Diyabet hastalarına gerektiğinde insülin pompalayan "suni bir pankreasın" geliştirildi.
Abone olDiyabet hastalarının vücuduna yerleştirildiğinde kandaki şeker seviyesini sürekli olarak ölçen ve vücudun ihtiyacına göre otomatik olarak insülin pompalayan "suni bir pankreasın" geliştirildiği bildirildi.
İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, geliştirilen yeni cihaz, diyabet hastasının kanındaki şeker seviyesini ölçmek ve şeker seviyesinin çok yüksek olduğu zamanlarda vücuda insülin enjekte edilmesini sağlamak için bir bilgisayardan yardım alıyor.
Hoca deneyecek
Vücuda, hastanın ihtiyacı olduğu anda insülin enjekte edilmesinin, şeker hastalığının uzun dönemdeki olası komplikasyonları arasında yer alan körlük, his kaybı ve uzuv kaybına kadar giden ayaklardaki uyuşma hissi gibi sonuçları da ortadan kaldırabileceği belirtiliyor.
Klinik denemelerine Ocak 2007'den itibaren başlanacağı bildirilen suni pankreas, ilk olarak İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi Pediatri Bölümü öğretim üyesi Roman Hovorka tarafından kullanılacak.
Yöneticiler umutlu
Hovorka'nın kullanacağı ve kandaki şeker miktarını ölçen cihazlar, hastanın kemer gibi beline sardığı insülin pompasını kontrol edecek bir bilgisayarla kablosuz bağlantı halinde olacak. Cihazdaki anahtar işlevin, vücudun ne kadar insüline ihtiyacı olduğunu tam olarak belirleyen bilgisayar programında olacağı kaydediliyor.
Projeye 500 bin pound (Yaklaşık 1 milyon 400 bin YTL) tahsis eden İngiltere'deki Juvenile Diyabet Araştırma Merkezi yöneticisi Karen Addington, "Kandaki şeker seviyesini kontrol altında tutmanın şeker hastalarının uzun dönemde mustarip olduğu komplikasyonları yüzde 75 oranında azaltacağını" belirtiyor.
Hastalar gün boyu iğne yapıyor
Hastalıkları çocuklukta veya ilk gençlikte ortaya çıkan birinci tip diyabet hastalarında, pankreas, kandaki şeker seviyesini dengede tutan insülini üretme işlevini yerine getiremiyor. Şeker hastaları, bu durumu gün boyu düzenli olarak kendilerine insülin iğneleri enjekte ederek düzeltmeye çalışıyor.
Kaynak:www.milliyet.com.tr