Dışişleri Bakanlığı, Suriye rejimince bildirimi yapılan kimyasalların ülke dışına çıkartılması veya imha edilmesi sürecinin, 23 Haziran tari...
Abone olDışişleri Bakanlığı, Suriye rejimince bildirimi yapılan kimyasalların ülke dışına çıkartılması veya imha edilmesi sürecinin, 23 Haziran tarihinde gerçekleştirilen son sevkıyat ile birlikte tamamlanmasının olumlu bir gelişme olduğu bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye rejimince bildirimi yapılan kimyasalların ülke dışına çıkartılması veya imha edilmesi sürecinin, 23 Haziran tarihinde gerçekleştirilen son sevkıyat ile birlikte tamamlanmasının olumlu bir gelişme olduğu belirtilerek, "Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü başta olmak üzere, Suriye’deki son derece olumsuz şartlara, her türlü risk ve engellemeye rağmen bu sonuca ulaşılmasında katkısı olan tüm KSYÖ ve BM görevlilerini, özverili çalışmalarından dolayı kutluyoruz. Bununla birlikte, rejime ait kimyasal silah programının tümüyle tasfiyesi hedefine ulaşılamadığı, BM Güvenlik Konseyi’nin 2118 sayılı kararının tam uygulanamadığı anlaşılmaktadır. KSYÖ’nün imha sürecine ilişkin takvimindeki tüm eşiklerde gecikme yaşanmasının sorumlusu olan rejim, 2118 sayılı karara aykırı bir biçimde, kimyasal silah üretim tesislerini imha etmemekte direnmektedir. Suriye’nin çeşitli bölgelerinde halka karşı kimyasal silah kullanan, 21 Ağustos 2013 tarihinde 1400’ün üzerinde masum sivili hunharca katletmekte beis görmeyen rejimin bu tavrı hiçbir şekilde kabul edilemez" denildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Suriye’nin kimyasal silah programından bütünüyle arındırılması, bu çerçevede rejimin bildirimini yaptığı ve gerçekte elinde mevcut bulunan kimyasal silah ve ilgili teçhizat miktarı arasında farklılık bulunduğu yönündeki bulguların ivedilikle tetkiki önem taşımaktadır. Öte yandan, KSYÖ Durum Tespit Misyonu’nun Suriye’de klor gazının sistematik olarak kullanıldığı yönünde vardığı sonuç, söz konusu saldırıların muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri hedef alması ve böyle bir kapasiteye sadece Suriye rejiminin sahip bulunması, bu saldırıların sorumlularının da rejim olduğuna işaret etmektedir. Türkiye, Suriye’deki kimyasal silahların Suriye halkına karşı kullanılmasının engellenmesi amacıyla, rejimin BM Güvenlik Konseyi’nin 2118 sayılı kararından doğan yükümlülüklerini harfiyen yerine getirmesine yönelik çabalara katkısını sürdürecektir."
(İHA)