Discovery’nin fırlatılışı Temmuz’a kaldı Columbia faciasında sonra ilk kez uzaya insan taşıyacak olan Discovery’nın fırlatılışının bir kez daha ertelenmesi
Abone olNASA’nın Discovery uzay mekiğinin fırtalışını Temmuz ayına ertelemeyi düşündüğü ileri sürüldü.
NASA, 15 Mayıs’ta fırlatacağını açıkladığı Discovery’nin uzaya çıkışını Haziran’a çekmişti. İstihbarat, adının açıklanmasını istemeyen bir NASA yetkilisine dayandırılıyor. New York Times gazetesi de NASA yetkililerinin Discovery’deki teknik aksaklıkları hafife aldıklarını iddia etmişti.
Fırlatılışla ilgili çekinceler son birkaç günde su yüzüne çıktı. Mekiğin uzaya çıkmasına olanak veren yasal iznin çıkması için, yakıt tankındaki buzlanma sorununun çözülmesi gerekiyordu. Raporlar, bu ihtimalin sanılandan daha yüksek olduğu ortaya koyunca, NASA yetkilileri de fırlatılış konusunda çekimser kaldılar. Buna karşılık, NASA uzmanları geçen haftalarda yapılan tetkiklerinde, mekiğin fırlatmaya hazır olduğunu açıklamışlardı.
NASA sözcüsü konuyla ilgili açıklama yapmazken, bazı NASA yetkililerinin Cape Canaveral’daki otel rezervasyonlarını Temmuz ayına kaydırması dikkat çekti.
EYLÜL’E DAHİ SARKABİLİR
Discovery, Uluslararası Uzay İstasyonu’na 12 günlük bir yolculuk yapacak. Bu nedenle uzay mekiğinin fırlatılış tarihi, UUİ’nin Dünya yörüngesindeki pozisyonuna göre belirleniyor. UUİ’nin menzile girmesi gerektiğinden fırlatılış her istenen tarihte yapılamıyor. Uygun açı 13-31 Temmuz tarihleri arasında yakalanacak. Bu zaman aralığının kaçırılması durumunda da Discovery’nin fırlatılışı Eylül’e sarkacak.
Discovery’nin fırlatılışı 22 Mayıs’a
BUZLANMAYI ÖNLEMEK GEREK
Esas olarak risk arzeden husus, yakıt tankına likit oksijeni pompalayan 43 santimetre çapındaki hortumda meydana gelecek buzlanmanın, yakıt akışı tıkaması. Columbia mekiğinde, hortum kıvrımlarında benzer bir olay meydana gelmişti. NASA bunun önüne geçmek için nemi temizleyecek bir silecek geliştirdi.
NASA, -Columbia uzay mekiğinin infilak etmesinin nedeni olan- kanattan kopan köpük parçasının yeniden araca çarpmasının önüne geçmek için Discovery’de yeni bir tasarım modeli denedi. NASA uzmanları yeni mimarinin neme bağlı buzlanmayı yüzde 50 oranında temizleyeceğini savunuyor. Ancak kimi uzmanlar ise bir ısıtıcının eklenmesi gerektiğini vurguluyor.
YAPIMHANEYE GERİ DÖNER
Denemelerde NASA uzmanları, yakıt deposuna likit hidrojen ve oksijenden oluşan -217 derecelik soğuk yakıt konması durumunda buzlanma ve köpük parçası kopması ihtimalini değerlendiriyor. Isıtıcının eklenmesi halinde ise, Discovery rampadan indirilerek yeniden atölyeye taşınacak. Bu olasılık da fırlatılışı Temmuz ayına erteleyebilecek.
Kaynak: