Diyanet İşleri Başkanlığı, 7 milyon engelli için harekete geçiyor.
Abone olDiyanet İşleri Başkanlığı'ndan camiler için engelsiz harekatı! Başkan Mehmet Görmez, Türkiye'de 85 bin cami bulunduğunu söyleyerek, 7 milyon engellinin ibadet ihtiyaçlarının yok sayılarak inşa edildiğini ifade etti. Görmez, bu sene Camiler Haftası'nda bu konuda kampanya başlatacaklarını söyledi.
''Ahilik Haftası'' kutlamalarına katılmak için Kırşehir'e gelen Görmez, Vali Özdemir Çakacak'ı ziyaret etti. Ziyarette konuşma yapan Görmez, Ahiliğin merkezi olan Kırşehir'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
''Ahilik Haftası'' kutlamalarına katılmak için Kırşehir'e gelen Görmez, Vali Özdemir Çakacak'ı ziyaret etti. Ziyarette konuşma yapan Görmez, Ahiliğin merkezi olan Kırşehir'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Ahilik Haftası çerçevesinde cuma gününü Kırşehirlilerle birlikte geçireceğini ifade eden Görmez, ''Kardeşlik ahlakını ve kardeşlik hukukunu yüzyıllar önce kurumsallaştıran Ahilik teşkilatına modern zamanlarda da sadece Türkiye'nin değil insanlığın ihtiyacı var. Yüzyıllar önce Kırşehir'de bunu müesseseleştiren büyüklerimizi rahmetle yad ediyorum'' dedi.
Görmez, daha sonra Hoca Ahmet Yesevi Camisi'nde cuma vaazı verdi, namaz kıldırdı.
Öğretmenevi'nde Ahi Pilavı ikram edilen Görmez, daha sonra Ahi Evran Üniversitesi Kampüs Camisi temel atma törenine katıldı.
Görmez, burada yaptığı konuşmada, camilerin vatanın tapusu olduğunu belirterek, ''cami, üniversite ve imar'' gibi kavramların birbirine yabancı olmadığını vurguladı.
Ahiliğin, bütün camilerdeki vaazlarda, hutbelerde, bütün eğitimlerde çok iyi bir şekilde anlatılması gerektiğini ifade eden Görmez, ''O faziletin, o iş ahlakının, o ticaret ahlakının, o helal rızk edinme ahlakının müesseseleşmiş halini, onun ahlakını bizim camilerimizde halkımıza çok daha fazla anlatmamız gerekiyor'' diye konuştu.
CAMİ MİMARİSİNDE ENGELLİLER DÜŞÜNÜLECEK
Türkiye'de son 3-4 yıldır ''cami mimarisi'' tartışması olduğuna işaret eden Görmez, şöyle konuştu:
''Biz de bu tartışmaları çok önemsiyoruz. Gerçekten 85 bin camimiz var Türkiye'de. Bu camilerimizin büyük bir kısmında, son zamanlarda biraz da gecekondulaşma ile birlikte, tabiri caizse bir camikondulaşma da başladı. Mimar Sinan'ın çocuklarının yaşadığı, onun eserlerinin olduğu bir memlekette biz özensiz bazı mekanları cami olarak inşa etmek zorunda kaldık. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu sene Camiler Haftası'nda iki konu üzerine duracağız. Camiler Haftası'nın genelinde üzerinde duracağımız konu, engelsiz cami, engelsiz ibadet.''
Türkiye'de 7 milyon engelli insan olduğuna dikkat çeken Görmez, ''Ülke genelindeki 85 bin camimizi ve mabetlerimizi 7 milyon engellinin ibadet ihtiyacını yok sayarak inşa etmişiz. Onun için, bu sene Camiler Haftası'nda 'Engelsiz cami, engelsiz ibadet' kampanyası başlatıyoruz'' dedi.
Görmez, şöyle devam etti:
''Her ilimizde, ilçemizde, bir veya birkaç camimizi yeniden gözden geçirerek, her türlü engelli kardeşimizin rahatlıkla gelip, birinci safa kadar gidip caminin nasıl bir eşitlik mekanı olduğunu görmesini ve hissetmesini istiyoruz. Mekan cami ise gören kalptir. Mekan cami ise duyan kalptir. Bunu hissettirmek için bu sene ekim ayının ilk haftasında daha çok, cami ve engelliler üzerinde duracağız.''
ULUSAL CAMİ MİMARİSİ SEMPOZYUMU DÜZENLENECEK
Camiler Haftası'nda üzerinde duracakları ikinci konu hakkında da bilgi veren Görmez, İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile 1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu'nu düzenleyeceklerini söyledi.
Görmez, ''Bütün mimarlık fakültelerindeki hocalarımızı, öğrencilerimizi, doktora öğrencilerini bu çalışmamıza davet ediyoruz. Cami mimarimiz üzerinde birlikte düşünmeye ve çalışmaya bilim adamlarımızı davet edeceğiz. İnşallah, oradan güzel neticeler çıkacak. Daha sonra uluslararası çapta bu sempozyumu düzenleyip, cami mimarisini ele alacağız'' dedi.
DİNDARLIK SEVİYESİNİN BELİRLENMESİ
Pek çok üniversite araştırma merkezinin Türkiye'de dindarlık seviyesini belirlemeye çalıştığını ifade eden Görmez, o soruları kendilerinin de alıp incelediklerini dile getirdi.
Görmez, ''Sorulara bakıyorum, cami sayısı, günde beş vakit namaz kılma, cuma namazı, bayram namazı kılma oranı, oruç tutma oranı, kurban kesme oranı, bunlar üzerinde bir dindarlık ölçmeye çalıştıklarını görüyorum. Ben de şahsen kabul ederlerse bir bilim adamı olarak o çalışmaları yapanlara itirazım var. Çünkü dindarlık sadece namazla, oruçla, hacı sayısıyla, sadece cami sayısıyla, sadece kurban kesen sayısıyla ölçülmez. Evet bunlar dindarlığın ibadet bölümüdür ve de önemlidir ancak dindarlığın sizin ölçemeyeceğiniz boyutları da vardır'' ifadesini kullandı.
Konuşmanın ardından caminin temeli, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AK Parti Kırşehir milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam ve İl Müftüsü Mustafa Balık tarafından atıldı.