BIST 9.577
DOLAR 34,01
EURO 37,84
ALTIN 2.822,99
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır Ağır Cezadan uyarı!

İçişleri Bakanlığı, PKK itirafçısı ve JİTEM üyesi oldukları ileri sürülen 4 sanığın kimlik bilgilerini isteyen Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne olumsuz yanıt verdi.

Abone ol

İçişleri Bakanlığı, PKK itirafçısı ve JİTEM üyesi oldukları ileri sürülen 4 sanığın kimlik bilgilerini isteyen Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne sanıkların kimliklerinin değiştirildiğini, deşifre olmaları halinde çok sayıda sorun çıkacağını belirterek olumsuz yanıt verdi. Bunun üzerine mahkeme heyeti bakanlığa “Anayasa ve yasal kanun hükümlerini göz ardı ediyorsunuz” yazısı gönderdi ve bilgilerin acilen gönderilmesini istedi.

GÜNEYDOĞU’da işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin, aralarında “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ile PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan’ın da bulunduğu 16 sanıklı davanın görülmesine Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme, İçişleri Bakanlığı’nın, nüfus bilgileri kapalı sanıklardan, PKK itirafçısı ve JİTEM üyesi oldukları öne sürülen Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Fethi Çetin ve Kemal Emlük’ün bu bilgilerinin istenmesine ilişkin yazıya yanıt verdiğini bildirdi. Talebe olumsuz yanıt veren Bakanlık, “sanıkların kimliklerinin değiştirildiğini, koruma tedbiri uygulanarak yüklü harcamalar yapıldığını, deşifre olmaları halinde çok sayıda sorun çıkacağını, kimlik bilgilerinin açıklanması durumunda devlete güvenin azalacağını” belirtti.

Acilen gönderin

Mahkeme heyeti, 4 sanığın kimlik bilgilerini bildirmeyen İçişleri Bakanlığı’na, “Anayasa ve yasal kanun hükümlerini göz ardı ediyorsunuz” yazısı gönderdi. Mahkeme, devlet sırlarına ilişkin, “Bir suç olgusuna ilişkin bilgileri içeren belgeler, devlet sırrı olarak mahkemeye karşı gizli tutulamaz” hükmünü hatırlatarak, sanık kimlik bilgilerinin “ivedi” olarak bildirilmesini istedi. Mahkeme, İçişleri Bakanlığı’na Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye aleyhine hükmettiği tazminat davalarından da örnekler verdi.

Ceza uyarısı

Mahkeme ayrıca İçişleri Bakanlığı’na “uyarı” mahiyetinde, “Suç işleyen bir kişiye araştırma, yakalanma, tutuklanma ve hükmün infazından kurtulması için imkan sağlayan kimse, 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Bu suçun kamu görevlisi tarafından göreviyle bağlantılı olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır” yazılı ceza kanunundaki ilgili maddeleri hatırlattı.

Mahkeme heyeti, Kara Kuvvetleri Komutanlığı 7’nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’ndan, Hikmet Köksal, öldürülen Ahmet Cem Ersever, Arif Doğan ve Şaban Bayram hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığının sorulmasını kararlaştırdı. Mahkeme, yurt dışında yaşayan PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan’ın bulunduğu ülkeden Türkiye’ye iadesi için “iade talepnamesi” düzenlenmesini de karara bağladı.