadar ihmal edilen konulara ağırlık vermek için farklı bir çalışma yürütüyoruz. Peygamber sevgisi üzerinde duracağız.
Hıdır Bayrak Şanlıurfa Müftüsü
Kutlu Doğum’da verilecek mesajlar terör olaylarından sonra daha fazla önem kazandı. Şiddetin önüne Peygamber ahlakıyla geçebiliriz.
Celal Yıldız Mardin Müftüsü
Birlik beraberlik mesajları din görevlilerinin aslî vazifesidir. Kutlu Doğum Haftası bu anlamda fırsattır. İyi değerlendirmek istiyoruz..

Müftülükler Kutlu Doğum etkinliklerinde dile getirilecek birlik ve beraberlik mesajlarının önemine dikkat çekerken, teröre en güzel cevabın bu yolla verileceğini düşünüyor. Kutlu Doğum'la ilgili panel ve konferansların ağırlıklı gündem maddesi yine sağduyu mesajları olacak. Önemli bir değişiklik olmazsa Diyarbakır'daki açılış programına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da katılacak. Son zamanlarda bölgede yaşanan olayların tekrarlanmaması için barış ve sevgi mesajları verecek olan Bardakoğlu, hadis-i şeriflerden de örnekler sunacak. Bardakoğlu, olaylardan sonra Zaman'a yaptığı açıklamada, Kutlu Doğum Haftası'nın birlik ve beraberliği temin edecek bir özelliğe sahip olduğuna dikkat çekmiş, “Bizim temel görevlerimizden birisi de ülkede birliği, dirliği ve bütünleşmeyi gaye edinmek ve insanlarımızın o dinin rahmet şemsiyesi altında toplanmasını sağlamaktır. İnanıyorum ki Kutlu Doğum Haftası’nın getireceği o rahmet sevinci hepimizi kucaklayacaktır.” demişti. Diyarbakır'daki etkinliklere ayrıca, Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Mithat Hatipoğlu, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Turgay da konuşmacı olarak katılacak. 13 ilçede konuyla ilgili panel ve konferanslar düzenlenecek.

Diyarbakır Müftüsü Ali Maraşlıgil, daha önce bu konunun ihmal edildiğini düşündükleri için böyle bir çalışma içine girmeyi kararlaştırdıklarının altını çizerken, öncelikle toplumda Peygamber sevgisini artırmayı ve çocuklara Resul’ün örnek hayatını öğretmeyi amaçladıklarını söyledi. Maraşlıgil, Kutlu Doğum Haftasından sonra Hz. Muhammed ve İslam konusundaki çalışmaların periyodik şekilde süreceğini vurguladı.

Şanlıurfa Müftüsü Hıdır Bayrak, haftanın açılışını şehirle sembolleşmiş mekanlardan Balıklıgöl’de tasavvuf musikisiyle yapacaklarını belirtirken, kutlamalarda verilecek mesajların yaşanan terör olaylarından sonra daha fazla önem kazandığını dile getirdi. Bayrak, “Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde terör olaylarının yaşanmaması için Peygamber’in hayatından kesitler vereceğiz. Bölgede yaşanan şiddetin önüne yine Peygamberimizin güzel ahlakıyla geçebiliriz.” dedi.

Mardin Müftüsü Celal Yıldız da, bölgedeki terör olaylarının önüne geçebilmek için Kutlu Doğum Haftası’nın ilk gündem maddesine sağduyu, birlik ve beraberlik mesajlarını koyduklarının altını çizdi. İslamiyet’te kardeşlik kavgasının bulunmadığına dikkat çeken Yıldız yapacaklarını etkinlikleri şöyle özetledi: “Bu yıl ilk defa valilik ve sivil toplum örgütleriyle iş birliği içinde Kutlu Doğum Çadırı kuruyoruz. Burada ücretsiz sağlık taraması yapacağız. Pilav günü, tiyatro etkinlikleri düzenleyeceğiz. Çıkan olaylarda 1 kişinin hayatını kaybettiği Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde ise 16 Nisan’da Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Keskin, ‘Allah, Peygamber ve Ehl-i Beyt Sevgisi’ üzerine bir konferans verecek. Kutlu Doğum Çadırı’nda Mukaddes Emanetler Resim Sergisi, Kutlu Doğum Pilavı, lokum ve şerbet ikramı yapılacak. Son gün Kapalı Spor Salonu’nda Semazen ve İlahi Gösterileri olacak.” Siirt Müftülüğü de farklı bir çalışma yürütüyor. Üzerinde birlik, beraberlik, barış ve sevgiyle ilgili ayet ve hadisler bulunan afişler hazırlanıyor. Müftü Mustafa Kaya, şehir merkezlerine asacakları bu afişlerin etkili olacağına işaret ederek, “İlk bakışta kısa ve çarpıcı sözlerle ifade etmeye çalışacağız. Vereceğimiz mesajlarla insanları kardeşliğe, barışa, İslamiyet’in ortak paydasına götüreceğiz.” diye konuştu.

Şırnak Müftüsü Fuat Altıntaş, 4 yıldan bu yana görev yaptığı Şırnak’ta her cuma vaazlarında barış ve sevgi üzerinde durmaya çalıştıklarını vurguladı. Adana Müftüsü Mehmet Barış, kardeş kavgasının bulunduğu yerde huzurun olamayacağını belirtirken, Kutlu Doğum Haftası’nda bunu dile getireceklerini anlattı. Barış şöyle devam etti: “Peygamber Efendimiz’in, ‘Siz birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız, iman etmedikçe cennetle müjdelenemeyeceksiniz.’ sözleri bizim için ölçüdür. Hangi gruptan olursanız olun, aynı şehirde aynı sokakta yaşayan insanların kavgası pusuda bekleyen düşmanın ekmeğine yağ sürmekten başka bir şey değildir. Müslüman’ım diyorsak, İslamiyet diyorsak, kardeş kavgasına son verelim. Çünkü kavganın olduğu yerde huzur yoktur.”

Adana Müftülüğü bu yıl yapacağı 45 etkinlikle yoğun bir program geçirecek. Kutlu Doğum Haftası’nın başlangıcı Merkez Camii’nde kitap fuarının açılışıyla gerçekleşecek. Ardından şehir merkezinde güller dağıtılacak. Batman’daki Kutlu Doğum Haftası’nın ilk günün-de ise öğle namazından sonra mevlit okutulup Kutlu Doğum Aşı dağıtılacak.

Kaynak:Zaman