Diş eti kanamalarının nedeni genel olarak diş eti çizgisinde plak birikmesi olsa da başka sebepleri de olabilir. İşte kanamaların sebepleri ve tedavi yöntemleri...
Abone ol"Bakteri plağının diş etinde enflamasyonu meydana getirmesiyle diş etinde kanamalar olur. Diş eti hastalıklarının en önemli belirtisi diş etinde olan kanamalardır. Çünkü sağlıklı olan diş eti kanama belirtisi göstermez. Bu nedenle diş fırçalama düzenli olarak yapılmalıdır."
Diş etlerinin zaman zaman kanamaları dişlerinizi çok kuvvetli bir şekilde fırçalamak veya doğru şekilde takılmayan takma dişler kullanmaktan kaynaklanabilir. Sık diş eti kanaması ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha ciddi durumları gösterebilir:
– Periodontitis (gelişmiş bir diş eti hastalığı formu)
– Lösemi (kan kanseri)
– Vitamin eksikliği
– Pıhtılaşma hücrelerinin eksikliği (trombositler)
Diş eti kanamasının tedavisi
İyi diş hijyeni diş eti kanamalarını önlemek için ilk adımdır. Profesyonel temizlik için yılda iki kez diş hekiminizi ziyaret edin. Düzgün fırçalama ve diş ipi plakların oluşumunu ve periodontal hastalık gelişme riskinizi azaltabilir.
Diş hekiminiz ayrıca ağzınızda oluşan plağı en aza indirmek için antiseptik bir gargara kullanmanızı tavsiye edebilir. Sıcak tuzlu su ile gargara yapmak kolayca şişebilen şişmiş diş etlerini rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Yumuşak bir diş fırçası kullanın. Özellikle dişlerinizi fırçaladıktan sonra kanama yaşarsanız, yumuşak uçlu fırçaları tercih edin. Yumuşak uçlu diş fırçaları iltihaplı dişler için daha uygundur. Orta ve sert diş fırçaları, hassas diş etleriniz için çok aşındırıcı olabilir. Elektrikli diş fırçası kullanmayı da düşünebilirsiniz.
Diş sağlığınız açısından diş etlerindeki kanamanın temel sorun olup olmadığını belirlemek için diş doktorunuza görünmenizde fayda vardır. Fiziksel muayene ve kan testleri, kanamanızın nedenini belirlemeye yardımcı olabilir. Tedavi durumunuza göre değişecektir.