Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan Sudan'da yaşanan çatışmalara ilişkin yapılan açıklamada, durumun kaygıyla takip edildiği belirtildi. Açıklamada, "Sudan'daki güvenlik koşulları seyahat etmeye uygun değil, vatandaşlarımızın bu aşamada kapalı mekanlarda kalmayı sürdürmeleri büyük önem taşımaktadır." denildi. Çatışmalardan kaçmak isteyen Türklerle, büyükelçilik ve konsolosluk üzerinden temas kuruluyor.
Abone olSudan Cumhuriyeti’nde Sudan Ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında 15 Nisan’dan bu yana devam eden şiddetli çatışmaların kaygıyla takip edildiği belirtilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:
“Mukaddes Ramazan Bayramı’na yaklaştığımız bu günlerde kardeş kanının daha fazla akmaması ve sivillerin zarar görmemesi için her iki tarafı da sükûnete davet ediyoruz. Mevcut sorunların kalıcı şekilde çözüme ulaştırılmasının yegane yolunun diyalog ve uzlaşıdan geçtiğine inanıyoruz. Çatışmalardan etkilenen sivillere yardım elinin uzatılmasını teminen acilen insani ateşkes ilan edilmesinin ve ateşkese uyulmasının öneminin altını çiziyoruz. Bu hususta, Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu vurguluyoruz.”
Sudan’daki Türklerin durumunun yakından takip edildiği de aktarılarak, ülkedeki mevcut güvenlik koşullarının, seyahat etmeye uygun olmadığı, Türklerin bu aşamada kapalı mekanlarda kalmayı sürdürmelerinin önem taşıdığı vurgulandı.
Uygun güvenlik ve lojistik koşullar oluştuğu takdirde, arzu eden Türklerin Sudan’dan ayrılmalarını teminen, gerekli yönlendirmenin yapılacağı kaydedilen açıklamada, büyükelçilik ve konsolosluk çağrı merkezinin, Türklerle yakın temas halinde olduğu ve çağrı merkezinin, Türklere telefonla ulaşarak gerekli bilgilendirmeyi yaptığı ifade edildi.
Ayrıca, Türklerin, Dışişleri Bakanlığının ve büyükelçiliğin duyuruları ile sosyal medya hesaplarını yakından takip etmelerinin, henüz büyükelçiliğe kayıt yaptırmamış vatandaşların, Hartum Büyükelçiliğinin, “+249 90 094 27 38”, “+249 91 273 41 02”, “+249 90 028 54 58” ve Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezinin, “+90 312 292 29 29” numaralarını arayarak, bilgilerini olabilecek talepleriyle birlikte iletmesinin yararlı olacağı belirtildi.
24 saat ateşkes ilan edildi
Birleşmiş Milletler (BM) Sudan Temsilcisi Volker Perthes, 185 kişinin hayatını kaybettiğini, yaralanan sivil ve savaşçı sayısının 1.800’e yükseldiğini söyledi.
Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki çatışmalar sürerken, iki tarafın da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in 24 saatlik ateşkes önerisini kabul ettikleri açıklandı.
Sudan'da Ordu Generali Shams El Din Kabbashi, ateşkesin yerel saatle 18.00'de başlayacağını ve kararlaştırılan 24 saati aşmayacağını söyledi.
RSF lideri General Mohamed Hamdan Dagalo da, RSF'nin sivillerin güvenli geçişini ve yaralıların tahliyesini sağlamak için 24 saatlik ateşkesi onayladığını söyledi.
Sudan'da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen RSF arasında çatışmalar başlamıştı. El-Burhan, isyancılarla savaşmak için kurulan RSF’nin bağımsız bir güç olarak hareket etmesini engellemek amacıyla birliklerin orduya katılmasını istiyor. RSF’nin başındaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetim ile gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.
ABD, Çin, Rusya, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği, taraflara bölgede istikrarsızlığı artıran çatışmalara son verilmesi çağrısında bulundu. Mısır ve Güney Sudan taraflar arasında arabuluculuk yapmayı teklif etmişti.