BIST 10.086
DOLAR 35,30
EURO 36,71
ALTIN 2.989,71
HABER /  GÜNCEL

Dink'in katili 'o virgül'e duacı

Taş atan çocuklar yasasının mimarı AK Partili İyimaya, düzenlemenin Samast'ı etkilemesini bakın nasıl değerlendirdi:

Abone ol



Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA-
Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın da Taş Atan Çocuklar Yasası kapsamına alınması vicdanları rahatsız ederken yasanın mimarı AK Partili Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya düzenlemeyi savundu.

Toplumsal ihtiyaç ve yaygın bir talep üzerine çıkartılan yasanın arkasında duran İyimaya, “Virgüle takılıp paragraf ve cümleleri görmeyen bir anlayışa katılmıyorum. Samast bir riskti ama bu düzenlemenin isabetliliğini ortadan kaldırmaz” dedi.

İyimaya Ogün Samast’ı nihai katil olarak görmediğini belirterek, “Hukuk devletinin görevi maşa olarak kullanılanları yargılamak kadar maşa olarak kullananları da ortaya çıkartmaktır” dedi.

Kamuoyunda tartışmalara neden olan Taş Atan Çocuklar Yasası sonrası Samast’ın cezasının 5 yıl düşmesi bekleniyor. İyimaya bu konuda yapılan eleştirileri İnternethaber’e yorumladı. “Taş atan çocuklarla ilgili düzenleme haklı ve doğruydu” diyen İyimaya şunları söyledi:

YASA KİŞİYE DEĞİL GELECEĞE YÖNELİK

“Çıkardığımız yasa toplumsal ihtiyaçtan ve yaygın bir toplumsal talepten kaynaklanıyordu. Yasama organının çıkarttığı kurallar, anayasa, yasa, tüzükler; genel soyut ve geleceğe yönelik kurallardır. Bu büyük düzenleme içinde hayatın kimi olaylarının somut özellikleri karşısında beklentileri tam karşılayamıyor. Bu hukukun ve hukuki düzenleme sisteminin doğasında olan şeylerdir.”

Çıkarılan yasaların kişiler düşünülerek hazırlanmadığına dikkat çeken İyimaya Samast olayına da biraz daha geniş bakılmasını isteyerek şunları söyledi:

OGÜN SAMAST BİR RİSKTİ...

Ogün Samast olayı, Hrant Dink olayı bir küçüğün olayı değil bir sistemin olayıdır. Burada Samast’ı nihai fail olarak görmüyorum. Arka planını ortaya çıkarmak gerek. Onun için virgüle takılıp paragraf ve cümleleri yok sayan anlayışa katılmıyorum. Yasama organının, Adalet Komisyonu’nun yaptığı bir ihtiyaçtı toplumsal talebin gereğiydi ve düzenleme doğruydu. Ogün Samast hakkındaki somutlama, her yasal düzenleme bakımından varolan bir riskti ve bu somut riskin düzenlemenin isabetliliğini ortadan kaldırıcı etkisi yok. Hukuk devletinin görevi maşa olarak kullanılanları değil maşa olarak kullananları da ortaya çıkartmaktır. Virgülü bakarak kocaman bir eseri yok saymak bu nedenle doğru değil.”