BIST 9.949
DOLAR 35,14
EURO 36,74
ALTIN 2.973,90
HABER /  GÜNCEL

Dışişleri'nden AP'ye çok sert tepki!

Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nda bugün onaylanan 2014 Türkiye raporunu kabul etmediklerini açıkladı.

Abone ol

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nda bugün onaylanan 2014 Türkiye raporunu kabul etmediklerini ve bu raporu iade edeceklerini söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nun 2014 yılı Türkiye raporunu kabul etmesini değerlendiren Bozkır, Türkiye'nin üç unsurun yer alması halinde raporu kabul edemeyeceğini önceden parlamentoya bildirdiğini belirtti.

Bunların, 1915 olaylarının soykırım olarak nitelenmesi, PKK'nın terör örgütü listesinden çıkarılması ve Türkiye'nin müzakere sürecini kesmeye yönelik ifadeler olduğunu anlatan Bozkır, 1915 olaylarıyla ilgili maddenin girmesinin raporu kendileri için kabul edilemez bir hale getirdiğini vurguladı.

AB Bakanı Bozkır, "Bu nedenle bu rapor AP tarihinde ilk defa Türkiye ile ilişkiler bağlamında Türkiye tarafından reddedilen, kabul edilemez addedilen bir ilerleme raporu olarak kayıtlara geçecektir" diye konuştu.

Bakan Bozkır, raporun Türkiye'nin daimi temsilcisine iletildiğinde iade edileceğini kaydetti.

DIŞİŞLERİ: MESNETSİZ İDDİALAR İÇERİYOR

Dışişleri Bakanlığı da raporla ilgili yazılı açıklamada yayımladı. Açıklamada şöyle denildi:
“Bu yıl Hollandalı Sosyal Demokrat Parti üyesi Kati Piri tarafından hazırlanan AP Kararı’nda, AB Komisyonu’nun 2014 Genişleme Stratejisinde belirtildiği gibi, ekonomi, enerji güvenliği ve dış politika konularında işbirliğindeki rolüyle ülkemizin, AB’nin stratejik bir ortağı olduğu teyit edilmiştir. Ülkemizin AB’ye üyeliğini stratejik tercih olarak gördüğü ve katılım hedefi doğrultusunda kararlılıkla çalışmalarına devam ettiği AB makamlarına her vesileyle iletilmektedir. Bu kararlılığımızın desteklenmesi ve teşvik edilmesi için, AP tarafından ülkemiz hakkında alınan kararlarda, adil ve objektif olunmasını, eleştiri ve beklentilerin dengeli ifadelerle dile getirilmesini beklemekteyiz. Ancak ilk taslağı itibariyle dengeli ve yapıcı eleştirel bir ton içeren AP karar taslağı, AP Dış İlişkiler Komisyonu’nda kabul edilme sürecinde, maalesef tek yanlı ve objektiflikten uzak bir metin haline getirilmiştir. Bu tutum AP Genel Kurulu’nda da devam etmiş ve böylece ülkemiz hakkında AP tarafından alınan en talihsiz kararlardan biri kabul edilmiştir. Bu kararın AP ile işbirliğimize katkıda bulunmayacağı açıktır.

Mayıs 2014’te yapılan seçimlerle göreve başlayan AP’de bugüne kadar, ülkemiz aleyhine alınan kararların sıklığı, içerdikleri önyargılı ifadeler ve eleştiriler AP ile ilişkilerimizi zedelemekte, AP’nin ülkemizi AB projesine dahil etmek istemediğine ilişkin endişeleri güçlendirmektedir.

Ülkemize birçok alanda yöneltilen mesnetsiz iddialar içermesi nedeniyle söz konusu karar tarafımızdan kabul edilmemekte ve iade edilmektedir.

AP'DEN TÜRKİYE'NİN TEPKİSİNE JET YANIT

Ankara’nın Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan Türkiye raporunu kabul edilemez bulduğunu ve belgenin resmi olarak ulaştığında iade edileceğini açıklayarak gösterdiği tepkiye jet yanıt geldi. AP Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri, “Bugün verdikleri tepkiyi vermelerini gerektiren bir durum olduğunu düşünmüyorum” dedi. Piri verilen tepkiyi “bu kuruma yapılmış saygısızlık olarak” değerlendirdi.

“AP’den iki ay önce aldığı kararı inkar etmesini isteyemezsiniz” diyen Piri, raporda “Ermeni soykırımı” paragrafı olmadığının ve sadece daha önce alınmış karara atıf olduğunun altını ısrarla çizdi. Ermeni konusunun süreçle doğrudan bağlantısı bulunmadığının altını çizen Piri, “Türkiye’nin müzakere sürecine konulan yeni bir koşul yok” dedi. Piri’nin bu vurguyu yapmasının ardında Ankara’nın “soykırım” bağlantılı bir atfın Türkiye raporuna sokulmasının bu konunun ileride bir şart haline dönüşmesinin yolunu açma potansiyeli taşıdığını düşünmesi yatıyor.

Piri, daha önceki kararlara atıf yapılmasının normal olduğunu belirterek, “Metnin ilk halinde bu atıf yoktu. Siyasi gruplardan biri bu konuda bir ay önce değişiklik önergesi verdi ve herkesin ne yönde oy kullandığını görülmesini sağlayan elektronik oylama talep etti” dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye raporuna 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlayan bir ifade girmesi ya da PKK’nın AB terör örgütleri listesinden çıkartılmasına yönelik talebin metne yansıtılması halinde belgenin Türkiye açısından kabul edilemez hal alacağını ifade etmişti.

Belgeye, AP tarafından 15 Nisan’da 1915 olaylarının 100. yılı nedeniyle alınan ve bu olayları “soykırım” olarak tanımlayan, Türkiye’den de “tanıma” talep edilen karara yönelik atıf yapılması Ankara’nın tepkisini beraberinde getirdi.

Piri, raporun son yılların en eleştirel raporu olduğunu ancak yapıcı unsurlar da içerdiğini belirtti.