BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,66
ALTIN 2.955,92
HABER /  GÜNCEL

Dişi apse yaptı sandı ama...

Diş apsesi şikayetiyle hastaneye başvurdu. Bir yıl anibiyotik tedavisi gördü. Ancak sonuç daha vahim çıktı.

Abone ol

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'ne diş apsesi şikayetiyle başvuran 16 yaşındaki Ayşegül Ekinci'nin çekilen panoramik filminde ağzının içinde 10 santimetre boyunda tümöre rastlandı.

GOÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nihat Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ayşegül Ekinci'nin dişindeki ağrı sebebiyle yaklaşık 1 yıl önce muayene olduğu diş hekimi tarafından küçük diş filminin çekildiğini ve antibiyotik tedavisi verildiğini belirtti.

Hastanın tedaviden cevap alamayınca ve ağrıları devam edince kendilerine başvurduğunu ifade eden Akbulut, çektikleri panoramik filmde tümör tespit ettiklerini, biyopsi yaparak da bu teşhisi doğruladıklarını söyledi. Hastanın ilk muayenesinde küçük diş filmi çekildiği için tümörün fark edilemediğine dikkati çeken Akbulut, şöyle konuştu:

"Tümör hastamızın alt çene sağ bölgesindeydi. Tümör, daha erken fark edilseydi daha küçük bir operasyonla alınabilecekti. Geçen hafta 4 saat süren ameliyatta hastaya ağız içinden ve ağız dışından yaklaşarak tümörü çıkardık. Daha sonra plaklarla çeneyi güçlendirme işlemi yaptık yani plak taktık. Hastamızın ağzından çıkardığımız tümör büyük boylarda, yaklaşık 10 santimetre boyunda bir diş tümörü. Normalde alt çenede bu kadar büyük tümör çok nadir görülmekte.

Tümör gözden kaçırıldığı için veya erken teşhis edilemediği için yaklaşık 10 santimetrelik boyuta gelmiş. Hastamızın iki tane azı dişi yok, bir tanesi muhtemelen tümörün içerisinde diğeri ise tümörün altına doğru itilmiş."

Bir yıl antibiyotik tedavisi görmüş

Yanlış teşhise bağlı olarak yaklaşık bir yıl antibiyotik tedavisi gören Ekinci'nin ağız açıklığında daralma meydana geldiğini belirten Akbulut, hastanın 10-15 gün sonra ağız açma kapama egzersizlerine başlayacağını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Nihat Akbulut, ağız içine platin eklendiği için çene kısmında kemiğin dolmasını bekleyeceklerini dile getirerek,

"Eğer orada bir kemik oluşumu olmazsa hastamızın vücudunun bir yerinden kemik alıp çenesine ekleme işlemleri yapacağız. Ama tahminimize göre öyle bir şey gerekmeyecek" dedi. Ağız içindeki tümörlerin fark edilebilmesi ve erken teşhisi için panaromik filmlerinin çekilmesi gerektiğini vurgulayan Akbulut, "Bu aşamaya gelmiş tümörler alındıktan sonra çenede kemik kaybına ve komşu dişlerin çekilmesine de neden oluyor. Eğer hastamızdaki bu tümör, kötü huylu bir tümör olsaydı hastada hayati risk oluşturabilirdi" ifadesini kullandı.