BIST 9.774
DOLAR 34,07
EURO 37,91
ALTIN 2.803,94
HABER /  GÜNCEL

Diyanet en cep telefonu fetvası

Prof. Dr. Hamza Aktan ilerleyen teknolojinin yaşama yansımasıyla ilgili çeşitli soruları yanıtladı;

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan ilerleyen teknolojinin yaşama yansımasıyla ilgili çeşitli soruları yanıtladı:

* CEPLE DİNİ NİKAH 3G’li telefon kullanarak dini nikah kıyılıp kıyılamayacağı sorusunu Aktan şöyle yanıtladı: “Dinin öngördüğü bütün şartların, yaptırımlarıyla yerine getirilme imkanı sağlansa olur deriz. Ancak medeni nikah kıyma imkanı varken başka yollara başvurulması doğru değil. Medeni nikaha yanaşmayıp da sadece dini nikah kıyma yolu seçilmişse mutlaka burada bir kaçamak vardır. Dini nikahın bu tür kötü niyetlere alet edilmemesi açısından biz Diyanet olarak resmi nikah olmadan dini nikah kıymıyoruz.”

* MSN’LE BOŞANMA İslam dinine göre kişinin evliliğini bitirmesi için birtakım şartların yerine getirilmesi gerektiğine işaret eden Aktan, bu kararın önceden düşünülerek, bilinçli bir şekilde alınması ve öfkeyle bir anda söylenmiş olmaması gerektiğini vurguladı. Aktan, “Bu şartlar yerine getirildikten sonra kişi, karısına ’ben seni boşadım’sözünü isterse normal telefonla ister görüntülü telefonla söylesin, ister MSN yoluyla bunu yapsın, onun fıkhen ve dinen boşanmış olduğunu söylüyoruz” dedi.

* 3G İLE KURBAN VEKALETİ Kurban vekaleti verirken 3G’li telefonlardan yararlanılabileceğini belirten Aktan, “Kurban alanla satan arasında daha sonra anlaşmazlığa ya da bir tarafın mağduriyetine neden olacak bir şey kalmamış ise caizdir” dedi.

* SANAL MEZARLIK ZİYARETİ Aktan “Kişi yakını için dua etmek, affedilmesini istemek için bizzat mezarlığa gitme imkanı bulamıyorsa sanal mezarlık ziyareti yapabilir. Bu hizmeti veren kurumlar iyi bir iş yapıyor. Ama kendisinin bizzat gitmesiyle sanal olarak görmesi açısından bir fark vardır” dedi