Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesini protesto için Diyarbakır'dan seçilen tüm partilerin milletvekillerine istifa çağrısı yapıldı.
Abone olGalatasaray Meydanı'nda toplanan bir grup Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesini ve tutuklu vekillerin serbest bırakılmamasını protesto etti. Protesto gösterisi'nde AKP'nin de dahil olmak üzere Diyarbakır'dan seçilen tüm milletvekillerinin istifası talep edildi.
Sivil toplum kuruluşları ve derneklerden oluşan bir grup, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi ve diğer tutuklu vekillerin durumlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. "AKP ktidarı halkın vekillerinin hem hırsızı, hem gardiyanıdır", "AKP Dİyarbakır'dan vekil çaldı halkın vekilleri tutuklu kaldı" yazılı pankartlarla Galatasaray Meydanı'nda toplanan grup, "Hırsız AKP oylarımızı geri ver" sloganı attı.
SORUMLUSU AK PARTİ İKTİDARI
Grup adına açıklama yapan 78'liler Derneği'nden Yunus Bircan, Türkiye'nin tam bir anaforun çinde olduğunu iddia ederek, "Bunun sorumlusu sadece 12 Eylül ürünü Yüksek Seçim Kurulu değil, AKP hükümeti. AKP'nin 12 Eylül referandumunda kullandığı argümanalrı hatırlayalım. Hani başta Yüksek Mahkemeler olmak üzere, Hakimler ve Savcılar Kurulu 12 Eylülcü statükonun bir parçası olmaktan çıkarılıp sivilleşecekti, yargı iktidardan özerk, kararlarında özgür olacaktı ya. Hatırlayalım. Ne oldu? Olan şu; yargı sivilleşti. Ne var ki, sivilleşmesi haki öze, yeşil boya çekilmesi biçiminde oldu. Haki Evrenizm, yeşil Tayyibizm ile boyandı, katmerlendi. Hukukun kontrolü el değiştiriken, temelde birşey değişmedi. Siyasi katılım sürecinin kapsamı çağdaş demokrasinin ölçüsüdür. Seçme ve seçilme hakkı en temel insani haklar arasındadır. 'Suçluluğu hükme bağlanana kadar kimse suçlu değildir' biçiminde masumiyet karinesini düzenleyen 38'inci maddenin böylesine apaçık gasp edilmesi sonucu seçilenin tutuklu kalması seçeni de tutuklu yapar. AKP'nin tüm derdi Anayasa'yı tek başına yapmak. Seçim kampanyasında ihtiyaç duyduğu oy oranına ulaşmak için adeta her yöntemi mübah gördü. Olmadı. Seçim sonrasında ise 330 vekil sayısına ulaşıp referanduma gitmek istiyor. Siyasi muarızlarına hareket sahası tanımıyor. Ortak siyasi yaşam alanı, kültürü yok. Şimdi siyasetin çözmesi gereken sorunlardan biri, demokrasi kültüründen nasibini almamış, Osmanlı atalarının fetihçi ruh halinden motivasyon bulan kadro ile parlamenter temsil meselesi nası aşılacak, Kürt meselesi nasıl çözülecek ve yeni Anayasa nasıl yapılacak" diye konuştu.
DİYARBAKIR MİLLETVEKİLLERİ İSTİFİA ETMELİ
Türk Tabipler Birliği Eski Başkanı Gençay Gürsoy ise, "İleri sürülen çözüm yolları içinde hiç bir şekilde kabul edilemeyecek olan Hakkari'den BDP'nin seçtiği milletvekillerinin toptan istifası ve onun yerine seçim yenilenmesi tezi. Bunun yerine BDP'nin dile getirdiği Diyarbakır milletvekillerinin toptan istifası, yani AKP'lilerin dahil olmak üzere istifası ve seçimin yenilenmesi olabilir Hatip Dicle'nin sorunu için. Ama bütün bunların ötesinde seçmenlerin oyları gasp edilmiştir. Bunun geri alınması lazım. AKP buna mecburdur. İnisiyatif Başbakan'dadır" dedi. Grup, açıklamaların ardından dağıldı.