BIST 9.368
DOLAR 34,48
EURO 36,42
ALTIN 2.956,10

Dişlerinizin röntgenini çektirmekte fayda var

Yazılara sizden gelecek yorum ve sorularla devam edeceğimizi ilk yazıda belirtmiştik.Bu yazıda gelen yorum ve sorular inanılmaz interaktif ve  heyecan verici idi.Bu kadar bilinçli sorulan sorular ve derdine derman arayan kişiler olması faydalı bir uygulama yapabileceğimiz düşüncesi uyandırdı bende.

Bu yazılara başlarken dediler ki, bu tür yazılarda pratik ve popüler konular işlemekte fayda var.Hem daha çok okunur ve ilgi çeker, hem de insanlar daha çok katılır.

Bir dişhekimi olarak benden maydonoz , karanfil ya da misvak  ile çözüm üretmemi bekleyenler ,hatta minare gölgesi ve davul  tozu tarifi bekleyenler de olabilir.Bu arkadaşlarıma pek faydalı olamayacağım için özgünüm.

Siyasetin ağız kokusuna etkilerini de anlatacak pekçok yorumcu arkadaşımız oldu.Bu konulardaki bilgi ve yorumları da bu arkadaşlara bırakıyorum.

İlk yazıda ağız ve diş estetiğinin sosyal boyutunu işledik.Bundan sonraki tüm yazılarda kişilerin problemleri ve dişhekimleri tarafından bu problemlerin çözümü hakkında yazılar yazdık ve bundan sonra da yazacağız.Kişiler yapılabilecek işlerin sınırlarıhakkında bilgi sahibi olmadan o işlemi yaptırmayı düşünemezler.

Ülkemiz koşullarında dişhekimine gitmek ve bazı işlemleri yaptırabilmenin çok ta kolay olmadığını gayet iyi biliyorum.Fakat sağlığımız ve yaşam konforumuz için neleri yapabileceğimizi bilmek hepimizin hakkı.Açlıktan ağzımız kokuyor diyerek sadece yılda 1 defa diş temizliğine 80-90 lira vermekten kaçan pekçok kişinin son model cep telefonlarına ayda o kadar taksit ödediğini bilmiyor muyuz?Peki bu kişilerin pekçoğu sigaraya ayda kaç lira ödüyorlar?

Bayyanlış  kod adı ile yorum yapan arkadaşa sağlığına önem veren bilinçli bir kişi olduğunu teyyid ederek Baydoğru olarak ismini düzeltmesini teklif ediyorum.

 

Bu arkadaşımız sorduğu soruda ;

 

Çürük dişlerini temizlettiğini ,fakat çürüğün dişin sinirine kadar gittiğini ,yanındaki dişle beraber porselen kaplama yaptırdığını söylüyor.Tedaviyi yapan meslektaşımız sinirin üzerinde yeni tabaka oluşarak problem geçer demiş, fakat problem 9 aydır devam etmekte imiş.

Cevap;

Diş yüzeyinde biriken besin artıkları ile beslenen bakterilerin oluşturduğu asitler ,demiri eriten pas gibi mine ve dentin dediğimiz diş dokularının yapısını bozarak dış etkenlere karşı dayanıksız hale getirirler. Yapısı bozulan bu dokulara çürük denir.

Çürük doku temizlenir ve hala sinirin üzerinde sağlam doku kalırsa "dolgu" ve ya fazla madde kaybı olursa "kuron" ( Kaplama) yapılabilir.Eğer çürük dokusu dişin sinirine kadar ulaşırsa ,yani, çürük temizlendikten sonra sinir dokusu açıkta kalırsa  bu durumda ,kanal tedavisi dediğimiz dişlerin sinirini alma işlemi yapılması gerekir.

Çürük temizlenince sinirin üzerinde zar gibi ince bir doku kalırsa ve ya diş siniri çok az miktarda (Çapı 1 mm den daha az )  açılırsa  bu durumda sinirin üzeri yeni doku oluşumunu aktive adacek materyallerle kapatılır ve üçüncül dentin dokusu oluşmasarak dişin canlı kalması beklenir.Bu işleme biz kuafaj diyoruz.Bu işlem bazen başarılı olur,bazende sinir dokusu enfekte olarak sonuç başarısız olur.Başarılı ya da başarısız olunduğunu görme süresi 4-6 haftadır.Bu sürenin sonunda problemler devam ediyorsa ya da röntgen kontrolünde kökte iltahap belirtisi varsa kanal tedavisi yapılması gerekir.

Tarifinizden size yapılan kaplamanın altına bu işlem (kuafaj )yapıldığı  anlaşılıyor.Yukarıda belirttiğim gibi kuafaj başarısız olursa mutlaka kanal tedavisi gerekir.Kaplama yapmak bir tedavi değil,dişi koruma yöntemidir.

.

Size önerimiz  problemli dişlerinizin olduğu bölgeye röntgen çektimenizdir.Böylece tam teşhis konabilecektir.Klinik tecrübeme göre bu dişinize kanal tedavisi yapılması gerekecektir

 

Lütfen ağız ve diş sağlığı ile ilgili soru ve sorunlarınızı bizimle paylaşın.

Bir sonraki yazımızda konumuz laser ağrısız çürük diş tedavisi

 

Sağlıklı günler dileriz.

Dt.Zafer Kazak,

Medicadent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

zafer@medicadent.com