BIST 10.095
DOLAR 35,33
EURO 36,59
ALTIN 2.990,94
HABER /  SAĞLIK

Dişlerinizi beyazlatmak için ne yapmalısınız?

Dişler neden beyazlığını kaybediyor? Dişlerinizin sararmaması için ne yapmalısınız? İşte pratik öneriler..

Abone ol

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Diş Hekimi Diler Karakaya, diş beyazlatma yöntemleri hakkında bilgiler verdi:

Diş beyazlatma nedir?
Diş beyazlatma; dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli, organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir.


Neden diş beyazlatmaya ihtiyaç duyuluyor?
Modern toplumlarda kişiler, dişlerinin görünümüne hayli önem veriyorlar. Dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları psikolojik rahatsızlıklara neden olabiliyor. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesi sayesinde pek çok renk, şekil ve konum bozuklukları kolaylıkla çözümlenebiliyor. Bunların arasında yer alan renklenmiş dişlerin beyazlatılması (bleaching) yöntemi, diğer restoratif metotlara kıyasla daha ekonomik, kolay ve zahmetsizdir.
 
Kadınlar mı yoksa erkekler mi daha çok diş beyazlatmak istiyor?

Bu soruya genelde kadınlar diyebilirdik! Çünkü biliriz ki kadınlar için estetik her zaman daha ön plandadır. Ama artık erkekler de kadınlar kadar diş estetiğini talep ediyor; yani araların da pek fark yok diyebiliriz. 
  
 
Dişler neden beyazlığını kaybediyor?
Dişlerin oluşumları esnasında meydana gelen yapısal bozukluklar, çocukken veya anne karnındayken kullanılan bazı antibiyotikler, yedikleriniz ve içtiklerimiz (sigara, çay ve kahve gibi boyayıcı alanlar) ve içilen sulardaki flor miktarı dişlerimizde renkleşme yapabilir.
 
Dişlerde iki çeşit renklenme oluşur:

İç renklenme: Dişin içine nüfuz etmiş ve fırçalama ile giderilemeyen lekelerdir. Dişlerin oluşumları sırasında oluşan yapısal bozukluklar da (ilaçlara bağlı veya fazla flor alımına bağlı vb.) bu sınıfa girer. Beyazlatma işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı olur.

Dış Renklenme: Diş yüzeyine sigara, çay, kahve ve kola gibi boyayıcı bazı gıdalardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diş taşı temizliği ve sonrasında bu lekelerden kurtulmak mümkündür.

Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu sebeple ne tip bir tedavi yapılması gerektiğine diş hekiminizin karar vermesi en doğrusudur.
 
EVDE DE BEYAZLATABİLİRSİNİZ


Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?
Beyazlatma işlemi iki şekilde uygulanır:
Ofis ortamında bir saat içinde gerçekleştirilen Power Blaeching; beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşan, kısa sürede diş rengini 3-4 ton açabilen en hızlı, güvenilir ve etkili beyazlatma sistemidir.
 
Evde diş beyazlatma (Home Bleaching); ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içine jeller konularak yapılan beyazlatma işlemidir. Ortalama 5-7 günde istenen beyazlama sağlanır. Günde 4-8 saat takılması gereklidir (renge ve jele bağlı olarak değişebilir).
 
Herkes diş beyazlatabilir mi?
Herkes beyazlatabilir ancak beyazlatma öncesi diş hekimi muayenesinden geçilmesi gerekir. Ağzında ilerlemiş çürükleri ve ilerlemiş dişeti hastalığı olanlar, tedavilerini yaptırdıktan sonra beyazlatma işlemini uygulatmalıdır. Bunun dışında büyüme ve gelişimini tamamlamamış kimselere önerilmemektedir. Ayrıca gebelere ve emziren annelere de dikkatli yapılmalıdır.
 
Beyazlatma güvenli midir yoksa dişlere zarar verir mi?
Yapılan araştırmalar ve mikroskopik çalışmalar; yüzde 10 beyazlatma solüsyonu kullanımında hiçbir zarar olmadığını göstermiştir. Yapısal değişiklik ve kalıcı hasar oluştuğunu gösteren tek bir araştırma bile yoktur.  Farklı konsantrasyonda ilaçlar da kullanılabilir ancak bunların da nasıl ve ne kadar kullanılacağına doktorunuz karar verecektir.
 
Dişler herkeste aynı oranda mı beyazlar?
Herkeste aynı oranda olmaz; renginin ne kadar açılacağı dişin yapısına göre değişir.
 
Diş beyazlatmanın yan etkileri nelerdir?
Bütün beyazlatma jelleri az çok hassasiyete sebep olur. Soğuk-sıcak içeceklere ve havaya bile karşı oluşan bu hassasiyet rahatsızlık verir. Bu, normal ve beklenen bir yan etkidir. Hassasiyet 24-48 saat içinde geçmezse beyazlatıcı kullanımının kesilmesini tavsiye ederiz. Hassasiyet durumunda, diş hekiminizin uygulayacağı florür ve size önereceği diş macunu veya kremleri bu diş hassasiyetini azaltacaktır. Hassasiyeti azaltmak için içerisinde potasyum nitrat bulunduran diş macunları da işe yarar.
 
 
LİFLİ BESİNLER DİŞLERİ TEMİZLER

Beyazlatma jeli; kaplama, porselen ve kuronları da beyazlatır mı?
Bütün beyazlatma maddeleri doğal diş yapısı üzerinde çalışırlar. Bu demek olur ki porselen kaplama kuron ve köprüler beyazlamazlar. Yeni beyazlamış dişinizin rengine uyma sı için bütün bunların değişmesi gerekebilir.
 
Beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?     
Beyazlatma işleminden alınan sonuç, kişinin diş yapısına bağlı olarak değişir ve yaklaşık 6 ay-2 yıl arasında sabit kalır. Tabii ki bu süre kişinin kendisine de bağlıdır. Beyazlatma sırasında ve sonrasında en az iki hafta dişleri boyayan maddelerden uzak durulmalıdır.
 
Dişlerin sararmaması için pratik önerileriniz nelerdir?    
Çay, kahve ve kola gibi renklendirici içeceklerin tüketimini azaltıp, mümkün olduğu kadar lifli yiyecekler tüketilmelidir. Ağız ve dişlerin rutin bakımlarına dikkat etmemiz gerekir. Lifli gıdalar elma havuç gibi sebze ve meyveler, tahıl gruplarıdır. Lifli gıdaların dişlerimize en büyük faydası mekanik temizlik yapmasıdır. Günümüzde işlenmiş ve rafine yiyecekler yendiği için dişlerimize daha çok yapışmakta böylece hem diş taşı oluşumu hem de çürük oluşumu artmaktadır buna bağlı olarak renkleşmelere de neden olmaktadır. Hem dengeli beslenmek hem de dişlerimizin sağlığı için lifli gıdalara diyetimizde mutlaka yer vermeliyiz.