BIST 9.457
DOLAR 34,57
EURO 36,04
ALTIN 3.005,93
HABER /  GÜNCEL

Dinozor Velociraptor'un atası kanatlı ejderha

Çin'in kuzeydoğusunda bulunan hiç bozulmamış dinozor fosili, yumuşak tüylü çok iri bir kuşa benziyor. Ama uzmanlar hayvanın muhtemelen uçamadığını düşünüyorlar.

Abone ol

Fosilin verdiği ipuçlarıyla Zhenyuanlong'un aşağı yukarı böyle göründüğü düşünülüyor

Çin'in kuzeydoğusunda, zamanında kuş olmanın eşiğine gelmiş kanatlı bir dinozor keşfedildi.

Velociraptor'un atası olan kanatlı dinozorun fosili, kireç taşı içinde mükemmel bir şekilde korunmuş olarak bulundu.

2 metre boyundaki yaratığın bu kadar bozulmamış şekilde kalabilmesi, bir yanardağ patlaması sonrası lavların altında kalması sayesinde mümkün oldu.

125 milyon yıllık fosil, velociraptorlar ve diğer birçok dinozorun bir zamanlar "büyük, yumuşacık tüylü, katil kuşlar" olabileceğine işaret ediyor.

Fakat fosili bulunan ve Zhenyuanlong adı verilen kanatlı dinozor, uzmanlara göre, büyük ihtimalle uçamıyordu.

Zhenyuanlong "Zenyuan Ejderhası" anlamına geliyor. Zhenyuan da fosili bulduktan sonra incelenmesi için Jinzhou müzesine götüren kişinin adı.

'En güzel fosil'

Fosil üzerinde Edinburg Üniversitesi ile Çin Jeolojik Bilimler Akademisi'nin işbirliği ile yapılan incelemenin sonuçları Scientific Reports adlı bilim dergisinde yayımlandı.

Araştırma ekibinin başı Doktor Steve Brusatte "Bu hayatım boyunca üzerinde çalışma ayrıcalığını tattığım en güzel fosil" dedi.

Brusatte bulunan bu yeni türü, "Kısa kolları var ve kanatları kat kat uzun saplı tüylerle kaplı. Dolayısıyla dinozor olmasına ve velociraptorun yakın akrabası olmasına rağmen, aynen hindi ya da akbabaya benziyor" diye tarif etti.

Buna karşılık Doktor Brusatte bu kadar büyük bir gövdeyle Zhenyuanlong'un muhtemelen uçamadığını düşünüyor.

"Belki kanatlar uçmak için evrilmedi, belki sadece gösteriş için ya da yuvada yumurtalarını korumak için gelişmiş olabilir" diyor ve bir başka olasılığı da ekliyor:

"Belki de bu hayvan ağaçlarda dolaşıyor ve ağaçtan ağaca ya da yere kanatları yardımıyla geçebiliyordu."

Doktor Brusatte Çin'in artık fosilbilimin merkezi olduğunu ve fosilbilimin tarihinde belki de en heyecanlı döneme girildiğini de düşünüyor.