DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, İzmir'de işten çıkarılan 4 işçiye destek verdi. Çelebi, burada Türk-İş'e çattı.
Abone olDİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, İzmir'de bir firmada çalışırken, Birleşik Metal- İş Sendikası'na üye olmaları nedeniyle işten çıkarılan 4 işçi ve arkadaşlarının düzenlediği eyleme destek verdi
Önünde duran işten çıkarılan işçilere bakarak, “Bu fotoğraftan utanıyorum” diyen Çelebi, firmada, Türk- İş'e bağlı Türk Metal- İş Sendikası'nın örgütlenmesine de tepki göstererek, “Türk- İş Başkanı'na sesleniyorum. Sendikalaşma çalışmalarının geriye gitmesine izin verip seyirci kalacaklarsa, seyirci kalsınlar. Örgütlenmeye inanıyorlarsa, işçilerin tercihine saygı duysunlar. Saygı duymuyorlarsa, ‘Sendikacıyım’ diye dolaşmasınlar” diye konuştu.
Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgesi'nde, otomotiv ve makine sektöründe faaliyet gösteren Alman firmasının yaklaşık 200 işçisi, ‘İşçiyiz, haklıyız, sendikalıyız’, ‘Ekmeğime dokunma’, ‘İşçilerin inadı, patronu yenecek’ sloganları atarak eylem düzenledi.
Bölgenin girişinde gerçekleştirilen protesto eylemine, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile Birleşik Metal- İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da destek verdi. Firmada çalışan işçilerin, Birleşik Metal Sendikası'nda örgütlenmesiyle 4 kişinin işine son verildiğini dile getiren Serdaroğlu, “Alman sermayeli küresel dev firmanın bazı çalışanları, sendikamıza gelip örgütlenme talebinde bulundu. İşveren ise üyelerimizi sendikalaşma çalışmalarından vazgeçmeleri için tehdit etti. Örgütlenme çalışması devam ettiği hissedilince de dört üyemiz, bir hafta önce işten çıkarıldı. İşyeri yetkilileri, Birleşik Metal- İş Sendikası'nın fabrikaya gelmeleri halinde, işyerinin kapatılacağını, kendi belirledikleri Türk Metal- İş Sendikası'na üye olunmasını istedi. Çoğu işçi direnmelerine rağmen tehditle, işverenin taşeron sendikasına zorla üye yapıldı. Daha birçok hukuk dışı davranışlarla işçilerin özgür iradesi yok sayıldı. Taşeron sendika ve patron işbirliği ile sendika seçme hakkı engellenmektedir. İşçilerden onay almayan sendikanın derhal işyerinden çekilmesi uygun bir davranış olacaktır” dedi.
‘BU FOTOĞRAFTAN UTANIYORUM’
Önünde duran işten çıkarılan işçilere bakarak, “Bu fotoğraftan utanıyorum” diyerek konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise “Daha önceden Serbest Bölgelerde sendika olmaz deniyordu. Ancak aşa, aşa, çemberi yıkarak örgütlendik. Son günlerde işçilere yönelik saldırılar var. TEKEL, TARİŞ de bu saldırılar sürüyor. İlerleyen günlerde enerji ve şeker sektöründe çalışanlara da bu saldırılar başlayacak. Tüm işçilere yönelik saldırının karşısında DİSK vardır, sınıf dayanışması, işçi birliği vardır. Yıllardır faaliyette olan bu firmaya biz gelmeden önce Türk Metal Sendikası neredeydi. Buradan, Türk- İş Başkanı'na sesleniyorum. Sendikalaşma çalışmalarının geriye gitmesine izin verip seyirci kalacaklarsa, seyirci kalsınlar. Örgütlenmeye inanıyorlarsa, işçilerin tercihine saygı duysunlar. Saygı duymuyorlarsa, sendikacıyım diye dolaşmasınlar. Hodri meydan diyorum. Her yerde her firmada referandum yapalım. İşçinin tercihine saygı duyalım. İşçinin çoğunluğu hangi sendikayı istiyorsa, ona saygı gösterelim” dedi.
Başkan Çelebi, “Bu süreç devam ederse, işçiler çatışan noktaya gelir. Bundan da sermaye yararlanır. Rekabete son verip, işçilerin tercihine saygı duymak gerekir. Vali Bey'le de görüştüm. DİSK'e adil ve eşit davranılmasını istiyorum. Güvenlik güçlerinden, devleti yönetenlerden çok sey istemiyoruz. Çifte standartı kaldırsınlar. İşverenler de bu oyuna son versinler. Adalet bir gün herkese lazım olacak” diye konuştu.
İşçilerin yoğun ilgi gösterdiği Çelebi, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, “Sendikaları ayağımıza pranga vuruyor” açıklamasıyla ilgili olarak Çelebi, “Biz, kimseye pranga vuracak değiliz. Tam tersine Başkan, örgütlülüğe açık bir noktaydı. Seçimlerden önce tüm çalışanların sendikalı olacağı şeklinde açıklama yapmıştı. Belediyenin de ciddi sorunları var. Bunun da bilincindeyiz. Biz bu sürecin tamamlanmasını istiyoruz. Bugüne kadar uygar ilişkilerle büyük oranda örgütlülüğü sağladık. Kalanların da sendikalı olması için çalışmaya hazırız” dedi.
KENT A.Ş. işçilerinin seslerini duyurmak için 34 gün de 637 kilometre yürüyerek yol katettiğini ancak bunun yeterince duyurulmadığını dile getiren Çelebi, “Türkiye'nin onlarca yerinde bu tip sorunlar var. Yalnış yapanların bir an önce hesabını vermesi gerekir” dedi. Çelebi, son olarak 4/C kadrosuyla ilgili olarak, “Bu, 130 bin işçinin verdiği bir mücadele, sadece TEKEL değil çok farklı sektörlerde de işçilere bu kadro yapılmak isteniyor. TEKEL işçilerinin verdiği mücadele de mola verildi ancak sonuç yok. Biz 4/C'nin tamamen kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bunun için, 26 Mayıs'ta üretimden gelen gücümüzü 130 bin işçiyle eylemle ortaya koyacağız” dedi.