BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Dinleme skandalı: Alman yetkililer Washington'da

ABD'nin Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonu görüşmelerini dinlediği iddialarının ardından, Alman istihbarat yetkililerinden oluşan bir heyet görüşmeler yapmak için Washington'a gitti.

Abone ol

ABD'nin Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonu görüşmelerini dinlediği iddialarının ardından, Alman istihbarat yetkililerinden oluşan bir heyet görüşmeler yapmak için Washington'a gitti.

Merkel'in dış politika danışmanı ve Almanya'nın istihbarat koordinatörü Beyaz Saray'da görüşmelerde bulunacak.

Müttefik ülkelerdeki casusluk faaliyetleriyle ilgili art arda çıkan haberler nedeniyle ABD'ye yönelik öfke giderek büyüyor.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in diğer müttefik ülkeler dışında, Washington ve Birleşmiş Milletler'deki Fransız diplomatları dinlediği, Fransa ve İspanya'da da milyonlarca telefon konuşmasını izlediğine dair haberler gündeme gelmişti.

Ancak NSA Direktörü Keith Alexander ''NSA'in milyonlarca telefon görüşmesini kaydettiği iddiaları tamamen gerçek dışı'' diyor.

NSA'in dinleme operasyonlarıyla ilgili haberler eski Amerikalı istihbaratçı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere dayanıyor.

Alman medyası, Almanya Başbakanı Merkel'in telefonlarının NSA tarafından on yıldan uzun bir süredir dinlendiğini ve dinleme operasyonunun daha bir kaç ay önce sona erdiğini yazmıştı.

NSA Sözcüsü Caitlin Hayden, Beyaz Saray'da görüşmeler yapacak Alman heyetinde Merkel'in Dış Politika Danışmanı Christoph Heusgen ve Alman İstihbarat Servisi Koordinatörü Guenter Heiss'in bulunduğunu söyledi.

Görüşmelere, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper ve Başkan Barack Obama'nın İç Güvenlik ve Terörle Mücadele'den Sorumlu Yardımcısı Lisa Monaco'nun yer alması bekleniyor.

Sözcü Hayden görüşmenin, geçen hafta Başkan Barack Obama ve Almanya Başbakanı Merkel'in iki ülke arasındaki istihbarat ilişkilerini geliştirme konusunda vardıkları uzlaşmanın bir parçası olduğunu vurguladı.

'Niyet okuma işimizin temeli'

Bu arada, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper ve NSA Direktörü Keith Alexander Temsilciler Meclisi'nin İstihbarat Komitesine ifade verdi.

Alexander Avrupa basınındaki haberlerin dayanağı olan bilgilerin çoğunun aslında Avrupalı istihbarat servisleri tarafından toplanıp, daha sonra NSA ile paylaşılan veriler olduğunu savundu.

Clapper da, 'yabancı liderlerin niyetlerinin anlaşılmasının, istihbarat faaliyetlerinin temel hedeflerinden biri olduğunu' vurguladı.

Clapper ayrıca, müttefik ülkelerin ABD'li yetkililer ve istihbarat servisleri üzerinde casusluk faaliyetlerinde bulunmasının da sık görülen bir durum olduğunu belirtti.

Ancak Clapper, hiçbir ülkenin bu tür faaliyetlerinin ABD'deki kadar denetime tabi olmadığını, yapılmış olabilecek yanlışların da insan hatası ya da teknik hatalardan kaynaklandığını savundu.

Washington'daki BBC Muhabiri Jonny Diamond 'ABD'li istihbarat yetkililerinin özür dilemesini ya da küçük düşmesini bekleyenler varsa hayal kırıklığına uğrayacaklar' diyor.

Öte yandan Rusya da, geçen Eylül ayında St. Petersburg kentinde düzenlenen G20 zirvesinde ücretsiz dağıtılan hafıza kartları ve cep telefonu şarj kablolarıyla delegeler üzerinde casusluk faaliyeti yapıldığı iddialarını reddetti.

İki İtalyan gazetesinde yer alan haberde hafıza kartları ve kablolarda delegelerden veri çalabilecek virüsler olduğu iddia edilmişti.

Rusya lideri Vladimir Putin'in Sözcüsü Dmitri Peskov haberlerin, dikkatleri 'Avrupa ülkeleri ve ABD arasında yaşanan sorunlardan uzaklaştırmayı amaçladığını savundu.