BIST 8.619
DOLAR 34,28
EURO 37,53
ALTIN 3.021,97
HABER /  GÜNCEL

Diyanet ve Patrikhaneden ortak bildiri

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez ve Gürcistan Ortodoks Patriği ll. İlia, ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride başta Avrupa ol...

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez ve Gürcistan Ortodoks Patriği ll. İlia, ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride başta Avrupa olmak üzere dünyada giderek yükselen İslamofobiden duyulan karşılıklı endişe dile getirildi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez ve Gürcistan Ortodoks Patriği ll. İlia, ortak bir bildiri yayımladı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, resmi temaslar kapsamında bulunduğu Gürcistan’da ziyaretinin üçüncü günü Patrikhaneye bir veda ziyareti yaptı. Ziyarette, gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Başkan Görmez, "Bazı ziyaretlerin tarihi nitelik taşıdığını biliyorum. Bu karşılıklı ziyaretlerin hem iki ülke arasında hem de bölge için tarihi ziyaretler olduğunu ifade etmek istiyorum. İnsanlığın barışa, huzura, istikrara her zamankinden fazla ihtiyacı vardır. Bütün dini kurumların din adamlarının ilim adamlarının bunun için ayrıca bir çaba içinde olması gerekmektedir. Bugüne kadar insanlığın birikimi mevcut sorunları çözmeye yetmemektedir. Yeni bir dile yeni bir okumaya yeni bir kuruma ihtiyaç vardır. Ben de inanıyorum ki bu buluşmalara umut bağlayan insanların umudu boşa çıkmayacaktır" dedi.
Patrik ll. İlia ise, ziyaretin karşılıklı iyi niyetlerde gerçekleştiğini belirterek, "Herkes iyiliklerimize ümitle bakmaktadır. Bize karşı olan bu ümidi hak etmemiz, gerçekleştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

BASININ KARŞISINDA OKUNDU
Karşılıklı açıklamaların ardından hazırlanan ortak bildiri heyetler ve basın karşısında okundu. Bildiride, başta Avrupa olmak üzere dünyada giderek yükselen İslamofobi’den duyulan karşılıklı endişe dile getirilerek, dünyanın çeşitli bölgelerinde son dönemde cereyan eden ve İslamiyet adına gerçekleştirildiği iddia edilen şiddet olayları kınandı. Bu bağlamda, taraflarca hiçbir dini inancın, hangi gerekçeyle olursa olsun şiddeti, terörü ve ayrımcılığı tasvip etmediği, bu tür eylemleri gerçekleştirenlerin din ve inançla hiçbir alakası olamayacağı vurgulanan bildiride şu ifadelere yer verildi: "Türkiye ile Gürcistan iyi ilişkilere sahip iki komşu ve dost ülkedir. Bu ilişkiler bugün de mükemmel bir düzeyde seyretmekte ve iki ülke paylaştıkları ortak değerler ve ilkeler çerçevesinde her alanda kapsamlı ve yakın işbirliği yapmaktadırlar. Siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel alanlarda her geçen gün gelişerek devam eden bu işbirliği, dinler arası karşılıklı anlayış ve hoşgörüye verdiğimiz önem çerçevesinde dini konularda da memnuniyet verici bir gelişme göstermektedir. Bu çerçevede, bu yıl Mayıs ayında Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in daveti çerçevesinde Türkiye’yi ziyaret eden Patrik II. Ilia’nın bu kapsamda Türk makamlarıyla yaptığı görüşmeler, iki ülke dini liderleri arasında sağlıklı ve kapsamlı bir diyaloğun ilk somut adımını teşkil etmiştir. Bu defa, Prof. Dr. Mehmet Görmez’in Sayın Patrik’in daveti üzerine Gürcistan’a yapmakta olduğu ziyarette, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi bakımından son derece önemli bir yeni adımdır."

"İŞBİRLİĞİ SÜRECİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ARTIRILARAK DEVAM ETTİRİLECEK"
Bildiride, "Nitekim, dün yapılan görüşmede, Sayın Patrik’in Türkiye ziyareti sırasında Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gürcistan Ortodoks Kilisesi arasında kurulması kararlaştırılan Dinlerarası Ortak Çalışma Grubu’nun üyeleri iki tarafça da belirlenmiş ve söz konusu grubun çalışmalarına ilişkin yararlı bir görüş alışverişinde bulunulmuştur. Bu grubun verimli faaliyetleri sayesinde, Türk ve Gürcü halklarında dini konularda daha doğru bir anlayışın geliştirilmesine katkıda bulunulacağı ve sağlam temellere dayalı bir işbirliğinin tesis edileceği ümidi dile getirilmiş, ayrıca bölgesel barış, huzur ve istikrara katkı sağlanacağı da belirtilmiştir. Bugünkü görüşmelerde ayrıca, hem başta Avrupa olmak üzere dünyada giderek yükselen İslamofobi’den duyulan karşılıklı endişe dile getirilmiş, hem de dünyanın çeşitli bölgelerinde son dönemde cereyan eden ve İslamiyet adına gerçekleştirildiği iddia edilen şiddet olayları kınanmıştır. Bu bağlamda, taraflarca hiçbir dini inancın, hangi gerekçeyle olursa olsun şiddeti, terörü ve ayrımcılığı tasvip etmediği, bu tür eylemleri gerçekleştirenlerin dinle ve inançla hiçbir alakasının olamayacağı vurgulanmıştır. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gürcistan Ortodoks Kilisesi ayrıca, başlatılan bu diyalog ve işbirliği sürecinin önümüzdeki dönemde etkinliği artırılarak devam ettirileceği konusunda da ortak iradelerini ifade etmişlerdir."
(İHA)