Uzun süreli diş protezleri yavaş yavaş tarih olacak.Çünkü artık yeni getirilen çözüm ile kısa sürede daha sağlıklı dişlere kavuşabileceksiniz
Abone olEge Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'nde bilgisayar yardımıyla uygulanmaya başlanan yöntemle, 9-10 gün süren protez işlemlerinin 2 saatte hazırlanabildiği bildirildi.
EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldiklerinden bu yana fakülteye yeni cihazlarla kazandırarak, hasta yoğunluğunu azaltmayı ve seri şekilde hizmet vermeyi amaçladıklarını söyledi.
Eğitim kliniklerinde hem yeni teknolojiyi sunmak hem de bu teknolojiyi öğrencilere ve hekimlere anlatmak istediklerini belirten Prof. Dr. Artunç, yeni aldıkları bir cihazla, bilgisayar destekli tasarım ve üretim gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Prof. Dr. Artunç, 3-4 seans üzerinden yaklaşık 10 gün süren ve ölçü alımında bazı sıkıntıların yaşanabildiği protez uygulamalarında yeni bir yönteme geçtiklerini, bilgisayar destekli tasarım ve üretimde, lazerle ölçü alındığını, hata payının sıfır olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
''Sistem tek kaplamaları, tüm ağız köprüleri, estetik implant-üstü protetik uygulamaları ve belki de en önemlisi porselen dolguları tek seansta ölçü almadan hazırlama imkanı sunuyor. Örnekleme yapacak olursak hastamız geliyor, ağızda diş üzerindeki hazırlıklar tamamlanıyor. Mesela çürük varsa temizleniyor ya da kaplama yapılacaksa diş düzenleniyor ve sonra mavi ışınlı lazer cihazı ile 3 saniyede dişlerin ölçüsü alınıyor.
Bu aşamadan sonra ağız, bilgisayar ekranında beliriyor ve yapacağımız protezi veya dolguyu yüksek çözünürlükte, milimetrenin 100'de 1'i hassaslığında, sistem otomatik olarak tasarlıyor. Son aşama olarak da bilgisayardan verdiğimiz komutla protez 10 dakika gibi bir sürede üretim cihazında hazırlanıp, parlatma işlemlerinden sonra ağza yerleştiriliyor. Diş ölçümlerini lazerle sıfır hatayla alıp, bilgisayar ortamında protez hazırlıyoruz. 10 gün süren protez yapımı ve takılması artık 2 saate indi.''
Sistemin daha ileri aşamasına önümüzdeki ay dünyayla birlikte geçeceklerini ve ''köprü'' uygulamasını da yapacaklarını dile getiren Prof. Dr. Artunç, ''Dünyanın önde gelen porselen üreticilerinin geliştirdiği bir sistemle, köprü protezlerini, rutin olarak kullandığımız metale oranla daha dayanıklı bir seramik materyalden 3 saat içerisinde hazırlayabileceğiz. Bu sistem dünya ile aynı anda fakültemizde uygulanmaya başlanacak'' dedi.