BIST 9.909
DOLAR 35,41
EURO 36,37
ALTIN 3.059,59
HABER /  GÜNCEL

Dinleri buluşturan Ramazan sofrası

Beyoğlu Belediyesi'nin Geleneksel İftar Yemeği, Türkiye'deki dini liderleri aynı sofrada buluşturdu

Abone ol

Beyoğlu Belediyesi’nin Geleneksel İftar Yemeği Türkiye’deki Yahudi, Rum, Ermeni, Süryani cemaatinin önderlerini ve temsilcilerini Galata Mevlevihanesi’nde buluşturdu. İftar yemeğinde birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Farklı dinleri ve kültürleri bir masa etrafında buluşturan iftar yemeğinin ev sahipliğini Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ yaptı. İftar yemeğine, AK Parti Milletvekilleri Halide İncekara, Mihrimah Belma Satır, Nimet Baş, Mehmet Metiner, Muammer Güler, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos, İtalyan Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Anton Bulai, Ermeni Patriği Genel Vekili Aram Ateşyan, Hahambaşı İsak Haleva,Keldani-Asuri Cemaati Ruhari Reisi ve Patrik vekili François Yakan, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Neve Şalom Sinegogu Vakfı Başkanı Josef Nassi ve Yardımcısı Daryo Katalan, Surp Lusavoriç Ermeni Kilisesi ve Getronagan Lisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Harutyun Ebeoğlu, Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Jozef Arslangüloğlu, Süryani Kadim Cemaati Başkanı Kenan Altınışık, Beyoğlu Rum Ortodoks Kiliseleri Vakfı Başkanı Yorgo Papalyaris, Metropolit Yusuf Çetin, Keldani Cemaati Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Basmacıoğlu ile birlikte çok sayıda konuk katıldı.

Demircan: Geçmişimizle Verimli Toprak Gibiyiz

İftar yemeği, ayrıca, diplomasi, iş, siyaset, kültür, sanat ve spor dünyasının önemli isimlerini de bir araya getirdi. İftar yemeği öncesi Mevlevihane’de birde sema töreni düzenlendi. Sema töreninin postnişini Nail Kesova idi. İstanbul’un 500 yıllık mistik mekanında gerçekleşen iftar yemeğinde birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan konuşmasında farklı kültürlerin Beyoğlu’nda uzun yıllardır komşu halinde yaşadığını belirterek, ''Binlerce yıllık geçmişimiz, insanlığın binlerce yıllık geleceği için verimli bir toprak gibiyiz. Bu toprağa el birliğiyle bakmaya devam edeceğiz'' dedi. Demircan, ayrıca, Türkiye'nin bütün kurumlarının yoksulluğa karşı duyarlı davrandığını söyleyerek, ''Bizim dışımızdakiler ne yapıyor bilemem. Birlikte oturduğumuz medeniyet yoksulluğa seyirci kalamaz. Gözümüzün önünde kıtlık ve açlığın, insanlığı öldürmesine bizim medeniyetimiz izin vermeyecektir'' diye konuştu.

Güler: Farklılıkların zenginlikleri Beyoğlu'nda Yaşanıyor

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Mardin Milletvekili Güler, Galata Mevlevihane'sinin Türkiye için çok önemli bir kültür mekanı olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, Beyoğlu’nun İstanbul'un ruhunu bir arada toplayan bir bölge olduğunu ifade etti. Güler, ''Farklılıkların zenginliklerini Beyoğlu'nda yaşamak mümkün. Farklılık, hoşgörü, empati ve uzlaşma gibi modern dünyanın aradığı ve siyasetin temelinde olan gerçek görüntüyü bugün İstanbul'da yaşıyoruz'' dedi. Güler, Türkiye'de farklı kültürlerin bir arada yaşayabilmesinin paylaşım ve anlayışlı olabilmenin göstergesi olduğunu da sözlerine ekledi.

Çağrıcı: Ramazan Bütün Dinlerin Hissetiği Ortak Değer

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı da Ramazan ayının Türkiye'ye ayrı bir ruh ve sevinç getirdiğini söyleyerek, ''Biz bir ay boyunca yüksek bir insanlık ve müslümanlığı, kardeşlik, paylaşma duygularını yaşarız, soluruz hissederiz. Ramazan bugün burada olduğu gibi tarih boyunca bütün dinlerden insanların hissettiği ortak bir değer olmuştur'' şeklinde konuştu.

Bartholomeos: İbadet Tüm Değerlerin Bir Bütünüdür

Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos da herkesin fiziken içecek ve gıdalardan mahrum kalmanın yanı sıra insani ödevlere sahip olduğunun altını çizerek, ''Doğru ve iyi olan yoldan gitmek, üretmek, adil olmak, hakkaniyetli davranmak, hasetten ve fesattan uzak durmak, muhtaç ve ihtiyaç sahiplerini korumak kollamak, sevgi ve mutluluğu paylaşmak gibi önemli erdemleri de birlikte uyguladığımız takdirde oruç gerçek anlamına ulaşır.İbadet tüm değerlerin bir bütünüdür'' dedi.

Haleva: Ramazan Merhamet Ayıdır

Hahambaşı İsak Haleva da bütün dinlerin mesajlarının ''Aynı ve aynı babadan dünyaya geldik'' olduğunu söyleyerek, ''Ramazan merhamet ayıdır. Bu merhamet ayında birbirimize daha merhametli davranmazsak yarın tanrıdan nasıl merhamet dileriz. Bu ayın bize ilettiği en önemli mesaj budur. Dünya ekononmisinin büyük payı silahlara gidiyor. Tanrının istediği dünya birbirimizi öldürmek mi? Yeter artık birbirimizi sevelim ve merhametli davranalım. Türkiye bu konuda dünyaya ışık olabilir'' dedi.