BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,96
ALTIN 3.003,94
HABER /  GÜNCEL

Diyanet Kürtçe vaazı böyle savundu!

Hükümetin Kürt açılımında ilk adımı atan Diyanet, anadilde vaaz açılımı işte bu sözlerle savundu.

Abone ol

Hükümetin Kürt açılımında ilk adımı Diyanet İşleri Başkanlığı attı. Kürtçe başta olmak üzere anadilde vaazla din idamlarının halka hitap etmesinin İslam'ın mesajlarını daha anlaşılır kılacağını söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, din adamlarından camilere ve cemaatlerine sahip çıkmalarını istedi.


Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, din adamlarının, halka anladığı dilde hitap etmesi gerektiğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada halka, topluma anladığı dil ile hitap edilmesi gerektiğini, camiye gelen cemaatin İslam'ın mesajlarını anladığı dilde duymak ve bilmek zorunda olduğunu anlatan Görmez, imamların sadece camisinin değil görev yaptığı mahallenin, köyünün ve şehrinin de imamı olduğunu söyledi.

"CAMİLER DEVLET DAİRESİ DEĞİLDİR"

Görmez, din görevlilerine, halkın anladığı dilde hitap etmeleri gerektiğini belirten Görmez, halka, topluma anladığı dil ile hitap edilmesinin daha yararlı olacağını söyledi. Camiye gelen cemaatin İslam'ın mesajlarını anladığı dilde duyması gerektiğini, bir tek cemaatin bile camideki İslam mesajını anlamaması halinde görevlerini eksik yapmış olacaklarını ifade eden Görmez, camilerin devlet dairesi olmadığını Allah'ın evi olduğunu söyledi.

"BİZİM İÇİN HER DİL MUHTEREMDİR"

''Her dil muhteremdir'' diyen Görmez, anadilde vaaz ile ilgili asıl olanın mana olduğunu söyleyerek şunları ifade etti:
"Bizim, dillerimizin fevkinde ortak bir dilimiz var. Biz o dili bulamazsak o dildeki mana ve mazmunu bulamazsak kendi ana dillerimizi de kaybederiz. Bizim vazifemizde herhangi bir ayrım yapmak yoktur. İsteyen elini açar ve istediği dilde Allah'a dua eder. Önemli olan sizin onlara ulaştıracağınız İslam'ın mesajının anlaşılmasıdır. Bizim kaybettiğimiz bir dilimiz vardır ki, o da bütün dillerin fevkindedir. O dil gönül dilidir. Onunla konuştuğumuzda herkes anlar.

Bu ülkede İslam söz konusu olduğunda bütün dillerin üstünde ortak bir dilimiz var. Mühim olan hangi lafzı kullandığımız değil hangi mazmunu hangi manayı kullandığımızdır. Dillerimiz ve lehçelerimiz farklı olsa da bizim anlam ve kavramlar dünyamız aynıdır. Allah, peygamber, tevhit, tekbir, kıble gibi temel kavramlarımız bütün dillerde bizleri birleştiren kavramlardır.''