BIST 9.962
DOLAR 34,11
EURO 38,13
ALTIN 2.859,96
HABER /  GÜNCEL

Diplomaside Maliki sevinci

Maliki'nin Türkiye'ye yaptığı ziyaret diplomasi çevrelerini mutlu etti

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Türkiye'ye yaptığı ziyarete, terörle mücadelede işbirliği konusunda kararlığın vurgulandığı, bu çerçevedeki çalışmalara ivme kazandırılması taahhüdünü de içeren mutabakat muhtırası damgasını vurdu.

Başbakan Erdoğan ve Başbakan Maliki, iki ülke arasındaki türlü konuları ele alan ve özellikle terörle mücadeleye vurgu yapılan mutabakat muhtırasını imzaladılar. Maliki'nin ziyaretini değerlendiren diplomatik kaynaklar, Irak Başbakanı'nın, basın toplantısında dile getirdiği, mutabakat zaptında da yer alan ''PKK, terör örgütüdür'' vurgusunun önemli bir ayrıntı olduğunu bildirdiler.

Diplomatik kaynaklar, terörle mücadele konusundaki çalışmaların 2 ay içinde sonuçlandırılması ve bu çerçevede imzalanacak anlaşmaların hazırlıklarının tamamlanması için Irak'tan Türkiye'ye 2 hafta içinde heyet gönderilecek olmasının da önemli taahhütler olduğunu vurguladılar.

''Bir ışık belirdi''

Görüşmeler sonucunda ''bir ışığın belirdiği'' değerlendirmesinde bulunan diplomatik kaynaklar, bundan sonraki sürece bakılması gerektiğine işaret ettiler. Bununla beraber, iki ülke arasında imzalanan mutabakat muhtırasının, bugünkü ve gelecekteki Irak hükümetleri için bağlayıcı olması ve iki ülke arasındaki mevcut anlaşmaların teyit edilmesi bakımından kayda değer olduğu ifade edildi.